CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Informaţia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eseu de Al.Florin ŢENE 
  
Informaţia „arma” invincibilă a democraţiei ?  
  
În jurul anului 2000 noile tehnologii de propagare a informaţiei (calculatoare, sateliţi, maşini inteligente de fotocopiat şi aparatele ultra 
  
avansate de telecomunicaţii)-erau considerate armele paşnice ale libertăţii.De fapt şi  
  
această tehnologie a contribuit la căderea sistemului totalitar din Europa de est în anul 89 al secolului trecut. 
  
Acest fenomen ,însă,printr-un act nesăbuit de selectivitate intelectuală s-ar putea canaliza fie spre un canal de uzurupare a libertăţii, fie să devină un apărător al acesteia. Tehnologie informaţiei a stârnit o revoluţie culturală de ampoloare mondială,făcând să fie diminuate deosebirile-anterior pregnante şi enorme-dintre sistemele politico-economice existente pe mapamond,mai cu seamă în cazul ţărilor subdezvoltate. A făcut ca cetăţenii din diferite zone ale lumii să adere la valori comune.Acest sistem promovează,deocamdată,exprimarea unor deosebiri sănătoase de opinie şi constituie un vehicul primordial al progresului şi schimbării în societate şi un bastion împotriva puterii centrale ale statului.Însă tehnologia informaţiei este capabilă fie să sporească, fie să ameninţe interesele indivitului şi conştiinţa comunităţii.Dar libertatea nu este singura stea pe firmamentul valorilor societăţii.Să ne gândim la efectele calculatorului şi al televiziunii asupra valorilor privind comunitatea şi cultura.O ameninţare la adresa economiei şi societăţii este erodarea tradiţiilor şi instituţiilor culturale-familia,religia,educaţia şi artele-care păstrează civilizaţia şi o trasmit noilor generaţii.Această tehnologie este necesar să fie folosită în scopuri educative,însă ea devine o armă şi o ameninţare atunci când este folosită ca vehicul al programării culturale şi politice. 
  
Esenţa acestei problematici este însuşi înţelesul termenului libertate.Pentru omul timpului modern, libertatea înseamnă eliberare din constrângerile practice ale timpului şi spaţiului şi eliminarea limitărilor mecanice ale posibilităţilor disponibile.De multe ori se confundă libertatea individuală cu satisfacerea dorinţelor personale şi această confuzie este o parte indisolubilă a fenomenului fragmentării culturii şi comunităţii.Desigul, schimbul liber de informaţii între oameni cu interese specifice comune nu constituie un model de libertate creată de tehnologia de propagare a informaţiei.Această tehnologie a dus la dispariţia sau micşorarea tirajelor al publicaţiilor pe suport de hârtie, trecând ediţiile pe internet.Oamenii nu mai sunt nevoiţi să ia în consideraţie modul în care trăiesc alţii ,sau să se întrebe de ce alţii gândesc şi acţionează în felul lor.Se ştie că tiparul a fragmentat societatea,iar acum,telecalculatorul electronic promite să adâncească aceste sciziuni.Această tehnologie este în mod categoric de partea libertăţii individului.Internetul vine în sprijinul unor tradiţii comune al cărui scop este să creeze un limbaj comun destinat dezbaterilor democratice,nu un consens de judecată,ci un consens privind baza judecăţii.Tehnologia informaţiei poate fie să sporească,fie să ameninţe libertatea, tot aşa cum poate fie să sporească,fie să ameninţe conştiinţa obştească.Întrucât informaţia este o condiţie a puterii atât la nivel naţional,cât şi la nivelul întreprinderilor,atunci când informaţiile sunt distribuite, puterea autorităţii centrale este diminuată,iar cei care au acces la informaţii sunt, în mare măsură, avantajaţi. 
  
O caracteristică principală a tehnologiilor informaţiei este capacitatea lor de a înregistra şi documenta erori cu destulă eficacitate.Această tehnologie poate schimba totul în afară de natura umană, iar un aspect al naturii umane este faptul că pe om îl preocupă într-o mare măsură puterea proprie decât capacitatea de a proceda în mod adecvat. 
  
Întrebarea este nu dacă,ci cum vor modifica tehnologiile informaţiei modul nostru de viaţă.Deocamdată,consecinţele schimbărilor mari sunt imprevizibile,dar controlabile.Dualismul acestor tehnologii – sporesc şi totodată reduc standardizarea, specializarea,concentrarea şi fragmentarea.Aceste tehnologii se pot folosi ca mijloace de împuternicire, dar dacă vor deveni şi de control? 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Informaţia arma invincibilă a democraţiei ? / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 377, Anul II, 12 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!