CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Cugetare >  

Înfloresc glas Culorilor

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Clepsidra care zidea timpul în sticlă a împărţit lumea în două. Prima lume oarbă, glăsuia picioarelor, drumurile drepte. Cea de-a doua împărţea dreptatea cuvintelor în albul ochiului. Aici fiecare cuvânt avea propria lui inimă de culoare. Şi fiecare culoare avea darul vorbirii. Galbenul se născuse într-un fir de nisip purtat de frăgezimea unei furtuni. Liniştea singurătatea paşilor. Albul chema puritatea din largul cerului care adăpostea înfricoşătorul albastru. Pentru că şi între culori există teama de solitudine.
-Ştii tu, câtă putere are afirmaţia cu înţelegere?
-Imensă.
-Înţelegerea nu este pentru oameni morţi, pentru culori care tremură sau margini arcuite dintr-un alt timp. Înţelegerea este pentru zei.
-Tu cum strigi în gând o culoare om?
-Cu glas rotund, o şoptesc. Doar atat pot. De teamă să nu trezesc albastrul ochilor ei.
-Nu dăruiesc lumii cuvinte. Sunt ale mele. Au culoarea. Le simt parfumul.
-Miroase-le atunci, om. Galbenul este o gutuie, iar albastrul este frica. Ştiai asta, om? Poţi vedea frica în inima fiecărei culori care se rătăceşte în albastru.
-Frica mă creşte pe mine. Cu fiecare picătură de culoare prabuşită în palme. Frica de vastitatea tainei şlefuită în albul necugetat al pânzei.
-Unica mea amantă este culoarea, om. Galbenul lacrimând însângerarea amurgului mi-a îngreunat mâinile. Roşul îmi respiră în glasul cavei bătaia de inimă. Albul nu a avut niciodată gânduri de a înflori glas. Este atât de rece cu propria lui sine încât îmi produce repulsia foii albe. Este o culoare nescrisă care nu a iubit niciodată o altă jumătate, decât propriul întreg. De aceea a rămas cea mai singură dintre toate culorile şevaletului.
-Din oameni creşte tot restul cercului de culoare. Oameni care nu au nimic în comun cu dorinţa de carne. Doar cu întregul înţeles altfel. Crescut altfel. Văzut altfel.
-Om, aici nu mai suntem carne. Suntem doar albastru din albastrul unei inimi comune. Eşti prea tânăr oare?
-Sufletul meu are vieţile lui îngălbenite pe hârtiile timpului.
-Timpul nu mai există om. L-am zidit într-o clepsidră să curgă mereu în acelaşi sens.
-Carnea încearcă tinereţea. Tu eşti doar un ucigaş de timp. Un prădător de negru.
-Este adevărat ceea ce grăieşti om. Dar spune-mi de unde vii? Şi de ce ai ales să te întorci de fiecare dată om?
-Vin dintotdeauna. Şi nu am ales să îmbrac veşmântul uman. Am fost dorit a fi om.
-În detaliu pentru o culoare simplă om, ai putea?
-Naşterea în carne este doar o constantă de sine stătătoare. Dar sufletul are o singură culoare unică. L-am găsit după o eternitate de preumblare. Nu sunt înălţime. Sunt doar un orizont oarecare.
-Descrie cum ai fi în mâna mea care ţine cărbunele?!
-Nu aş fi prietene. Sunt doar fumul crescut eu. Deloc oase să ţină carnea. Sentiment glăsuit în culoare.
-Eu pun culoare om. Tu pui sentimentul, de acord?
-Alb!
-Gustul morţii.
-Galben!
-Ura dureroasă a primului geamăt al coapsei.
-Roşu!
-Jarul unde am ucis ultima pasiune. Locul unde mi-am ascuns teama tălpilor să plângă lacrima vâlvătaie.
-Poate plânsul este începutul unui alt drum. Mersul prin flăcări este infernal. Uimitor de drept.
-Negrul!
-Este ucigaşul de timp. Înţelegere, dimensiune, adânc, taină. Clepsidra ta de culoare. Temniţa braţelor om. Suma întregului într-un singur punct.

Ce este Timpul, când nu mai există temniţa tuturor clepsidrelor? Un univers de culoare, aşezată într-o pânză mai vastă decât toata imaginaţia la un loc.  

 

Referinţă Bibliografică:
Înfloresc glas Culorilor / Daniel Dăian : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Daniel Dăian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniel Dăian
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!