CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 447 din 22 martie 2012        Toate Articolele Autorului

INFERNUL TRAIULUI ÎN COMUN - tabletă spirituală - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INFERNUL TRAIULUI ÎN COMUN 
  
-tabletă spirituală- 
  
La majoritatea cuplurilor care au o vechime considerabilă de trăit împreună, se observă imediat deprinderi asemănătoare, un limbaj cu sintagme comune, chiar şi trăsăturile chipurilor devin aidoma şi veşmintele se aseamănă la coloristică şi croială, doar că sunt specifice bărbaţilor şi femeilor. 
  
E vorba de aceleaşi tabieturi, aceleaşi gusturi, sau unele complementare, aceleaşi „apucături”, care, după zeci de ani, înveşnicesc căsnicia într-o rutină care nu mai poate fi pusă la îndoială. Unde au dispărut gingăşia, drăgălăşenia, tandreţea, amabilitatea de altădată? Nici nu se mai obosesc să-şi spună unul altuia „bună ziua” şi „mulţumesc”. De declaraţii de dragoste, nici vorbă, ele au fost în urmă cu 30-40 de ani, acum nu-şi mai au rostul. Principala grijă devine mâncarea şi medicamentele. 
  
Există însă şi perechi de oameni ale căror contraste de caracter se adâncesc pe măsura trecerii anilor şi, dacă la început erau îngăduite, datorită iubirii care nivelează asperităţile, acum se văd clar şi chiar devin antagonice, până la manifestarea urii şi a violenţei casnice. Desigur există şi excepţii de la regulă, dar ele sunt atât de rare, încât, nimeni nu mai pomeneşte de ele. 
  
Nu e de mirare. Toate nemulţumirile acumulate într-o viaţă, pot răbufni în accese de furie şi de nemulţumire, care cu greu vor putea fi depăşite. Cei mai mulţi oameni care trăiesc în cupluri, ajung să se urască fiindcă împart acelaşi spaţiu, respiră acelaşi aer şi se stingheresc reciproc. Unora li se pare că partenerul/partenera consumă mai mult decât ei, indiferent ce: hrană, apă, lumină, căldură şi-şi fac un titlu de glorie din a se lua la întrecere unul cu celălalt în aceste privinţe. Un astfel de război psihologic vlăguieşte trupul şi spiritul până la anihilare. E o luptă qui pro quo. 
  
Astfel că, tovarăşul din tinereţe, devine duşmanul tău fiindcă: dă radioul prea tare, schimbă canalul TV, citeşte când tu vrei să dormi, cântă când tu vrei să citeşti, ş.a.m.d. Dar nici tu nu te laşi mai prejos şi faci, exact contrariul. 
  
Traiul în comun, dincolo de socializare devine...înstrăinare, singurătate-împreună, infern particular şi comun. 
  
Dar cum să-ţi schimbi comportamentul şi să faci cu totul altceva decât ceea ce îţi place, doar de dragul fiinţei cu care locuieşti împreună şi pe care, odinioară ai iubit-o? 
  
Foarte rare sunt perechile care rezistă şi se îngăduie iar porunca biblică „Ceea ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă”, a devenit o bagatelă. 
  
Aceasta în cel mai fericit caz, când Dumnezeu mai uneşte sub jurământ la altar cuplurile, şi oamenii nu trăiesc în desfrânare, după cum îi taie capul şi poftele, aşa cum se întâmplă în 90 la sută din cazurile actuale. 
  
22 martie 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
INFERNUL TRAIULUI ÎN COMUN - tabletă spirituală - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 447, Anul II, 22 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!