CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Încă o pagină din istoria culturii s-a scris la Bucureşti
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin ŢENE 
  
Încă o pagină din istoria culturii s-a scris la Bucureşti 
  
-Lansarea volumelor 45, 46, 47 şi 48 a Marii Enciclopedii”Personalităţi Române şi Faptele Lor “, de Constantin Toni Dârţu 
  
La invitaţia neobositului cercetător, Constantin Toni Dârţu, preşedintele Filialei Iaşi-Moldova a Ligii Scriitorilor, în seara de joi, 8 decembrie, 2011, un tren de noapte, mă ducea spre Cetatea lui Bucur pentru a participa la un eveniment deosebit: lansarea Marii Enciclopedii „Personalităţi Române şi Faptele lor, 1950-2000 “, volumele 45, 46, 47 şi 48, ce avea loc la orele 15, în data de 9 ale lunii ”Undrea,”( cum o numise strămoşii noştri ultima luna a anului) în cea mai modernă clădire din Bucureşti. 
  
Acceleratul înfăşura distanţele pe roţi, lăsând în urmă Clujul, Capitala Ardealului meu drag. Simţeam o mare responsabilitate faţă de acest eveniment, mai ales şi prin faptul că pe “Invitaţia” primită, alături de dr.ing.Dan Ion Predoiu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, era trecut şi numele meu, coordonatori ai acestei manifestări culturale. În timp ce ferestrele laminate ale vagoanelor străfulgerau, pentru o clipă, întunericul pe care îl sfredelea cu viteză trenul, gândul meu punea ordine în ceea ce trebuia să spun de la prezidul acestei adunări. 
  
Gara de Nord m-a întâmpinat cu aceaşi forfotă pe care o cunoşteam, încă din tinereţea mea când îmi desăvârşeam studiile. 
  
După o cafea şi câteva vizite la Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Antipa şi Muzeu Satului, a venit şi ora mult aşteptată. 
  
Impunătoarea clădire de sticlă de pe str.Iancu de Hunedoare, având 11 etaje, a firmei Search Corporation LTD România, unde se va desfăşura evenimentul, m-a impresionat.Aveam să aflăm, mai târziu de la preşedintele Corporaţiei Michael M. Stanciu, că această modernă construcţie Cristal Tower, este prima clădire din România dotată cu perete cortină dublă, că este prima clădire de birouri din România care beneficiază de un rooftop helioport pentru a deserve intervenţii urgente, prima clădire verde din România certificată Bream la nivel excellent şi multe alte calităţi în premieră. 
  
Am fost întâmpinaţi cu multă căldură de personalul acestei instituţii care cu ajutorul unor lifturi sofisticate am urcat la etajul întâi la moderna sală de conferinţe, dotată cu aparatură fono şi video, aer condiţionat şi alte utilităţi necesare unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice. 
  
În faţa unui numeros public, format din academicieni, profesori, scriitori, membri US şi ai Ligii Scriitorilor, unde sala având 400 de locuri, s-a dovedit neâncăpătoare, în prezidu au luat loc Michael M. Stanciu, preşedintele acestei mari corporaţii, Constantin Toni Dârţu autorul Marii Enciclopedii ”Personalităţi române şi faptele lor “, Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română şi dr.ing. dan Ion Predoiu, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. 
  
Şedinţa a fost deschisă de Michael M. Stanciu care a subliniat importanţa acestui eveniment care marchiază şi inaugurarea acestei clădiri monumentale, prezentând pe membrii prezidului. După care a dat cuvântul lui Constantin Toni Dârţu. 
  
Acesta a vorbit despre activitatea sa de cercetător, dar mai ales , despre personalităţile cuprinse în cele patru tomuri, arătând că volumele de până acum ale Marii Enciclopedii au fost cuprinse peste 1000 de personalităţi, dintre care: 25 de academicieni, 45 de mambgri ai altor academii din străinătate, 6 mitropoliţi, 18 arhiepiscopi şi episcopi, 36 doctori Honoris Causa, 326 profesori universitari, 223 doctori în ştiinţe medicale, 338 de poeţi, eseişti, romanicieri, epigramişti, etc, etc.Cuvântarea a fost subliniată cu vii aplauze. 
  
În continuare a vorbit Al.Florin Ţene, care în expozeul său, s-a acxat pe importanţa acestei mari enciclopedii şi rolul ei în istoria culturii şi ştiinţei româneşti dar şi europene.Arătând că munca de cercetător a domnului Constantin Toni Dârţu este echivalentă cu activitatea unei instituţii din domeniu care beneficiază de fondurii de la bugetul statului, şi aşa sărăcit. Lucru ce-l face şi Liga Scriitorilor care promovează literatura autentică prin cele 14 reviste literare pe care le editează, ne beneficiind de fonduri bugetare, cum, din belşug, beneficiază U.S. Atât domnul Constantin Toni Dârţi, cât şi conducerea Ligii Scriitorilor, au înţeles că, în condiţiile crizei prin care trece Europa, nu trebuie să mai stea cu mâna întinsă la bugetul statului, cerşind bani, ci aceştia au accesat fonduri private, astfel reuşind să ridice la un înalt nivel activitatea lor. 
  
După ampla cuvântarea a lui Al.Florin Ţene a vorbit dr. ing. Dan Ion Predoiu care a subliniat importanţa acesei ample lucrări, în contextual fenomenului de globalizare. 
  
În continuare actriţa doina Ghiţescu a dat citire scrisorii prof.dr.Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, în care, printre altele, se stipulează:” Prin urmare, generaţiile viitoare îşi vor aminti cu mândrie şi gratitudine de cei care şi-au dedicat întreaga lor viaţă cunoaşterii, respectării normelor de comportament şi înălţării spirituale, de cei care prin muncă, pasiune, perseverenţă, talent şi dăruire au reuşit să se ridice deasupra contemporanilor“. 
  
Despre aceste tomuri şi activitatea neobositului cercetător Constantin Toni Dârţu au mai vorbit:Elena Ardeleanu, Alexandru Dobre, dr.Ion Puşcă, prof.Ioana Ungureanu, reprezentanta Ligii Românilor de Pretutindeni „ Columna“, din Italia, scriitorul Florin Grigoriu, şi alţii. 
  
În încheiere subliniez faptul că munca neobosită a lui Constantin Toni Dârţu, concretizată în aceste substanţiale volume, va rămâne în istoria culturii române simbol al dragostei şi iubirii de cultura naţională.Iar volumele acestea, în condiţiile fenomenului de globalizare şi europenizare, când o parte din faptele românilor, tradiţiile lor, vor dispărea sau extompa, “Personalităţi Române şi Faptele lor “ vor fi “lada de zestre “ a spiritualităţii române. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Încă o pagină din istoria culturii s-a scris la Bucureşti / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 366, Anul II, 01 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!