CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 2 din 02 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

În slujba cui este jurnalistul?
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Dacă în materialele anterioare am vorbit despre statutul jurnalistului maramureşean, acum mi-am propus să dezbat o altă temă extrem de importantă şi foarte de actualitate. Aceasta ar putea fi răspunsul întrebării care şi-o pun aproape toţi în ziua de azi: „În slujba cui este jurnalistul?” 

Desigur că odată ce statutul de jurnalist este greşit înţeles şi rolul acestuia este la fel perceput. 

Mi s-a întâmplat să văd jurnalişti înregimentaţi politic, ba chiar cu funcţie în partid, sau chiar consilieri la primării. Mă întrebam atunci eu, cum pot aceştia să slujească la „doi stăpâni”, adică reprezentau statul, dar şi societatea civilă. Ori cum puteau ei oare a fi echidistanţi în materialele pe care le semnau? Dar asta nu e tot. Zeloşi cum se dădeau, luau exemplul politicienilor gălăgioşi (respectiv neeficienţi) şi hărţuiau chiar şi colegii pe motive politice. Şi te trezeai că eşti învăluit din toate părţile, ba din punct de vedere politic, ba social, ba religios şi nimeni nu înţelegea, cui profită vacarmul acesta din societate? Cuiva îi era tare drag, cineva se alegea cu ceva în urma acestei distrageri totale a atenţiei de la lucrurile importante. 

Legislaţia presei reglementează clar profesia de jurnalist. Ori dacă cineva este atras de politică poate să o facă în mod deliberat şi cu succes într-un cadru legal şi nu blocând dreptul de exprimare al jurnaliştilor în favoarea unei fomaţiuni politice. Personal nu pledez pentru un anumit partid politic, dar apreciez foarte mult valorile noastre ale românilor care sunt în fiecare partidă politică. Problema e că trebuie să se găsească o modalitate de compromis în care să se oglindească soluţii privind ridicarea nivelului de trai şi progresul societăţii româneşti şi de ce nu, al celei europene. 

Am observat un regres privind libertatea jurnalistului din cauza unei pături corupte care fac presiuni, hărţuie social, financiar şi emoţional reprezentanţii acestei bresle. Şi nu e corect. Eu cred ca Guvernul României ar trebui să facă ceva pentru jurnalişti. Pentru că până al urmă apărăm aceleaşi valori şi dorim să se facă dreptate şi adevărul să triumfe întotdeauna. 

De asemenea şi agenţiile de presă care cunosc cadrul legal de exercitare a profesiei să ia măsuri împotriva jurnaliştilor care nu corespund din punct de vedere al pregătirii şi mai ales sunt membrii ale unor partide politice. Şi asta pentru că ei nu vor putea fi niciodată obiectivi. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii şi să vedem în fiecare un potenţial. De aici se nasc acele informări eronate, materialele scandaloase care nu au gir jurnalistic, atacă persoana, şi generează o stare generală nu tocmai propice pentru muncă şi solidaritate precum şi de dialog şi de armonizare între membrii societăţii şi chiar între stat şi societatea civilă. 

O altă problemă ar fi conducerile firmelor din mass media care ar trebui să angajeze manageri cu pregătire de specialitate care ştiu legislaţia presei şi cunosc felul în care se procedează în sectorul de marketing. Dar din păcate nu înţeleg mulţi de ce oamenii nepotriviţi la conducere ar trebui eliminaţi. Şi cum se spune din popor că „sunt mulţi chemaţi” să facem cumva să fie cât mai puţin „nealeşi”şi cât mai mulţi oameni de calitate („aleşi”). În concluzie, să se creeze condiţii ca toţi jurnaliştii să fie numai în slujba poporului ale cărei democraţii şi interese le promovează.
  

Referinţă Bibliografică:
În slujba cui este jurnalistul? / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2, Anul I, 02 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!