CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Alexandru Stănciulescu Bârda         Ediţia nr. 71 din 12 martie 2011        Toate Articolele Autorului

IN MEMORIAM: MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-a stins un mare ierarh, un mare român şi un mare scriitor! La cei 90 de ani ai săi era lucid, foarte activ, creativ, plin de vigoare. O boală nemiloasă l-a doborât, pe el, care toată viaţa se luptase cu greutăţile, pericolele şi nedreptăţile.  
  
S-a născut la 18 martie 1921, în Glăvile-Piteşteana, jud. Vâlcea. Studii a făcut la Seminarul ,,Central"(1933-1941), cu bacalaureat la Liceul „Mihai Viteazull"din Bucureşti; studii superioare la Facultatea de Medicină şi Conservatorul din Cluj (1944-1946, neterminate), la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (licenţiat în 1948). Tuns în monarhism la mânăstirea ,,Antim"din Bucureşti (2 februarie 1942) şi hirotonit ierodiacon (15 martie 1942), diacon la mânăstirile Polovragi şi Baia de Arieş (1943-1947), stareţ la mânăstirea Topliţa (1947), intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc (1949-1950), asistent la catedra de Istorie bisericească universală de la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1950-1951), decan al Centrului de îndrumare misionară şi socială a clerului de la Curtea de Argeş (1951-1952), director al Bibliotecii patriarhale (1952-1958). A fost condamnat la mai mulţi ani de închisoare în timpul regimului comunist (1958-1964).  
  
Între anii 1965 şi 1976 a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe din America: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului ,,Publicaţii”, hirotonit ieromonah şi hirotesit arhimandrit de episcopul Victorin al Americii (1967); conferinţe în Detroit, Chicago, Windsor şi Honolulu, membru în delegaţia Bisericii Ortodoxe Române care a vizitat Bisericile vechi orientale din Egipt, Ethiopia şi India (1969) şi directorul Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române(1976-1982). Din 1982 retras la mânăstirea Văratec, unde a lucrat la revizuirea traducerii româneşti a Sfintei Scripturi. La 21 ianuarie 1993 ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului; hirotonit arhiereu şi înscăunat în catedrala arhiepiscopală din Cluj la 7 februarie 1993. În 2005 a devenit mitropolit al nou înfiinţatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. 
  
A publicat articole cu caracter teologic, predici, note şi comentarii în revistele centrale bisericeşti, „Glasul Bisericii”, „Mitropolia Olteniei", buletinul şi calendarul „Credinţa"din Detroit, „Renaşterea"de la Cluj (unele sub pseudonimul Vartolomeu Diacul). S-a afirmat de tânăr în literatură (debutul în ,,Vremea”, 1936 şi „Dacia Rediviva”, al cărei redactor principal a fost) şi colaborator al revistelor: „Gazeta Literară", „Luceafărul", „Magazin Istoric", „Ateneu” etc. Unele din piesele sale au fost jucate pe scenele Teatrelor „Barbu Delavrancea"din Bucureşti, „Alexandru Davila"din Piteşti, „Dramatic"din Baia Mare ş.a. A fost membru titular al Uniunii Scriitorilor. Dintre cărţile sale menţionăm următoarele: Mioriţa (Bucuresti, 1966); Meşterul Manole (Bucuresti, 1968); Du-te vreme, vino, vreme! (Bucuresti, 1969); Păhărelul cu nectar (1969); Geneze (Bucureşti, 1971); Steaua Zimbrului (Bucureşti, 1971); Poeme cu măşti (Bucureşti, 1972); File de acatist (Detroit, 1976; Bucureşti, 1981); Istorii agrippine (Bucureşti, 1976); Străinii din Kipukua (Bucureşti, 1979); Greul pământului, 2 volume (Bucureşti, 1982); Rotonda plopilor aprinşi (Bucureşti, 1983); Anamneze (Bucureşti, 1984); Cerurile Oltului, Eseuri teologice (Rm. Vâlcea, 1990); Amintirile peregrinului Apter. Nuvele şi povestiri (Bucureşti, 1991); Imn Eminescului (Bucureşti, 1992); Acţiunea catolicismului în România interbelică (Bucureşti, 1992); Poezie reIigioasă românească modernă (1992); Noul Testament (Bucureşti,1993), Biblia (Bucureşti, 2001); Memorii (2008) şi multe altele. 
  
Glas peste vreme  
  
Răposatul Mitropolit Bartolomeu Anania scria în ultima vreme, la cei aproape 90 de ani ai săi, următoarele: „Dragii mei, de-a lungul vieţii mele am avut o singură rugăciune. Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea. Am avut o singură rugăciune către Dumnezeu: "Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine şi dacă Tu crezi că eu mai sunt de trebuinţă pentru Biserica mea, pentru neamul meu şi pentru semenii mei, atunci Tu ai să mă salvezi, ai să mă laşi în viaţă şi nu mă vei lăsa să fiu ucis, nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de schingiuiri, nici de gloanţele oamenilor şi nici de dinţii lupilor. Dacă vei socoti că n-o să mai fiu bun de nimic şi nu-Ţi mai trebuiesc Ţie, o să mă chemi la Tine şi voi vedea ce vei face cu mine. Dar dacă Tu socoteşti că voi mai fi de folos, mă vei lăsa în viaţă, pentru că eu ştiu că religia creştină este eminamente pragmatică ”. 
  
Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. Nu este un merit să trăieşti mult, cel mult dacă ai ambiţia să te înscrii cumva în seria recordurilor. Important este să trăieşti cu folos, iar pentru aceasta trebuie să ai şi o educaţie de la părinţi, pe care eu am avut-o. De aceea, în ziua mea de naştere, mă rog întâi cu rugăciunea intimă de dimineaţă pentru părinţii mei care mi-au dat viaţă, dar nu numai viaţă, că aceasta încă n-ar fi mare lucru, dar pentru că mi-au dat o educaţie. De la tatăl meu, care era un om plin de înţelepciune, am învăţat ca niciodată să nu iau nimic în tragic, iar de la mama mea, care era un tezaur de folclor, am învăţat credinţa în Dumnezeu, teama şi iubirea faţă de El, respectul faţă de propria mea demnitate, munca şi respectul faţă de demnitatea altora. Mama mea ne spunea nouă, copiilor, cu precădere un proverb pe care-l moştenise şi ea de la înaintaşii ei: „Decât să întind în unt şi să mă uit în pământ, mai bine să întind în sare şi să mă uit la soare”. Dacă m-ar întreba cineva „Ce-ai învăţat de la mama dumitale?”, i-aş răspunde: „Asta am învăţat: să mă uit la soare. Şi dacă Dumnezeu va hărăzi această lumină şi dincolo de mormânt, voi fi într-adevăr fericit”.  
  
Pr. Dr. Alexandru STĂNCIULESCU-BÂRDA 
  
februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IN MEMORIAM: MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA / Alexandru Stănciulescu Bârda : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 71, Anul I, 12 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Alexandru Stănciulescu Bârda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Stănciulescu Bârda
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!