CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Dona Tudor         Ediţia nr. 340 din 06 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

IN GENUNCHI, PE GENUNCHI SAU CAPRĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

Sus de tot, în capul trebii, pe mai marii ţării îi mănâncă pe unde îi apucă şi-şi trag toţi o scărmăneală de le merg fulgii.  

Risipa de cuvinte este un duşman, că nu degeaba se spune "dacă tăceai, filosof rămâneai".  

Nedorind niciunul să rămână în dicţionarul înţelepţilor, vorbăria lor e un dezmăţ de cuvinte.  

Datul cu presupusul e diploma de calificare.  

Dintre dinţi, vorba e aruncată ca o coajă crăpată a sporovăielii pe stadionul vieţii unde majoritatea dintre noi stă în tribune la aplaudaci.  

Ce mare lucru sa luăm împrumut nişte miliarde, de acolo de unde apune soarele?!  

Foştii cu actualii se răfuiesc, socotesc, împart, le tot rămâne cu rest, dar în batista cu nod, nu mai zornăie bănuţii.  

La mine la ţară, pe vremea când n-aveam puterea să desfac batista cu nod, cel ce venea după împrumut era ştiut ca un cal breaz: "vine pe uliţă al lui Cutare, ia du-te la poartă, vezi ce vrea!".  

Ulei, zahăr, seminţe şi cine ştie câte altele se dădeau cu împrumut. Cine cerea, nu pierea, dar nici nume bun n-avea.  

N-aş zice că în lume s-a schimbat ceva fundamental: ne naştem la fel, iubim la fel, murim la fel.  

Restul sunt nişte zorzoane pe care le adăugăm ca să ne clătim ochii şi să ne încântăm urechile.  

Ieşiţi din ţarcul cu cartelă pentru mâncare, bonul de benzină, orarul pentru apă, lumină şi căldură, ne-am aruncat orbeşte în marea crăpelniţă.  

Puţini ghiftuiţi, cei mai mulţi lihniţi, stăm cu mâna întinsă la porţile Occidentului ca altădată la Înalta Poartă.  

Până o să ajungă unii să culeagă ghioceii de la Cotroceni, piticul de grădină e inţeles cu vrăjitoarea cea rea şi are în coş câte o felie de măr pentru gâtlejul fiecăruia.  

Udaţi până la piele de năduşeala speranţei, o să stăm în genunchi, pe genunchi sau capră atunci când o să ne îngheţe pe şira spinării împrumutul...  

 

26 martie 2009  

 

Referinţă Bibliografică:
IN GENUNCHI, PE GENUNCHI SAU CAPRĂ / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 340, Anul I, 06 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!