CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

IN CREIERUL MUNTILOR vol.I
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FRAGMENT DIN VOLUMUL- IN CREIERUL MUNTILOR, vol.I 
  
Când am început să scriu această carte, nu m-am gândit că timpul, nu-mi va permite decât atunci când voi ieşi la pensie, să o dactilografiez. Dar şi atunci relativ rar, pot să stau la calculator şi să dactilografiez manuscrisul început şi terminat în urmă cu mulţi ani (1983-1985). În momentul de faţă mă retrag între paginile acestui roman, pentru a evada din cotidianul atât de cenuşiu şi de cele mai multe ori agresiv. Nu refuz să văd realitatea actuală, dar rescriind caietele de atâţia ani, retrăiesc în parte amintiri ce s-au încrustat în conştiinţa mea de adolescentă, în viaţa mea de om tânăr, aflat la început de drum. 
  
La vremea respectivă sufeream efectiv, sau mă bucuram, după caz, pentru toate personajele mele, personaje care se puteau regăsi cu mare uşurinţă în oamenii de pe stradă, din întreprinderi, din şcoli, internate etc.  
  
Este un roman inspirat din viaţă, cu personaje fictive în aparenţă, dar atât de autentice, încât puteau fi întâlnite la tot pasul atunci, uneori şi acum.  
  
Ce s-a întâmplat între timp, unde s-au topit valorile umane, unde s-a ascuns oare omenia, cinstea şi onestitatea onora, nu se ştie.  
  
Probabil că transpare multă amărăciune din aceste fraze, dar am simţit nevoia să le scriu, pentru că sunt reale şi astăzi în prima zi a mileniului trei. (01 January 2001) 
  
MĂRTURISIRE  
  
DE CREDINŢĂ LITERARĂ 
  
Sunt un om care nu poate rămâne indiferent, la cele ce se întâmplă în jurul său. 
  
Mă consider o persoană cu adevărat norocoasă, 
  
deoarece m-am născut pe acest pământ binecuvântat de Bunul Dumnezeu, cu toate frământările prin care a trecut, acest popor de-a lungul veacurilor.  
  
Scriu pentru că aşa simt, mai cu seamă atunci când ceva deosebit, sau anormal se petrece.  
  
M-au impresionat mult copiii abandonaţi, dramele familiare, nedreptaţile sociale.  
  
Vreau să rămână în urma mea ceva cu tentă încurajatoare, pentru cei cărora soarta nu le-a fost prea prielnică. Să ştie că seriozitatea, voinţa, perseverenţa dar mai ales cultivarea minţii, 
  
le pot fi de un real folos, le pot schimba mult soarta în bine.  
  
Să nu fie neglijat, acel minim de cultură generală, atât de necesară în societate. 
  
Studiile au fost din totdeauna făcute cu sacrificii, dar au meritat efortul. Scriu într-un limbaj obişnuit, accesibil oricărei categorii sociale. 
  
Scriu în principal pentru tineret, spre a redeştepta dragostea pentru citit, pentru lecturile uşoare, relaxante şi dătătoare de speranţă.  
  
Nu aş putea defini un anume curent literar căruia  
  
să-i aparţin, eu scriu când se întâmplă să am un subiect interesant, ceva care consider eu că merită să fie scris şi citit. 
  
Ceva din care să se poată învăţa ceva folositor minţii şi sufletului. Aceste creaţii reprezintă  
  
de fapt "hrana sufletului meu ". 
  
Sunt un om care vine dintre oameni şi se îndreaptă tot către ei. 
  
Din moment ce viaţa cu bune şi rele este sursa mea de inspiraţie, consider că aşa este normal şi corect. Culeg întâmplări de la oameni şi le dăruiesc oamenilor, trecute prin filtrul personal şi redate în stil personal. 
  
Flora Mărgărit Stănescu. 
  
I. COPILĂRIA 
  
Zile de toamnă târzie, cu ploi reci şi interminabile, care strecoară în suflete un fel de letargie greoaie şi monotonă, generatoare de melancolie. 
  
Aşezată în nişa unei ferestre, Iulia privea pierdută undeva în zarea cenuşie, lasându-se purtată de gânduri. 
  
De nenumărate ori încercase să dezlege enigma existenţei sale. Desigur poveştile cu barza îşi avuseseră farmecul lor, dar asta se întâmpla cu multă vreme în urmă. 
  
Ştia sigur că fusese născută de o mamă şi avea undeva un tată, dar niciodată aceştia nu se arătaseră la orfelinat să o vadă.  
  
- Oare mai trăiau ? se întreba fetiţa de multe ori. 
  
Cine au fost aceşti oameni ? oare îşi duceau liniştiţi viaţa, ştiind că undeva într-un cămin de minori, abandonaseră un copil? De ce o aduseseră pe lume, aruncând-o pur şi simplu în viaţă ?  
  
Ce fel de oameni erau, ce viaţă duceau ei ? 
  
Cam acestea şi multe altele erau întrebările la care Iulia căuta cu înverşunare răspuns. 
  
Se afla în grija unor oameni străini, încă de la naşterea ei. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IN CREIERUL MUNTILOR vol.I / Flora Mărgărit Stănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 221, Anul I, 09 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Flora Mărgărit Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flora Mărgărit Stănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!