CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

În centrul atenţiei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Există trei momente importante în viaţa unui om obişnuit, atunci când acesta se află în centrul atenţiei unui grup mare de oameni : la botez, la nuntă şi la înmormântarea acestuia. Putem considera şi cel de-al treilea moment ca aparţinând omului, chiar dacă acest moment nu mai aparţine vieţii lui, când el nu mai face parte din tabăra celor vii.  

Dacă în cel de-al doilea caz, omul se află cu voia lui în centrul atenţiei celor din grup, în celelalte două cazuri, nu mai putem spune acelaşi lucru. La botez, omul se află în mijlocul mulţimii de rude şi prieteni, fără voia lui, îndeplinind un ritual considerat obligatoriu de către Biserică şi societate. Tot la fel şi în al treilea caz, omul neînsufleţit se regăseşte pentru ultima oară, în centrul muţimii de oameni.  

Dar să analizăm mai atent cele trei situaţii. În primul şi ultimul caz, atunci când omul se află în centrul mulţimii, fără voia lui, oamenii îl apreciază necondiţionat, pentru ceea ce va fi sau pentru ceea ce a fost. În al doilea caz, la nunta lui, mulţimea dansează şi chefuieste ore în şir, privind cu o oarecare superficialitate sau chiar nepăsare interioară momentul respectiv.  

În viaţa omului, nunta nu este un eveniment unic precum botezul sau înmormântarea, ea este de cele mai multe ori, doar o ocazie de chef şi voie bună pentru cei mulţi. Unii se căsătoresc de mai multe ori, sfârşind uneori singuri la bătrâneţe. Iată că, cele mai importante evenimente, acelea care se întâmplă fără voia omului, sunt cele date de Dumnezeu. Pe câtă vreme, evenimentele planificate de el, nu stârnesc interesul serios al celor din jur.  

Există numeroase alte situaţii în care omul se află în centrul atenţiei tuturor, fie că este implicat cu voia sa ori fără de voie, în anumite momente importante din viaţa lui.  

Aflat în mijlocul mulţimii, un om cu o importantă funcţie în Stat, ţine un discurs pentru televiziuni, acaparând şi privirile mulţimii din jur. Însă, el le vorbeşte oamenilor… de sus (la figurat). Ca prim efect, mulţimea de oameni este interesată doar de vorbele lui, de planurile de conducere a ţării şi a poporului, doar rareori le va păsa de persoana lui.  

În urmă cu câteva secole, Regele le vorbea oamenilor din balconul unui castel. Regele se afla deasupra tuturor şi le vorbea oamenilor de sus - la propriu. Mulţimea nu asculta discursul lui, ea venea să-l vadă pe acesta în mijlocul lor. Diferenţa este conturată acum. Oamenii inteligenţi nu sunt interesaţi de cuvintele unui discurs, ci de omul din spatele lor; ei au venit pentru persoana în care şi-au pus toată încrederea, să-i fie aproape, la bine şi la greu.  

Poate că ar trebui să înţelegem mai bine dorinţa oamenilor de rând, aceea de a avea conducători care pot fi daţi ca exemplu prin comportamentul lor, celor din jur. Şi nu mă refer la comportamentul exterior, ci la cel interior, căci cel interior nu se vede, ci se simte. Omul din centrul atenţiei este cel care poate alege mereu, dacă va reprezenta pentru popor, un mare conducător sau doar un simplu discurs…  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
În centrul atenţiei / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1143, Anul IV, 16 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!