CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Cugetare >  
Autor: George Baciu         Ediţia nr. 491 din 05 mai 2012        Toate Articolele Autorului

IN BUZUNARUL GÂNDULUI

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎN BUZUNARUL GÂNDULUI 
  
Mă plimb pe strada veacului acesta invalid şi orb, ţinând de mână plictiseala aproape sinucisă în mizeria moralităţii. Sunt gol ca o cutie aruncată la coş de propria-i inutilitate. Îmi privesc sentimentele abia ieşite de la Biserică şi-n intimitatea mea de individ social îmi dojenesc capriciile cu gust de raţiune.  
  
Cândva credeam că morala e o imensă bibliotecă ce trebuie citită pentru a vedea umanul din tine. Însă umanitatea se naşte dincolo de morală, în strigătul de durere al nedesăvârşirii omului. Lumea adevărată este cea simţită, iar simţul îşi are rădăcina în înclinaţii. Cugetarea trebuie să fie o înlănţuire de fapte lipsite de conştiinţa moralităţii. Pentru că numai aşa te poţi privi pe tine însuţi ca o sumedenie de acte ce reacţionează cu o anumită semnificaţie. 
  
Omul este un lucru construit bucată cu bucată pe baza unor întâmplări de cele mai multe ori nedigerate de raţiune. Estetica existenţei umane exprimată în artă este o multiplicitate de evenimente infime petrecute în imperiul viciilor – singurele certitudini ale rostului omului real. 
  
Mă plimb pe strada veacului invalid şi orb ca o fărâmă de instinct plictisită de morală. 
  
* 
  
Nu ştiu absolut nimic despre mine. Fiindcă nu am învăţat să fiu păcătos. Biserica ne arată cu degetul atunci când te-ai rupt de social şi devi egoist. Seducţia pasiunii apare atunci când ai uitat să gândeşti pentru ceilalţi, devenind cel mai important amestec de greşeli şi adevăruri, respirând între cer şi pământ. 
  
Viaţa lipsită de pasiuni este deja moartă. Nu conţine niciun tremur de umanitate, nu adimite orgoliu şi nici antinomii. Trăirea păcatului are spontaneitate şi inedit. Defectele îndeamnă la cunoaşterea adevărului. Fără ele nu ar fi progres, ci poveşti ontologice care se repetă. 
  
Lipsa păcatului duce la dezumanizare, la sclavie, la transformarea omului într-o substanţă fluidă epuizantă, totdeauna determinată. Or, pârâul susură în albia lui mereu altfel, îşi duce rostul tocmai prin simţul pietrelor şi a nisipului peste care trece, când vijelios, când lin, când limpede, când plin de tulburările agoniilor sale. Astfel şi omul, ce supus păcatului îşi caută sensul, îşi caută biserica pentru a se putea ruga şi a-şi descoperi graţia nedesăvârşirii sale. 
  
George BACIU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IN BUZUNARUL GÂNDULUI / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 491, Anul II, 05 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!