CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 708 din 08 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

ÎN BISERICA PROFETUL SAMUIL, LÂNGĂ ICOANA MAICII DOMNULUI - prezentare de carte - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

DE ZIUA SFÂNTULUI NICOLAE: DARURI DE POEZIE  

 

ÎN BISERICA PROFETUL SAMUIL, LÂNGĂ ICOANA  

MAICII DOMNULUI  

 

 

Acolo am fost joi seară, în Focşani, invitată de poeta Camelia Ciobotaru, la lansarea cărţii sale de versuri pentru copii. Acolo slujeşte cu devoţiune, părintele Florin Ciobotaru, soţul Cameliei şi tatăl unui frumos adolescent de 15 ani, cu numele Alexandru.  

În acest cadru sacru, sub oblăduirea Sfântului Ierarh Nicolae al Mirei Lichiei, am petrecut câteva ceasuri într-o armonie perfectă cu noi înşine şi cu cei din preajma noastră. Sfântul Nicolae ne-a făcut acest dar. Episcop de Mira, Sfântul Nicolae s-a născut în Patara, Lichia în anul 280. Istoria lui este cunoscută de toţi copiii, pentru că el este ocrotitorul celor săraci şi împarte daruri în ziua de 6 decembrie, pe care copiii le găsesc în ghetuţe în ziua înălţării sale la cele sfinte. Este aşteptat de toţi cu nerăbdare, emoţie şi bucurie.  

Întâmplarea a făcut ca intervenţia mea la această manifestare, în calitate de prefaţatoare a volumului de versuri pentru copii, „Îngeri-flori”- Editura Hesiona, tipărit în urmă cu câteva zile la Tipografia ATEC din Focşani, să fie chiar de lângă icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din dreapta bisericii, în faţa iconostasului din care sfinţii ne priveau cu îngăduinţă, şi chiar puteai întrezări zâmbetele lor luminate. O icoană deosebit de frumoasă, venerată de credincioşi şi sărutată cu mare pietate, de câte ori cineva intră în biserică.  

Se lansa o carte admirabilă despre care mi-a făcut plăcere să scriu. Versuri şi desene, ilustraţii color şi alb-negru care-i invită pe copii să ghicească povestea pentru care au fost creionate. Încă o dată a fost clară ideea că religia şi poezia au ceva comun, că ele pot să convieţuiască împreună, în suflete, în inimi şi în minţile oamenilor, împletite armonic cu firele nevăzute ale Duhului, de oameni credincioşi cu adevărat.  

Biserica este o adevărată bijuterie! În aerul sfânt al său, se aud voci de îngeri. Smerenia cu care am călcat pragul bisericii Profetul Samuil, arăta o profundă evlavie şi pietate, o dragoste adâncă faţă de Dumnezeu, faţă de Maica Domnului, dar şi faţă de sfinţi şi îngeri.  

Părintele Florin Ciobotaru a deschis această manifestare cu un înălţător cuvânt binecuvântat de început, despre istoria bisericii, despre enoriaşii ei, despre cum este ea implicată în viaţa spirituală dar şi socială a creştinilor.  

Toţi vorbitorii au avut un cuvânt binevoitor faţă de cel care păstoreşte biserica, despre Camelia Ciobotaru, ea însăşi profesoară de religie, care şi-au închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui.  

Dumnezeu ne-a chemat la timpul şi locul potrivit, să-i dăm slavă prin cuvânt şi vers, în acest cadru încărcat de sacralitate. Cine nu a simţit fiori mistici într-o biserică? Pe chipuri se puteau întrezări bobiţele de mărgăritar ale lacrimilor de recunoştinţă, evlavie şi bucurie sfântă.  

Sensibilitatea autoarei, candoarea şi generozitatea ei, transpuse-n vers au fost subliniate de actriţa Paula Grosu, de la Teatrul din Focşani, care a recitat admirabil mai multe poezii din cartea lansată. Alţi scriitori de la cenaclul literar din urbe au avut câte un cuvânt de spus despre carte, despre autoare, despre sărbătorile de Crăciun care sunt aproape-aproape, despre frumuseţe şi adevăr, despre bine şi rău şi despre multe alte tentaţii ale lumii contemporane. Au adus cuvinte de laudă: poeta Georgeta Muscă-Oană din Galaţi, profesoara Teodora Fântânaru - directorul Bibliotecii Judeţene- Vrancea, Gheorghe Andrei Neagu - redactor şef al revistei „Oglinda literară”, scriitoarea Mariana Vicky Vârtosu şi alţi invitaţi. O adevărată revelaţie a constituit-o intervenţia copilor: Constantin Paul Muscă - de 7 ani şi a Ioanei Stanciu – de 9 ani, care au recitat poeme din cartea Cameliei Ciobotaru. Având aceste exemple de trăitori ai iubirii hristice putem spune cu drept cuvânt, că puterea credinţei ne poate apăra de ispite şi vom putea păşi biruitori, înălţaţi deasupra nimicurilor lumeşti, având ochiul mereu ţintit spre scopul nostru suprem: mântuirea sufletească.  

Şi toate acestea, în sfânta zi de sărbătoare a Sfântului Ierarh Nicolae, în Anul Domnului 2012, Moşul darurilor sfinte care premerge sosirea altui Moş care va sosi în Noaptea de Ajun a Crăciunului, ca de fiecare an.  

Să ne pregătim trupeşte şi sufleteşte pentru a-l primi, fiindcă tot el ni-l aduce pe Pruncuşorul Iisus Hristos, atât de drag şi aşteptat de toţi creştinii.  

 

7 decembrie 2012  

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
ÎN BISERICA PROFETUL SAMUIL, LÂNGĂ ICOANA MAICII DOMNULUI - prezentare de carte - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 708, Anul II, 08 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!