CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

În Arizona, Louisiana şi Arkansas se emit certificate de căsătorie „legământ”!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Foto realizată de Sidonia Axente:  
 
Amalia Marian & David Doboşamalia_david  
“Sigur că există şi dragoste la prima vedere,  
dar este întotdeauna bine să mai aruncăm şi o a doua privire”, spunea cândva, un anonim. Întrucât mai nou, se poartă contractul prenupţial, care presupune că părţile interesate îşi delimitează şi îşi cunosc foarte bine interesele pecuniare, este clar că un asemenea act a fost necesar tocmai pentru că multe căsătorii sfârşesc în divorţ. Să fie oare de vină, dragostea la prima vedere? Evident că dincolo de o anumită lipsă de maturitate a celor care intră în prezent, în legământul căsătoriei, avem de-a face cu un fenomen absolut nou – societatea modernă nu se mai raportează la căsătorie ca la ceva serios, o unire ce trebuie să dureze până când “moartea ne va despărţi”. Din contră, omul secolului XXI a devenit excesiv de permisiv în ceea ce priveşte nu doar căsătoria, ci şi divorţul. Cu alte cuvinte, se poate şi aşa, lucrurile se leagă şi se dezleagă, se fac şi se desfac căsătorii, iar după aceea, fiecare îşi vede de viaţa lui, ca şi mai înainte, fără să îşi pună problema eşecului emoţional, a ratării în plan familial sau a frustrării de după. În fond,în ziua de astăzi aproape fiecare individ are o opinie despre ceea se întâmplă cu căsniciile şi familiile în societatea modernă. Semenii noştri, începând de la politicieni, învăţători de „Şcoală Duminicală”, moderatori de „talk show-uri” de radio sau televiziune şi până la oameni de ştiinţă, sunt aproape în unanimitate de acord că „tradiţia” vieţii normale de familie a fost înlocuită cu o serie de surogate şi de relaţii dubioase, care au un efect extrem de nociv asupra individului şi în mod implicit distrug inima societăţii noastre contemporane.  

Pentru a limita posibilitatea cuplului de a dizolva căsătoria, statele Arizona, Louisiana şi Arkansas au introdus un nou tip de certificat de căsătorie, numit „Certificat de căsătorie-legământ” (Covenant Marriage License). Louisiana a fost primul stat american care a adoptat aceastălegislaţie pe data de 15 August 1997. La mai puţin de un an dupăaceea, în mai 1998, statul Arizona promulgăo legislaţie similară, urmat de Arkansas, care introduce “Covenant Marriage” în anul 2001. Astfel că, cei care se căsătoresc în unul din aceste state, au de ales între certificatul de căsătorie tradiţional (standard) şi “Covenant Marriage License”. Diferenţa majorăeste căacesta din urmăare prevederi mult mai restrictive în ceea ce priveşte divorţul. „Covenant” nu permite divorţul decât din motive temeinice, atunci când raporturile dintre soţi sunt grav şi iremediabil vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă(ex. adulter, abandonare, condamnare pentru acte criminale sau abuz fizic dovedit). Existăînsă,câteva cerinţe preliminare şi obligaţii pentru cuplurile care optează pentru „Covenant Marriage License”.  

În primul rând, cei doi trebuie săobţinăconsiliere premaritală. Durata minimăpentru consiliere premaritalăeste de opt ore. În perioada logodnei, cuplul trebuie săse prezinte la un pastor, preot, rabin sau la un psiholog specializat pe probleme conjugale, care săle explice natura şi scopul căsătoriei şi îndatoririle pe care le au în cadrul familial.  

Principala problemă care rămâne importantă când vorbim despre consilierea premaritală este motivaţia pentru actul căsătoriei. Multe cupluri o fac nu pentru că aşa simt, ci din teama de a nu-l pierde pe celălalt. Pentru multe persoane, teama de singurătate este o motivaţie suficient de puternică, pentru a le îndemna la acest act. Rolul consilierii este acela de a crea cadrul unei decizii, atunci când există dubii. Decizia vine întotdeauna din analiza situaţiei şi scoaterea la lumină a ceea ce simte o persoană. Un alt scop al psihologiei este evidenţierea nivelului de dezvoltare al matricei de cuplu. Matricea de cuplu are o evoluţie; cu cât aceasta este mai evidenţiată, cu atât cuplul are o mai mare capacitate de decizie privind acţiunea comună. Cei doi vor fi ajutaţi săse cunoascăunul pe celălalt mai bine, prin ridicarea unor chestiuni şi întrebări despre problemele mai delicate ale vieţii. Experţii în probleme maritale susţin că,deşi îndrăgostiţii petrec ore în şir de discuţii, întâlnirile lor nu sunt menite sădezvăluie punctele slabe, ci săle ascundă. De regulă,fiecare dintre cei doi încearcăsăse punăpe sine într-o poziţie cât mai favorabilă,având tendinţa de-a disimula capriciile, năravurile şi temperamentul irascibil. Acestea ies însă,la iveală,la scurtăvreme dupăcăsătorie şi membrii noii familii se trezesc căau diferenţe mari de opinii care nu au fost anticipate în perioada de curtoazie. Dat fiind însă,faptul căimpasuri pot săaparăşi pe parcursul căsniciei, chiar dacăa avut loc o asemenea consiliere premaritală, „Covenant Marriage” prevede obligaţia cuplului de-a apela la consiliere, înainte de a considera posibilitatea divorţului, în cazul în care apar divergenţe majore după căsătorie.  

Pentru că în zilele noastre căsătoria este privită ca un contract bazat nu pe un jurământ înaintea lui Dumnezeu, ci pe condiţia ca problemele pe care le vor întâmpina cei doi să nu fie prea mari ca să nu le poată face faţă singuri, de îndată ce această condiţie este încălcată, se consideră divorţul. Jurământul a devenit partea religioasă a căsătoriei, dar cea practică este influenţată de puterea omenească a partenerilor de a stăvili atacul asupra sentimentelor, a unităţii lor şi a plăcerilor lor. Descompunerea instituţiei familiei a devenit atât de profundă, încât unii au sugerat reînnoirea anuală a certificatului de căsătorie, iar alţii propun evitarea întocmirii unuia, tocmai din cauza şanselor extrem de mari ca acesta să nu fie respectat! Pentru prea mulţi, căsătoria este o chestiune de convenienţă sau de şansă. Este uneori privită ca o etapă temporară în dobândirea libertăţii individuale. Din aceste motive, în cazul “căsătoriei-legământ”, tribunalul nu va audia nici un proces de divorţ decât după o perioadă de cel puţin doi ani de separare legală, în care cei doi trebuie să prezinte dovezi că au participat la şedinţe de consiliere fără ca să ducă însă, la un rezultat pozitiv.  

Cuplurile din Arizona care s-au căsătorit înainte de 1998 când exista doar un singur tip de certificat de căsătorie (standard), au de asemenea posibilitatea să-şi transforme certificatul actual de căsătorie în “Covenant Marriage License”. De asemenea, persoanele din alte state care îşi mută domiciliul în Arizona, Louisiana sau Arkansas pot obţine acest tip de certificat de căsătorie prin „conversie”. Taxa de conversie a certificatului este în Arizona de , iar costul unui “Covenant Marriage License” este de , identic cu cel tradiţional. Motivul principal pentru care mulţi optează pentru conversie este sintetizat în declaraţia unui cuplu căsătorit de 37 de ani: “Vrem nu numai să ne reînnoim legământul unul faţă de celălalt, dar dorim să fim un exemplu şi pentru copiii şi nepoţii noştri, să înţeleagă că divorţul este ultimul resort într-o căsnicie, după ce s-au epuizat toate celelalte resurse”. Proiectul de lege privind “Covenant Marriage” se află de asemenea, în faza de documentare şi în Oregon, Georgia, Ilinois, Texas şi Oklahoma şi se dezbate la nivel legislativ în majoritatea statelor din SUA.  

Ce a condus la o asemenea stare de alertă în aproape toate statele din SUA şi care sunt factorii care fac ca astăzi, căsătoria să nu mai fie un legământ? Psihologii sunt de părere că majoritatea relaţiilor se destramă din cauza problemelor de comunicare. Potrivit acestora, există trei secrete care stau la baza fericirii unui cuplu: comunicarea, comunicarea şi comunicarea. La început, partenerii comunică neîncetat, dar pe parcurs fie uita să o facă, fie devine un proces atât de dureros, încât îl evită.  

Psihologul american John Gottman, specializat în psihologia cuplurilor, a petrecut 20 de ani studiind cuplurile căsătorite şi a descoperit că î funcţie de modul în care un cuplu se ceartă, se poate stabili dacă cei doi vor rămâne împreună "până la adânci bătrâneţe" sau nu. Elementul crucial constă în rezolvarea conflictului, iar soluţionarea conflictului ţine de aptitudinile de comunicare ale fiecăruia. Acestea implică discutare, ascultare şi crearea unor soluţii de comun acord. Gottman a descoperit că nu contează dacă partenerii fac acest lucru prin intermediul unor certuri de proporţii sau al unui compromis calm, atâta timp cât lucrurile sunt soluţionate şi lămurite.  

Un alt psiholog cunoscut, John Gray, autor de renume mondial a numeroase cărţi pe teme de relaţii de familie, este de părere că bărbaţii şi femeile vorbesc limbi diferite - această idee dând naştere unei faimoase teorii pe care a explicat-o în cartea sa, "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus" („Men Are from Mars, Women Are from Venus”).  

Deşi „Covenant Marriage License” limitează abilitatea cuplului de a dizolva căsătoria şi cei care optează pentru aceasta privesc mai serios actul căsătoriei, există doar un singur liant care îi ţine pe soţ şi soţie împreună şi contrar crezului popular, acesta nu este dragostea. Cartea de căpătâi a civilizaţiei umane afirmă clar - „Ce a împreunat Dumnezeu (deci nu dragostea), omul să nu despartă”. Când lipseşte fundaţia dintr-o casă, toată clădirea colapsează. Dragostea, în accepţiunea oamenilor, are multe definiţii, dar adevărata dragoste este veşnică, pentru că este din Dumnezeu. Când această iubire este prezentă în familie, căsnicia devine o instituţie indistructibilă, superioară oricărui document juridic, mai tare decât moartea, avându-şi originea în Dumnezeu.  

Si totuşi, dacă este adevărat că “totul stă în voia inimii, pe care nici oamenii, nici cerul, nici chiar propriile noastre interese nu o pot schimba vreodata” (U. Fuscolo), înseamnă că ar fi bine înainte de a ne decide pentru căsătorie, să ne ascultăm glasul interior, care de obicei, nu greşeşte. Să încercăm, atât cât se poate, să evităm criza, în loc să ajungem să ne confruntăm cu ea, însă dacă se întâmplă căsătoriţi fiind, să trăim momente mai dificile în viaţa de cuplu, să ne propunem să le depăşim, ignorând varianta divorţului. Şi pentru că aşa cum spunea un scriitor român Victor Duţă, "Sfaturile te învaţă, erorile te conving" rămâne să alegi ceea ce crezi că ţi se potriveşte din acest articol şi indiferent că eşti de pe Venus sau de pe Marte, să găseşti un limbaj comun cu cea sau cel alături de care îţi petreci ori intenţionezi să îţi petreci viaţa. Pînă la urmă, divorţul nu este o şansă, în schimb căsătoria a fost, este şi va rămâne un legământ.  

Octavian Curpaş  

Phoenix, Arizona  

decembrie 2008  

Referinţă Bibliografică:
În Arizona, Louisiana şi Arkansas se emit certificate de căsătorie „legământ”! / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 265, Anul I, 22 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!