CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  





ÎMPĂRĂŢIA LBINELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎMPĂRĂŢIA ALBINELOR  
 
Dacă ai în firea ta o chemare continuă spre lumea plantelor, spre lumea animalelor, a păsărilor, a gângăniilor de tot felul şi te bucuri când le urmăreşti, le pătrunzi tainele, le înţelegi şi le ajuţi să trăiască, nu pierde prilejul cât mai eşti trecător pe acest pământ, să cunoşti încă o ,,lume”, o împărăţie pe care n-ai întâlnit-o decât în poveşti. E minunata împărăţie a albinelor.  
Cu un bagaj suficient de cunoştinţe teoretice, cu doi, trei stupi, cu un bun sfătuitor şi nu în ultimul rând cu multă dragoste, poţi îndrăzni să intri în împărăţia lor. Să începem cu cel mai leneş, regele, care e trântor de felul lui, păstrează armonia în împărăţie, dar îşi face doar datoria de reproducere şi deloc pe cea de rege. Regina însă (matca), e foarte silitoare în a mări împărăţia şi e ocrotită şi iubită de fiicele ei, care o îngrijesc mereu. Încearcă şi vei înţelege cu certitudine că lumea albinelor este o lume perfectă, dumnezeiască.  
La început vei fi mai timid, mai stângaci dar încet, încet descifrezi, înţelegi, înveţi şi eşti uimit de ce se întâmplă în stup. Urmărind din zori până seara harnicia acestor neobosite ,,gâzuţe”, eşti fascinat de felul cum vieţuiesc într-o armonie deplină, cum se înţeleg, cum sunt organizate. Muncesc continuu fără a se gândi la vreo răsplată, comunică între ele, se ajută şi respectă reguli doar de ele ştiute. Ai o bucurie deplină când le poţi ajuta, uşurându-le munca ,,din umbră” apărându-le de intemperii, de boli şi răufăcători. Da. De răufăcători, de duşmani. Au şi ele destui duşmani, la fel ca şi noi, oamenii. Numai că, noi nu putem scăpa de răufăcători conservîndu-i pentru totdeauna în ceară.  
Dar spuneam că, pătrunzând mai departe în împărăţia lor, nimic nu poate egala revelaţia pe care o ai când simţi că te recunosc, te acceptă să le ajuţi, ştii când sunt agitate, supărate şi poţi să guşti din agoniseala lor. Ştim că: ,,unde dragoste nu e, nimic nu e”.  
Aceasta nu se întâmplă doar în lumea noastră. Deosebirea este că celelalte vieţuitoare simt şi răspund fidel mereu, la fiecare gest de dragoste dar te pedepsesc prompt când nu ştii să te porţi, când eşti neatent şi le superi. Cel mai trist este că pedepsindu-te cu o înţepătură, viaţa şi aşa foarte scurtă a albinuţei, se sfârşeşte. . .  
E vară. Vara anului 2007. Încălzirea globală se manifestă din plin. În ţară secetă dar şi ploi scurte, repezi cu fulgere şi trăsnete care ucid, distrug culturi, locuinţe. Vijeliile au iz de tornade americane. . . Vezi, pentru că am importat toate relele de dincolo, acum ne vin şi necazurile! S-a supărat Dumnezeu pe lumea noastră şi uneori au de suferit şi celelalte vieţuitoare, care încă trăiesc în lumea lor în armonie şi dragoste. Iată de ce te invit să pătrunzi, să cercetezi împărăţia albinelor. Lumea lor a fost şi rămâne încă model de convieţuire, hărnicie şi devotament, pentru mulţi din cei care trudesc în minunata noastră ţară dar şi pe meleagurile binecuvântate ale Dragomirnei.Aici sunt multe locuri unde încă se păstrează puritatea aerului învăluind splendorile naturii iar albinele trăiesc într-o oază de linişte şi lumină, care este străpunsă lin, doar spre seară, de vibraţia clopotelor mănăstirii. . .  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
ÎMPĂRĂŢIA LBINELOR / Ionel Davidiuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 529, Anul II, 12 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ionel Davidiuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Davidiuc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!