CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  
Autor: Ilie Chelariu         Ediţia nr. 977 din 03 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ilie CHELARIU - ROŞIA SPONTANĂ GOLD CORPRATION
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine-a zis că Roşia românească nu explodează? Dacă ne gândim la vorbele lui Petre Ţuţea, cum că, pe-aici, o mână de ţărani a ţinut în şah imperii, nu vă mai miraţi, avem un trecut agitat, cu multe ecologizări de imperialişti iubitori de aur! La douăzeci şi trei de ani de la Marea Plecare cu Elicopterul, o nouă generaţie de ţărani cu o mână pe plug, una pe paloş şi alta pe tastatură – tânără, ecologistă, harnică şi nepartinică – a pus mâna pe sapă şi adânceşte un şanţ între partidele potente şi poporul calic, care nu va putea fi umplut prea lesne, iar mutaţiile ar putea băga-n cianură planurile de mărire ale actualelor dinastii cu sânge-albastru de la ştampilele utecé, peceré, secu şi aseceré!  
 
Mă temeam că acţiunea civică contra goldcorporeişânilor şi a casierilor de partid, în stil tradiţional, va fi deturnată de mii de elene vopsite cu frunze de nuc şi mascate-n ecologiste antiguvernamentale, iar acţiunea verde va deveni, din nou, una maro, că, oricum, se cam coşcovise bopseaua dată de parlamentarul cu coadă, ăla roşu devenit căcăniu. Dar, surpriză, de undeva din clăbucul feisbucist, au apărut câteva mii de inşi vorbind fluent şi scriind corect în limba română literară, ceea ce a surprins pe toată lumea, trebuie să recunoaşteţi! Vreme de-o seară au făcut cam ce-au vrut – la nivelul lor de educaţie, evident! – prin capitală, plimbând cu demnitate şi apartinic mâţa moartă de aur între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei, fără griji şi fără bani, ca la douăzeci de ani!  
 
Lipsiră, he-he! decât cei ce-s fruntea ţării: partidele şi linge-blidele, analiştii şi mogulii, folcloriştii patriotici, liicenii şi patapievicenii, maneliştii şi romalele, ăştia din urmă de înţeles, că la ei goldeanu e viaţă, iar viaţa e goldean!  
 
Lipsi şi promulgatorul, că tocmai născuse în extazul televiziunilor care se străduiau, din răsputeri, să dea un ecou de largă recunoaştere naţională la cezariana prezidenţială. Cât despre premier, a lipsit şi el, că aplică vechea zicală cu „unde-i caca, că mă uş pe mine”. I-a lipsit şi consoarta cu lanţurile, pe lângă care, dacă ar fi apărut, Guţă şi Mondial ar fi fost pistol cu apă!  
 
Totuşi, ar trebui să cântărim cu discernământ lucrurile, că şi aurul are beneficiile lui, chiar şi ecologiste. În afară de coroane, normale şi dentare, sau ghiuluri şi lănţoaie, nişte coşuri de gunoi placate cu foiţă de aur şi amplasate, mânca-ţi-aş, unde trăbă, i-ar determina pă mulţi români dă frunte să nu mai aruncă pe jos chiştoacele, punguliţăle, corneţii de îngheţăţi, cojile dă fructă sau pita dă la hoţidogi şi harbungări! Cu aurul de la Roşia Montană s-ar putea monta coşuri de gunoi aurite în toată România şi am deveni cea mai ecologistă ţară de la Gingis Han încoace, care omorâse vreo patruzeci de milioane de oameni, ceea ce a dus, calculară savanţii, la reîmpăduriri masive şi reducerea emisiilor în atmosferă cu 700 milioane tone de codoi! (CO2 – n.r.)  
 
Deşi pe străzi se murea pe capete de cianură, mulţi alegători au preferat să rămână la tele sau după perdele, aşa că bancul ăla cu Gheorghe, care, după ce prinde peştişorul de aur, se întoarce acasă cu trei vaci, începe să se adeverească în republica noastră cu trei regi ş-un împărat. Aşa cum la Caracal ziceau că există o singură şcoală şi se numeşte Şcoala nr. 2, aşa şi prin partea asta a Europei începe să se contureze o Românie care pare să se numească România nr. 2. Poporul electoral încă n-a realizat că diferenţa dintre nevastă şi amantă este de vreo douăzeci de kile, aşa că o preferă pe grăsana de Roşia Montană, fata lui nea Gold Corporation, cu care l-au căsătorit preacuvioşii de la putere încă de prin 1999. Ocupat cu statul la coadă la ajutoare europene de gătit, nu vede diferenţa aia, care este, în cazul de faţă, nu în kile, ci în sute de tone de diferite chestii scumpe din care se fac ghiuluri şi sateliţi! Se pare că preferă făina integrală şi tăiţeii vrac, ceea ce ne face să credem că nu s-ar da în lături nici de la nişte cianură, numai gratis să fie!  
 
Ilie CHELARIU  
Timişoara  
2 septembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ilie CHELARIU - ROŞIA SPONTANĂ GOLD CORPRATION / Ilie Chelariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 977, Anul III, 03 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ilie Chelariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Chelariu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!