CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Pamflet >  
Autor: Ilie Chelariu         Ediţia nr. 972 din 29 august 2013        Toate Articolele Autorului

Ilie CHELARIU - ROMÂNIA ESTE REGĂŢEANĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De când promulgatorul a început să-şi bombeze pieptul spre panglica de final, constatăm că o parte din fanii lui, în lipsă de erou rentabil sau simpatizabil, au devenit monarhişti. Au ieşit, transpiraţi la mărarul de pe chept, de după colţul sondajelor cocoşate şi dă-i cu Majestatea Sa, Strălucirea Sa, Solemnitatea Sa, Gigănţia Sa, Grandoarea Sa, Măreţia Sa, Enormitatea Sa, Semeţia Sa. Dar dacă i-ar lua tante Simina Mezincescu să-i caute la dinţi, ar remarca uşor că multe din personajele astea au roşu-n gât!  
 
După cum măcăne televiziunile, se pare că actualul candidat principal nu e destul de belicos pentru seniorii caftului de pe linia roşie a civilizaţiilor, care începe la nigerieni şi se termină la filipinezi. D-aici chirăielile cotroceanului şi pietrele proteviste şi teveriste azvârlite în geamul posibilului viitor preşedinte...  
 
Dar să nu ne speriem de monarhie, ea s-a instalat demult în România. Mai ţineţi minte acel prezidenţial „Să mai câştige şi românii!” la licitaţiile de drumuri şi autostrăzi, care i-a umplut pe fazanii electorali de mândrie patriotică, iar pe oamenii lui de miliarde? Atunci au apărut şi regi ca Nelu Iordache I, Costel Căşuneanu I, Dorinel Umbrărescu I sau, pe la noi, Georgică Cornu I, monarhi luminaţi ai asfaltului şi comisioanelor în lei şi oiro. Mai anţărţ, preşedintele nostru, când era primarul dâmboviţenilor şi şmenurilor, mai unsese un rege – al gunoaielor şi parcărilor, pe Silviu Prigoană I. De fapt, monarhia cu multe capete – un fel de hidră cu sânge albastru de la ştampile – a fost inventată de patriarhul de la „Cireşica”, preacuviosul Nicu Văcăroiu, ajuns prim-bufon la curtea primului preşedinte post-revoluţionar, care a uns o grămadă de regişori, numiţi, pe vremea aceea, investitori strategici. Ăştia au creat dinastii roşii şi domenii de ruine, şi-au băgat delfinii la înaintare, aşa că, acum, românii mai au un singur drept: să treacă pe verde, dar repede, că gipanezii şi merţarii se grăbesc!  
 
Deci, voievozii ţiganilor şi opereta lor auriferă de la Sibiu sunt pistol cu apă pe lângă preşedinţii noştri... Noroc de canalele urât-mirositoare dâmboviţene, la care li s-au înţepenit camerele pe respectivii şi ne-au umplut serile cu ştiri maro şi coroane de aur! Pe bani, de jegoase sau la ordin, au filmat până şi vata din nas a defunctului, un personaj fain, care-mi aducea aminte de copilărie şi de Circul „Kludsky”, iar viitorul fost preşedinte ne-a arătat încă o dată, smiorcăindu-se pe-acolo, de ce trebuie să ne bucurăm că se scurge, acuşica, la canalul istoriei.  
 
Încoronarea cu preşedinte, bulibaşe, regi şi împăraţi a fost cireaşa de pe tort, pentru că anul ăsta a fost presărat, aproape zilnic, cu turnire având ca protagonişti romi şi roame pe care-i doare exact la gârlici de popândăii poliţiei, madmazelele procuraturilor sau rozătoarele judecătoreşti. Mutaţi din periferii în centru, au teleportat şi unele obiceiuri, ca tăierea cu săbii, fezandarea cu ciomege şi puşcăturile de chistoale, moştenitură de tradiţii apărute în ultimii ani, de când şi-au luat merţane şi i-au şpăguit pe ştabii bugetarilor amintiţi. De fapt, este evident, îşi împart oraşele şi turmele de români cu tot cu televizoarele în faţa cărora putrezesc, iar la linia roşie apar neînţelegeri de poceală interclanuri, cu prelungiri până pe holurile neutre ale cremenalelor, poliţiei şi spitalelor.  
 
D-aicea, sub înaltul patronaj al partidelor, şi profilul tot mai regăţean al României, care începe să semene tot mai mult cu atelierul ăla celebru de reparaţii ce avea un anunţ uriaş în vitrină: „Reparăm orice! Calitate, profesionalism, seriozitate!”, iar la intrare un bileţel pe care scria: „Bateţi tare în uşă, soneria e defectă!”...  
 
Ilie CHELARIU  
Timişoara  
29 august 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ilie CHELARIU - ROMÂNIA ESTE REGĂŢEANĂ / Ilie Chelariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 972, Anul III, 29 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ilie Chelariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Chelariu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!