CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1086 din 21 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A - AVANGARDA ROMÂNEASCĂ - SESIUNEA A II-A - JULES PERAHIM
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Avangarda Europeană în Arhiva Naţională de Filme a României 1919-1939  
Ediţia a IV-a: AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Sesiunea II-a: Jules Perahim  
Joi, 19 decembrie 2013, ora 17:00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti) – Sala „Jean Georgescu”  
Sâmbătă, 21 decembrie 2013, ora 19:30 - Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti) – Sala „Jean Georgescu”  
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de dinainte şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Prima ediţie a proiectului, în număr şase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografică franceza; cea de-a doua ediţie a abordat, timp de trei sesiuni, avangarda sovietică; ediţia a treia se ocupă, într-o sesiune unică, de avangardele germană şi olandeză.  
***  
 
Artişti: Alexandru Solomon, Radu Igazsag, Jules Perahim, Louis Aragon, Elsa Triolet, Iosif Iser, Titina Călugăru  
Concept şi viziune curatorială: Igor Mocanu  
Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Film a României  
 
Deşi anul 1945 marchează data debutului celui de-al doilea val al suprarealismului din România, când membrii Grupului Suprarealist Român (Gherasim Luca, Paul Păun, Dolfi Trost, Gellu Naum, Virgil Teodorescu şi, tacit, Sesto Pals şi Paul Celan) încep să publice primele lor lucrări care să dea un nou suflu recrudescenţei suprarealismului internaţional, o mare parte din comilitonii de altădată rămân cantonaţi pe frontul luptei de clasă propagată de politica oficială a nou înfiinţatei RPR. Printre ei se numără şi pictorul Jules Perahim, care îşi vernisează, pe 6 iulie 1945, la sala Ministerului Propagandei şi sub auspiciile ARLUS, o expoziţie de pictură şi grafică antifascistă. Jurnalul sonor ONC nr. 2 / 1945 preia această informaţie şi o include în grila sa de actualităţi. Menite să dea o mână de ajutor aparatelor de propagandă ale puterii, jurnalele sonore de acest tip, peste tot în lume unde a existat totalitarismul, aveau funcţia de a ţine poporul conectat la realizările socio-culturale, cum se exprimă crainicul, „pe drumul construirii socialismului”. Aşa se face că Actualităţile săptămânii nr. 1 (6/1947) anunţă vizita poetului rezistenţei Louis Aragon şi a premiatei cu Goncourt, Elsa Triolet, la Bucureşti. Aparatul de filmat îi surprinde pe 30 iulie 1947 oferind autografe la Librăria Noastră. În anul următor, Actualităţile săptămânii nr. 43 / 1948, anunţă încă de la subiectul a) al jurnalului, Prima expoziţie plastică în Palatul Republicii, când sunt filmate, pe 10 şi 12 decembrie 1948 imagini de la prima expoziţie anuală a artelor plastice, la care participă, între alţii mai greu de identificat, Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, S.I. Kaftaradze, Jules Perahim, Iosif Iser şi Titina Călugăru. Am prefaţat aceste scurte pelicule, primele două de câte jumătate de minut, iar ultima, ceva mai lungă, de 3 minute, ca şi la sesiunea precedentă, cu două contribuţii documentare din anii '90 ale artiştilor vizuali Alexandru Solomon şi Radu Igazsag, care propun nu numai o rediscutare a avangardei istorice, ci mai ales un soi de reenactment al ei, autorii încercând cumva, în mod indirect, să se plaseze, prin lucrările pe care ni le oferă, într-o descendenţă postavangardistă a tribulaţiilor de-atunci.  
 
STRIGĂT ÎN TIMPAN  
România, 1993, Documentar, 28 min  
R. Alexandru Solomon, Radu Igazsag  
Ed. Dobrica Lospa, Mihai Mitici  
Voce: Marius Stănescu  
O. George Oprea  
Sunet: Filip Lazăr, Teodor Rogalski, Constantin Silvestri, Richard Wagner  
Producător: FAV Studio / Velvet Moraru  
 
CRONICA DE LA ZÜRICH  
România, 1996, Documentar, 40 min  
R. Alexandru Solomon, Radu Igazsag  
I. Alexandru Solomon  
Montaj: Rafael Guma, Mihai Mitici  
Muzica: Filip Lazăr  
Voci: Tomi Cristin, Costin Emilian Grigore, Vivi Drăgan Vasile, Dragoş Marinescu  
Producător: FAV Studio / Velvet Moraru  
 
EXPOZIŢIA LUI JULES PERAHIM  
România, 1945, Documentar, 30 sec  
Producător: Jurnal sonor ONC nr. 2 / 1945, subiect f  
Cu: Jules Perahim  
 
LOUIS ARAGON ŞI ELSA TRIOLET LA BUCUREŞTI  
România, 1947, Documentar, 36 sec  
Producător: Actualităţile săptămânii nr. 1 (6/1947), subiect  
Cu: Louis Aragon, Elsa Triolet  
 
PRIMA EXPOZIŢIE PLASTICĂ ÎN PALATUL REPUBLICII  
România, 1948, Documentar, 4 min  
Producător: Actualităţile săptămânii nr. 43 / 1948, subiect a  
Cu: Petru Groza, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, S.I. Kaftaradze, Teohari Georgescu, Vasile Luca, Jules Perahim, Iosif Iser, Ştefan Constantinescu, Vida Geza, Boris Caragea, Titina Călugăru  
 
------------------------------------------------  
Igor MOCANU  
Bucureşti  
15 decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A - AVANGARDA ROMÂNEASCĂ - SESIUNEA A II-A - JULES PERAHIM / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1086, Anul III, 21 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!