CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 900 din 18 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A II-A
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avangarda revizitată.  
AVANGARDA SOVIETICĂ.  
Sesiunea a II-a: Abram Room & Viktor Sklovski  
Avangarda Europeană în Arhiva Naţională de Filme a României 1919-1939[1]  
 
Sesiunea a II-a: Abram Room – TREI LA SUBSOL/TRETIEA MESCIANSKAIA (URSS, 1927)  
Miercuri, 26 iunie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie  
Vineri, 28 iunie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie  
Bucureşti, Str. Eforie, Nr. 2  
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă Şi cultura filmului în perioada de dinainte Şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât Şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Prima ediţie a proiectului, în număr Şase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografică franceza. Ediţia a II-a este dedicată avangardei sovietice.  
 
Sesiunea a II-a:  
Artişti: Abram Room, Viktor Sklovski  
Concept şi viziune curatoriala: Igor Mocanu  
Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Film a României  
 
La drept vorbind, cea mai stridentă incidenţă avangardistă din filmului lui Abram Room din 1927 este ideea amorului liber, concept teoretizat de Aleksandra Kollontai şi adoptat pe larg de către autorii avangardelor istorice din anii '30, în unele spaţii, cum este cel românesc, generând la vremea aceea chiar un soi de revoluţie sexuală în nuce. Într-un articol din 1932 publicat în revistă „unu” la rubrica „Acvarium”, Saşa Pană vorbeşte chiar despre „noua morală sexuală”. Suntem la un an de la lansarea revistei „Pula” şi în cel al procesului lui Geo Bogza în chestiunea Poemului invectiva. Aşadar, ceea ce a trezit curiozitatea şi adeziunea avangardei istorice în şi la filmul lui Room a fost acest aspect, legat nu atât de imaginea cinematică, ci cât de scenariu, redactat, nu întâmplător, tot de un avangardist de la Opoiaz, viitor reprezentant al Şcolii formale ruse alături de Roman Jakobson şi alţii, pe nume Viktor Sklovski.  
 
Zvonul cultural e că Sklovski s-ar fi inspirat în scrierea poveştii publicată în „Komsomolskaia pravda”, de la care va porni scenariul pentru filmul lui Room, din istoria reală creată între Maiakovski, Osip Şi Lilea Brik, cu care acesta colaborase cu câteva luni mai devreme, tot pentru un film de Abram Room, la documentarul „Evrei na zemlea” [Evreul pe pământ] (1927). Documentarul se voia a fi parte activa din campania împotriva antisemitismului sovietic din anii '20-'30 Şi fusese, cel mai probabil, creat la insistenţele lui Maiakovski Şi ale grupării avangardiste din jurul revistei „Lef” [„Frontul de stânga”].  
 
Ideea amorului liber din „Tretiea mescianskaia” (1927) al lui Abram Room va face însă carieră în cinematografia avangardei occidentale, spre exemplu, cum remarca undeva Malte Hagener, în „Sous les toits de Paris” (1930) al lui René Clair. Oricum ar fi, premiera filmului a stârnit destule controverse, atât în presă oficială de specialitate, cât şi în străinătate. În Anglia, spre exemplu, filmul a fost interzis, cu excepţia unei proiecţii singulare de la Film Society pe 7 aprilie 1929. În aceeaşi listă, a filmelor care ajung sau nu la Bucureşti, via Paris, îl include şi Saşa Pană în articolul său.  
 
Sesiunea II-a:  
TREI LA SUBSOL/ TRETIEA MESCIANSKAIA  
URSS, 1927, a/n, mut, Ficţiune  
R. Abram Room  
S. Abram Room, Viktor Sklovski  
Imagine: Grigorii Ghiber  
Direcţia artistică: Vasilii Rahals, Serghei Iutkevici  
Asistenţi: E. Kuzis, Serghei Iutkevici  
Cu: Nikolai Batalov, Liudmila Semionova, Leonid Iureniov, Vladimir Foghel, Elena Sokolova, Maria Iarotkaia  
 
------------------------------------------------  
 
[1] Avangarda revizitată. Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României – este un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de până la şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Filme anterioare: Sesiunea I-a: „BARISNEA I HULIGAN” (Vladimir Maiakovski, Evghenii Slavinski, 1918), „DNEVNIK GLUMOVA” (Serghei M. Eisenstein, 1923), „CELOVEK S KINOAPPARATOM” (Dziga Vertov, 1929). Urmează Sesiunea a III-a: „SESTAIA CIASTI MIRA” (Dziga Vertov, 1926), „!SAGAI SOVIET!” (Dziga Vertov, 1926-1927).  
-------------------------  
 
Igor MOCANU  
Bucureşti  
15 iunie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A II-A / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 900, Anul III, 18 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!