CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 805 din 15 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA EUROPEANĂ (1919-1939) ÎN ARHIVA NAŢIONALĂ DE FILME A ROMÂNIEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Avangarda revizitată. Sesiunea a V-a: Abel Gance (J'Accuse!, 1938)  
Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României  
 
Miercuri, 27 martie şi sâmbătă, 30 martie, de la 19:30 seara, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie Nr. 2, Bucureşti), continua difuzarea filmelor avangardei europene aflate în Arhiva Naţională de Filme a României cu o controversată peliculă semnată, din nou, de regizorul Abel Gance. Ce-a de-a cincea sesiune din cadrul proiectului Avangarda revizitata..., la care vă invităm, este dedicată împlinirii a 75 de ani de la premiera filmului! J'ACCUSE! (ACUZ!) (Abel Gance, 1938).  
 
Concept şi viziune curatoriala: Igor Mocanu  
Organizatori: Arhiva Naţională de Filme a României – Cinemateca Eforie  
 
Cele două versiuni ale peliculei J'Accuse! Semnate de Abel Gance, lungmetrajul din 1919, în care autorul exprima o critică dura la adresa ororilor Primului Război Mondial, şi cea din 1938, remake-ul sonor al primului, recontextualizat, de data aceasta, în contra celui de-al Doilea Război Mondial, trec în filmografia regizorului francez drept cele mai controversate producţii atât prin mesajul pacifist implicit, cât şi prin vocaţia inevitabil deconspirativa a discursului ideatic. Nu despre militantism ideologic e vorba în cele două filme, o ideologie altminteri inconsecventă, cum pe bună dreptate încerca să sugereze, intre alţii, Charles Silver, curatorul departamentului de film de la MoMA, Abel Gance fiind atât cel care făcuse apologia lui Napoleon, cu accente vag protofasciste, dar şi cel care, prin cele două versiuni ale imperativului zolist, readucea în atenţia publică, în 1919 şi 1938, reinscena chiar, la un nivel alegoric, evident, afacerea Dreyfus, condamnând astfel, încă o dată, jurisprudenţa antisemită, observaţie reamintită e curând de criticul Peter Hourigan de la revista „Senses of Cinema”.  
 
Sesiunea a V-a. Program: 27 şi 30 martie, ora 19.30  
 
ACUZ! / J'ACCUSE !  
Franţa, 1938, a/n, sonor, Ficţiune, 70m  
R. Abel Gance  
S. Abel Gance, Steve Passeur  
Producător: Abel Gance  
Imagine: Roger Hubert  
Montaj: Madeleine Crétolle  
Decor: Henri Mahé  
Cu: Victor Francen, Line Noro, Marie Lou, Jean-Max, Paul Amiot, Jean-Louis Barrault, Marcel Delaitre, René Devillers, Romuald Joubé, André Nox, Georges Rollin, Georges Saillard  
 
------------------------------------------------------------  
 
 
* Avangarda revizitată. Avangarda Europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României – este un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de până la şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Filme anterioare: Sesiunea I-a: LA FÊTE ESPAGNOLE (Germaine Dulac, 1919/1920), BALLET MÉCANIQUE (Fernand Léger, Dudley Murphy, 1923/1924), AU SECOURS! (Abel Gance, 1923/1924), ENTR'ACTE (René Clair, 1924), UN CHIEN ANDALOU (Luis Buñuel, 1928); Sesiunea a II-a: LA SOURIANTE MADAME BEUDET (Germaine Dulac, 1922), L'ÂGE D'OR (Luis Buñuel, 1929); Sesiunea a III-a: FIÈVRE (Louis Delluc, 1921), LA FEMME DE NULLE PART (Louis Delluc, 1921), LE SANG D'UN POÈTE (Jean Cocteau, 1930/1945); Sesiunea a IV-a: LA ROUE (Abel Gance, 1923). Urmează Sesiunea a VI-a: ATALANTA/L'ATALANTE (Jean Vigo, 1934).  
 

Igor MOCANU  

art critic, curator  

Member of AICA Romania  

(+40) 722 85 34 05

Igor.mocanu@gmail.com  

http://igormocanu.wordpress.com  

http://www.criticatac.ro/author/igor-mocanu  

 

 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA EUROPEANĂ (1919-1939) ÎN ARHIVA NAŢIONALĂ DE FILME A ROMÂNIEI / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 805, Anul III, 15 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!