CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1236 din 20 mai 2014        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A VI-A
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Avangarda Europeană în  
Arhiva Naţională de Filme a  
României 1919-1939  
 
Ediţia a IV-a: AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Sesiunea a VI-a: Isidore Isou  
Joi, 15 mai, ora 19.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
Joi, 22 mai, ora 19.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de dinainte şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Prima ediţie a proiectului a cuprins avangarda cinematografică franceză, cea de-a doua ediţie a abordat avangarda sovietică, ediţia a treia s-a ocupat de avangardele germană şi olandeză.  
 
Artişti: Isidore Isou, Maurice Lemaître, Jean Cocteau, Blaise Cendrars, Gil J Wolman  
Curator: Igor Mocanu  
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României  
 
Deşi fără a fi primit vreo invitaţie oficială din partea organizatorilor, Isidore Isou se prezintă în 1951 la festivalul de film de la Cannes cu o producţie cinematografică profund experimentală – adevărat manifest al filmului lettrist, cum avea să exclame critica într-un glas după aceea – având funcţia precisă de a, cum am spune astăzi, pirata circuitul elitist al branşei mondiale. La premiera de la Cannes, „filmul discrepant”, cum îl numeşte Isou, provoacă gesturi de protest şi dezaprobare, revoltă şi indignare, însă primeşte premiul publicului pentru avangardă şi un nou membru al mişcării lettriste – pe Guy Debord. Afişul fusese desenat de Jean Cocteau, iar în film apare, pe rând, pe lângă acesta şi Isou însuşi, Blaise Cendrars, André Maurois, Gil J Wolman, Armand Salacrou sau Rodica Valeanu. Câteva luni mai târziu, apare şi Le film est déjà commencé? al lui Maurice Lemaître, Gil J Wolman lansează filmul L'Anticoncept, iar Guy Debord – Hurlements en faveur de Sade, toate trei mărturisit tributare viziunii discrepante din pelicula lui Isou. Inutil să mai spunem că neoavangardele şi-l revendică într-un glas drept precursor, începând cu Nouvelle Vague (Godard) şi terminând cu undergroundul american (Brakhage). Cu toate acestea, s-ar părea că proiecţia de acum a filmului semnat de Isou este oarecum precoce, considerând că încă nu i-a fost tradusă opera în limba română, mai ales în comparaţie cu popularitatea covârşitoare de la noi a unui autor precum Guy Debord, ale cărui concepte care din jurul societăţii spectacolului îşi au originea în teoriile lui Isou şi în special în Traité de bave et d'eternité, care a circulat o vreme într-o formă trunchiată, dar care a fost restaurat de curând de Arhiva Naţională de Filme a Franţei şi remasterizat de Frédéric Acquaviva. Proiecţia de la Cinemateca Română prezintă, în premieră naţională, această din urmă versiune, restaurată şi autorizată.  
 
TRAITÉ DE BAVE ET D'ÉTERNITÉ  
Franţa, 1951, Film experimental, 120 min  
R. Jean Isidore Isou  
S. Isidore Isou  
Asistent: Maurice Lemaître  
I. Nat Saufer  
Montaj: Suzanne Cabon  
Muzică: Daniel Guarrigue  
Sunet: Jacques Boutiron, Marcel Ormancey  
Afiş: Jean Cocteau  
 
Cu: Marcel Achard, Isidore Isou, Jean-Louis Barrault, Blanchette Brunoy, Blaise Cendrars, Jean Cocteau, Danièle Delorme, Edouard Dermithe, Daniel Gélin, André Maurois, Armand Salacrou, Rodica Valeanu, Albert J. LeGros, Bernard Blin, Colette Marchand, Gil J. Wolman, Marc'o  
 
Producător: Marc'o, Léon Vickman  
Mulţumiri speciale: Catherine Goldstein, Pip Chodorov  
Copyright: Isidore Isou Estate / Catherine Goldstein  
Film courtesy of Re:Voir  
Mulţumiri: Diana Vidraşcu, Frederic Acquaviva, Rodica Sibleiras  
 
Mai multe detalii:  
------------------------------------------------  
 
Igor MOCANU  
Bucureşti  
20 mai 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A VI-A / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1236, Anul IV, 20 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!