CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Igor Mocanu         Ediţia nr. 1209 din 23 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A V-A
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Avangarda Europeană în Arhiva Naţională de Filme a României 1919-1939  
Ediţia a IV-a: AVANGARDA ROMÂNEASCĂ  
Sesiunea a V-a: Gherasim Luca, Benjamin Fondane  
 
Vineri, 25 aprilie 2014, ora 20:00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
 
Miercuri, 30 aprilie, ora 20:00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucureşti)  
Sala „Jean Georgescu”  
 
Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României a lansat, începând cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de dinainte şi de după naţionalizarea din 1948 a producţiei cinematografice din România, cât şi a filmelor deţinute de cinematografele locale. Prima ediţie a proiectului a cuprins avangarda cinematografică franceză, cea de-a doua ediţie a abordat avangarda sovietică, ediţia a treia s-a ocupat de avangardele germană şi olandeză.  
 
Artişti: Gherasim Luca, Benjamin Fondane  
Curator: Igor Mocanu  
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Naţională de Filme a României  
 
Gherasim Luca şi filmul se cunosc demult. În 1931 realizase, împreună cu Marlene Dietrich, un performance ficţional, pe o stradă bucureşteană, când artistul suprarealist se căţărase pe gardul unui avizier cinematografic ca să mângâie piciorul îndrăzneţ dezgolit al starletei de pe afişul filmului Morocco (1930), regizat de Josef von Sternberg. Lângă acesta, un alt afiş anunţa un „regal”: Charlie Chaplin, „Luminile oraşului”. Performance datat: Bucureşti, 5 iunie 1931. Pe verso, scris de Gherasim Luca: „Din partea noastră / Gherasim Luca / Marlene Dietrich”, de unde se vede că acţiunea a fost arhivată fie ca ilustrată, fie – carte poştală, de scos ulterior în tiraj mare. Luca se va mai întâlni cu aparatul de filmat, nu al lui von Sternberg, ci altul, abia în 1988, când FR3 şi CDN Productions hotărăsc în sfârşit să capteze pentru colecţia lor şi o înregistrare generoasă cu cel care devenise între timp marele magician al poeziei sonore din Franţa, cum îl numise Michel Camus cu doi ani înainte. Până în 1988, Gherasim Luca participase la nu mai puţin de 17 festivaluri de sound poetry, deschisese expoziţii, se înregistrase audio, dar nu se lăsase filmat. Între paranteze fie spus, dacă ar fi să dăm crezare bibliografiilor, Gherasim Luca ar fi apărut totuşi scurt şi în filmul lui Robert Enrico din 1963, Au coeur de la vie, însă, ce-i drept, creditat ca Gherasim Lucas. În 1988, FR3 şi CDN Productions îl delegă pe Raoul Sangla şi Michel Zarebski să facă o înregistrare video cu Gherasim Luca citind din cărţile de poeme pe care le publicase până atunci la Editura José Corti din Paris, numită după José Corticchiato, un vechi amic al lui Breton, Éluard şi Aragon. Numai că în loc să iasă film şi lectură publică, bună de aplaudat pe la comemorări şi sărbători literare naţionale, Gherasim Luca supraveghează îndeaproape regia, scenariul, imaginea, machiajul şi scenografia, dominând obiectivul camerei de filmat şi oferind echipei la schimb un performance devastator – o artă în care, în fond, excela. Ca şi până acum, am prefaţat înregistrarea documentară cu un alt documentar proaspăt despre Benjamin Fondane, realizat de Andreea Ştiliuc pentru TVR Iaşi.  
 
BENJAMIN FONDANE – IAŞI, PARIS, AUSCHWITZ  
România, 2013, Documentar, 26 min  
R. Andreea Ştiliuc  
Producător: TVR Iaşi  
 
Proiecţie cu sprijinul şi prin amabilitatea TVR Iaşi  
 
„Evreu născut în România, Benjamin Fondane s-a stabilit la Paris la vârsta de 25 de ani. Atent la fenomenul avangardei, şi-a căutat propria voce în domeniile în care s-a exprimat. A fost poet, eseist, filozof, critic, dramaturg, jurnalist, cineast. A dialogat cu personalităţi marcante ale timpului său: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, Brâncuşi, Brauner sau Man Ray. A fost puternic influenţat de filozoful existenţialist Lev Şestov. În 1944, a fost arestat şi încarcerat la Drancy. Deportat la Auschwitz, a murit în acelaşi an într-o cameră de gazare.” (TVR Iaşi)  
 
COMMENT S'EN SORTIR SANS SORTIR  
 
Franţa, 1988, Documentar, 56 min  
R. Raoul Sangla, Gherasim Luca  
S. Gherasim Luca  
I. Michel Zarebski, Berto  
L: André Diot  
Sunet: Francis Bonfanti, Laurent Langlois  
Cu: Gherasim Luca  
Locaţie: Erick Ferres  
Grafism: Françoise Dujols  
Tehnic: Jean Labille  
Electricitate: Jean-Paul Chaboud  
Machiaj: Michele Seror  
Unitate de program: Thierry Garrel  
Producător: La Sept, FR3, CDN Productions, Jose Corti  
Sponsor: Geoffrey Brown  
 
Mulţumiri speciale: Andreea Ştiliuc, Carmen Olaru  
 
Mai multe detalii:  
------------------------------------------------  
Igor MOCANU  
Bucureşti  
20 aprilie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Igor MOCANU - AVANGARDA REVIZITATĂ - EDIŢIA A IV-A SESIUNEA A V-A / Igor Mocanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1209, Anul IV, 23 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Igor Mocanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Igor Mocanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!