CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Ierusalimul împăcării /
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Comentariu la romanul lui Constantin Pădureanu  
  
Noi oamenii, avem nevoie de multe modalităţi înţelepte care merită să intre în viaţa noastră, capabile să ne schimbe felul nostru de "a fi ". Cei ce au har în arta scrisului, sau în oricare altă categorie dintre cele şapte arte, sunt capabili să ne dea prin creaţiile lor, ritmul necesar de energie pozitivă fiecăruia . 
  
Această provocare mi-a făcut-o prozatorul şi jurnalistul Constantin Pădureanu, în urmă cu ceva vreme prin creaţia domniei sale, romanul Ierusalimul împăcării . Am dat ascultare, am fost deacord ... însă am avut o oarecare temere. Oare ce am făcut ? Nu am îndeajuns educaţie religioasă ! 
  
Pentru mine romanul "Ierusalimul împăcării "apărut la Ed. Scrisul Românesc, Fundaţia - Editura, în anul 2009, Craiova, este o dezertaţie . L-am citit , m-a binedispus !  
  
Am citit despre scriitorul Constantin Pădureanu, ne cunoaştem de la o celebră revistă literară, însă nu ne-am întâlnit niciodată personal. Trăieşte în oraşul Craiova. Domnia sa este;  
  
Membru al U.S.R.- Filiala Craiova 
  
Membru al Asociaţiei Ziariştilor din România şi Editorilor Creştini 
  
Membru al asociaţiei de Prietenie România - Israel 
  
Fondator al Societăţii Scriitorilor Olteni 
  
Doamne cât m-am minunat ! Şi câte cărţi duce în spate ... m-am bucurat când domnia sa, a insistat rugându-mă, să-mi spun părerea despre romanul "Ierusalimul împăcării", după ce îl voi citi. Când am văzut ce referinţe critice are, din partea unor personalităţi şi oameni de cultură, spirite alese care au vorbit despre opera dânsului, mi-am pus întrebarea ; cine sunt eu să scriu despre această carte? Eu, sunt un simplu mânuitor de cuvinte, precum o fac cu peniţa sau penelul în lucrările mele de artă . Să fac critică, îmi este mult mai greu ! Gândindu-mă la încurajările cu care m-a înconjurat întotdeauna prin cuvinte de mare apreciere şi admiraţie, m-am hotărât să-i răspund pe aceiaşi măsură. 
  
Este un deliciu pentru mine, să-mi mărturisesc gândurile despre această carte. Citind romanul "Ierusalimul împăcării", mi-am dat seama de reala valoare scriitoricească, de bogata experienţă în ale scrisului, parcă mai toate cuvintele sfinţite cu peniţa îmuiată în cerneală, cum de altfel întreg romanul tratează lupta omului cu viaţa zilnică - precum o fac oamenii zi de zi, prin cumpătare , muncă cinstită şi bună rânduială în toate - neuitând niciodată de rugăciune, de credinţă, de Dumnezeu . Neuitând că morala nu este o însuşire, sau o listă întreagă de fapte, personajele romanului au în suflet credinţa şi morala deşi unele dintre ele sunt oameni simpli, au judecata aceea sănătoasă, bazându-se pe datinile şi trăirile moşilor şi strămoşilor lor.  
  
"In săptămâna Mare a Paştelui Ortodox, Dumnezeu trimite oamenilor Sfânta Lumină. În Vinerea Mare, după Prohod, încăperea care adăposteşte Sfântul Mormânt, era verificată cu multă minuţiozitate de către reprezentanţi ai autorităţilor, spre a nu ascunde vreo sursă de foc şi toate candelele se stingeau. Se presăra vată pe lespedea Mormântului, iar apoi uşile Kuvolkionului se închideau şi se pecetluiau. Doi preoţi, unul grec şi altul armean stăteau de veghe lângă pamblicile sigiliului până a doua zi .Ceremonia începea în Sâmbăta Mare la orele 9 cănd se pornea în procesiune de la sediul Patriarhiei Ortodoxe spre Biserica Învierii. Dragomanii, cu toiegile lor metalice, bătând podeaua de piatră, deschideau drumul prin marea masă de oameni. În urma lor veneau; doi diaconi, care purtau crucea care conţineau părticelele din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului, Patriarhul, mitropoliţi, episcopi, preoţi şi pelerini din toată lumea. Clopotele începeau să bată. Se înconjura, de trei ori, Sfântul Mormânt, cântându-se "Invierea Ta Hristoase", după care Patriarhul se dezbrăca de veşminte şi rămânea doar cu stiharul, epitrahilul, brâul şi mânecuţele. El era controlat cu deosebită stricteţe de către reprezentanţii tuturor autorităţilor bisericeşti şi de stat, pentru a nu avea ascunsă vreo sursă de foc spre a înşelarea credincioşilor. Toate luminile, candelele şi lumânările se stingeau, se rupeau peceţile, iar Patriarhul intra singur în Sfântul Mormânt. Acolo se îngenunchia şi se ruga cu credinţă. Timpul parcă se oprea în loc şi se aşternea tăcerea. Emoţiile creşteau, credincioşii din toată lumea aşteptau, pătrunşi de însemnătatea momentului şi lacrimile scăldau obrajii. Atunci venea LUMINA, o scânteie pură, o imensă revărsare de lumină peste acest Mormânt de Viaţă Dătător. Se auzeau clopotele şi pelerinii cântau de bucurie. Vata presărată pe lespedea de piatră a Mormântului, lumânările şi candelele se aprindeau dintr+o dată. Patriarhul, aduna vata aprinsă, o aşeza în două cupe de aur pe care le îmâna prin orificiile din Încăperea Pietrei Îngerilor, diaconilor, pentru a fi aduse la Altarul Învierii de pe Golgota şi la paraclisul patriarhal, închinat "Sfinţilor Impăraţi Constantin şi Elena ." 
  
Tuturor personajelor din carte, oameni reali unii lipsiţi de experienţă, alţii biruitori în lupta cu viaţa, scriitorul Constantin Pădureanu, ştie să se apropie, ştie să se furişeze în spaţiul sufletului lor -  
  
ca şi atunci când intrarea este liberă – descriindu-i firesc; cu frică de Dumnezeu, cum să înveţe din greşelile făcute de zi cu zi, numai prin rugăciune şi credinţă . Personajelor principale din carte, Ioana Măgură şi Daniel Arvatu, li se alătură celelalte ; Florica Scarlat, George Paraschiv, Ghiţă Ciocârlan, Georgeta Ciorioianu şi nu numai . 
  
După întreaga lectură a romanului, ca şi atunci când te afli într-o sfântă biserică la slujbele Sfintei Liturghii, această carte se închee cu o mare înţelepciune : 
  
"In fiecare suflet ar trebui să existe un Ierusalim al împăcării şi omul să urce Golgota sa până la capăt. Pentru că de la Tine Dumnezeul nostru sunt date toate şi a Ta este slava, iar noi, păcătoşii şi robii tăi, îţi mulţumim." 
  
Cu sinceritate îmi scriu bucuria de a fi citit această carte. O carte care degajă lumină. O carte scrisă cu har şi talent şi care nu te sileşte să faci eforturi pentru a o înţelege. O carte folositoare. Tot ceea ce facem zi de zi din pricina a mii de lucruri de neascultare sau din nepăsare, citind această carte, percepi cu uşurinţă ce înseamnă să-ţi cureţi sufeletul de păcate: aceasta doar prin credinţă, prin buna rânduială a tot ceea ce faci, totul să pornească din inimă şi din suflet. Fiindcă inima fiecărui om, este casa lui Dumnezeu !  
  
Citind această carte, vezi din cele scrise experienţa de viaţă cât şi înţelepciunea omului din popor. Vezi cu propriul ochi, cum îndulcirea sufletelor omeneşti descrise aici, se face prin bună-rânduială, smerenie, credinţă şi rugăciune. Citind această carte, înveţi cum să-ţi pui mintea înţeleaptă la straja inimii să-ţi păzească orice sentiment de mândrie, să remarci cu multă acuitate defectele, comportamentul nedemn al unora fată de tine. 
  
Gabriel Coşoveanu, îl denumeşte atât de plastic pe romancierul Constantin Pădureanu"fragilă trestie gânditoare". Eu, spun doar atât ; Fiecare , avem locul nostru înaintea lui Dumnezeu.  
  
"Ierusalimul împăcării ", este un roman strategic de moralitate, de energizarea sufletului şi a minţii. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ierusalimul împăcării / / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 256, Anul I, 13 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!