CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Idiotul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Idiotul 
  
E greu să fii idiot. Să ai de a face cu Afimia, Agafia şi alte meghere. Frate Zosima, iartă-l pe idiot. NNici nu poţi duela cu el. Cel mult , idiotul merită nişte palme. Bune şi alea. Maşina de pumni se pune în mişcare. Un sistem împotriva unui idiot. Idiotul nu va uita zeci de ani bătăile îndurate. Se vor schimba sisteme, idiotul devine religios. Îşi dă seama că nu este un idiot. Că este Om. Iartă totul, dar nu uită. Străbate sate şi oraşe. Credinţa sa în dreptate naşte zâmbete. Este implicat , prin calomnie, în diverse procese. Condamnat, trece dintr-o închisoare în alta. Timpul, secolii nu-l afectează. El este idiotul rătăcitor. Numele se schimbă de la un secol la altul. El este veşnicul idiot pe care numai Mesia îl va elibera. De câte ori întâlnim oameni ca el? Rar sau niciodată. Nici cel care scrie aici şi acum nu se poate ridica la rangul de idiot.Uneori este uşier la o casă bogată, alteori este prinţ sau conte, poate fi văzut la mesele de joc din Monte Carlo, se află într-o bandă de tâlhari, dar el nu ucide pe nimeni. Este un idiot şi jumătate. Nu poate ucide o molie, o furnică. A fost văzut rugându-se lângă un lup rănit în pădure. Lupul s-a înzdrăvenit şi l-a părăsit. A fi idiot nu este o ocupaţie, este un destin. Nu primeşte ajutor de handicapat. Trăieşte din mila oamenilor. Fiecare are o doză de idiotism în el. Încă în adolescenţă, el era un idiot dovedit. Adulţii nu-i suportau poveştile, sensibilitatea, era irascibil şi spunea ce gândea. Unii roşeau, crezând că face aluzie la ei. Dar în visele sale se strecurau fiinţe supranaturale. Nu le uita, dar nici nu le aşternea pe hârtie. Fugea de literatură, doar, uneori, desena figuri ciudate pe un petic de hârtie. Semănau fie cu el, fie cu alţii. Cineva i-a propus să se însoare, dar el a început să tremure de frică. Să nu fie obligat să se însoare. Femeile râdeau. Seara, când mă culc, îl zăresc dincolo de fereastră. Se uită la mine. Parcă mă întreabă – tu ce crezi despre mine? Ce să-i spun?  
  
BORIS MARIAN 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Idiotul / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1068, Anul III, 03 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!