CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  
Autor: Jianu Liviu         Ediţia nr. 482 din 26 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

Ideea de fair-play
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ideea de fair-play  
 
Azi de dimineaţă, în tramvai, o femeie frumoasă, tânără, elegantă, trecea pe culoar cu un teanc de bani în mână. Bani noi, frumoşi, apetisanţi. Pentru o clipă, am crezut că este o controloare de bilete. Dar ce controloare de bilete trece prin tramvai cu un teanc de bani în mână? Să fi fost o vânzătoare de bilete? Atunci ar fi trebuit să ţină în mână bilete de călătorie, nu bani! Lumeasca inspiraţiune îmi spune că nu era nici controloare, nici vânzătoare de bilete. Femeia era, pesemne, de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Europeană, sau Banca Mondială. Ce să facă sărmanele bănci! Dacă statele nu le mai onorează cu împrumuturi, căci nu mai au din ce să le plătească nici măcar dobânzile, îşi trimit inspectorii prin autobuze şi tramvaie, să ofere împrumuturi, direct, cetăţenilor! Vrei o sută de lei ( 10 pâini )? Le primeşti, plăteşti dobandă 2-3 pâini, dar îţi dai şi câinele afară din casă! Vrei 100 de paini ( 1 milion )? Nicio problemă ! Dar îţi dai şi părinţii afară din casă! Băncile trebuie să aibe garanţia că vei putea să plăteşti la termen, şi dobânda, şi împrumutul, nu? Vrei mai mult? Îţi dai şi copiii afară din casă! Ce este cu cheltuielile acestea inutile? Câine, părinti, copii? Orice sumă este accesibilă! Orice dorinţă a ta, în calitate de client bancar, este îndeplinită! Numai să îţi dai afară frigiderul, televizorul, maşina de spălat, fierul de călcat, să îţi tai apa, curentul, să renunţi la mălaiul cel de fiecare zi, să îţi vinzi tocăria, cărămizile zidurilor, tabla de pe casă, să îţi donezi tot sângele, şi în cele din urma să urci într-un tramvai numit dorinţa de a avea un serviciu , să îţi iasă în faţă o femeie frumoasă, tânără, elegantă, cu un teanc de bani în mână. Doriţi un împrumut bancar ieftin? Să te intrebe. Şi tu să te scotoceşti prin buzunare, să găseşti o hârtie de o pâine, şi să i-o pui în mână, alături de celelalte bancnote. În numele Domnului, doamnă! Să fie primit, să îţi răspundă cucoana. Şi vă mai dau un sfat, Doamnă! Mergeţi la Londra! Începe Olimpiada creditelor bancare performante! Să vedeţi cât primiţi de la strănepoţii regelui William Shakespeare, numai să plecaţi cât mai departe de ideea de fair-play!  
 
26 aprilie 2012  
 
Cu deosebit respect,  
 
Jianu Liviu-Florian  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ideea de fair-play / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 482, Anul II, 26 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!