CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Iacob Cazacu Istrati         Ediţia nr. 392 din 27 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Iacob CAZACU-ISTRATI - ÎNCEPUT DE AN SAU SFÂRŞIT DE RĂBDARE?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Lung e drumul Şi cotit ... ,  
dar mergi pe el Drept,  
ca să nu te clatine îndoielile  
şi vei ajunge la împlinire ... ”  
Iacob Cazacu-Istrati  
 
Boala unor lideri aflaţi prea de mult la putere este, cred egoismul vicios. Şi cu cât e mai sus poziţia, cu atât mai mare este egoismul şi ambiţia, invidia şi făţărnicia, nemaivorbind de minciună, tradiţional aflată în vârful piramidei politicii noastre naţionale. Pentru un om normal, ceea, ce se petrece astazi în societatea noastră este o enigmă. De ce? Pentru, că acest cetăţean de rând nu înţelege ce se petrece pe cele două maluri de Prut odată ce lucrurile nu merg pe calea, care ar trebui să meargă: calea înţelegerii şi bunăvoinţei, calea binelui pentru poporul român, care am impresia este pornit pe calea dispariţiei, mai cu seamă în Basarabia.  
 
Se petrece ceva anormal pentru un om cu raţiune, care să poată percepe, să poată găsi un strop de normalitate în acel ghiveci atât olfactiv, cât şi auditiv, cules atât din mass media, mai cu seamă din gurile flămânde de tot felul de bârfe şi minciuni, de limbile bătute de mâncărime scărpinoasă ale marilor politicieni şi conducători de Ţară şi de o bucăţică din Ţară.  
 
Este oare normal, ca aşchia aceasta de pământ, înstrăinată de mamă, azi independentă de jure, dar dependentă de sărăcie şi vasală străinului de facto să fie populată de un popor care nu are identitate? (s-au nu doreşte să şi-o recunoască?) Nu e normal! Mai cu seamă, când şi străinii recunosc, că suntem români de o Ţară şi un grai, adică, dintr-o Ţară-mamă şi un Tată-grai... Este normal oare, că un John Onoje din Siera Leone africană cunoaşte istoria noastră adevărată mai bine ca baştinaşii? Nu! Iar noi? Ce facem noi? Noi „aparţinem tuturor veneticilor, ca naţiune, numai nouă înşine, nu, şi-am lăsat acest blestem peste noi ca o voluptate”, scrie Maria Diana Popescu de la revista „Agero” Stuttgart. Oare n-are dreptate?  
 
Este normal ceea ce se petrece în româniile noastre la capitolul pro-unire? Conform surselor Romanian Global News, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a reluat activităţile de anihilare şi destabilizare a organizaţiilor civice şi partidelor politice care susţin reunirea Basarabiei cu România. Pe lângă urmarirea şi compromiterea liderilor organizaţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, care susţin reunirea celor două state româneşti, SIS-ul desfăşoară puternice acţiuni operativ –informative pe teritoriul României, în cadrul organizaţiilor studenţilor basarabeni, dar şi creând acţiuni de lobby în cadrul formaţiunilor politice din România, în defavoarea ideii de reunire a celor două state româneşti.  
 
În acest scop SIS-ul racolează absolvenţi ai universităţilor româneşti şi studenţi bursieri ai statului român, pe care îi va coordona în preluarea a cât mai multe din organizaţiile studenţilor basarabeni din România, urmând ca aceştia să blocheze aderarea respectivelor organizaţii la mişcarile pro-unire. Presa online a mediului studenţesc basarabean este deasemenea vizată.  
 
Sursele Romanian Global News precizează, că secţiunea din SIS care se ocupă de această problemă este incadrată cu ofiţeri, ce au legaturi strânse cu agenţi FSB şi SVR din Ambasada Rusiei la Chisinău. Este o situaţie normală pentru un stat independent, democratic, adică normal precum este Republica Moldova? Nu cred!  
 
Atunci, când oficiali ruşi în persoana lui Valeri Cuzmin, ambasadorul Rusiei în RM, patriarhul bisericii ortodoxe ruse Kiril, Vladimir Jirinovschi, preşedintele Partidului Liberal din Rusia, care pe toate căile şi metodele ne intimidează, ne agresează prin diferite ameninţări şi minciuni... Exemplu ne servesc cuvintele agresive ale lui Jirinovschi, spuse la adresa Republicii Moldova la o emisiune televizată, că ceea ce s-a petrecut în Japonia - Ţsunami, se va petrece şi în Moldova, şi în Georgia, dacă...  
 
Sireaca Basarabie... Oare e normal ce se petrece pe acest pământ?l Nu! Nu va fi normal atâta timp, cât guvernul de pe Bâc se va purta cu supunere faţă de ruşi, ca vasal... chiar şi când ruşii îi ucid copiii (cazul Pîrîta). Şi drept a spus cineva, că guvernanţii noştri nici nu se supără pe ruşi... Lor nu le încurcă armatele ruse, aflate ilegal pe teritoriul său, ci „piatra lui Ghimpu” din Piaţa Marii Adunări Naţionale...  
 
Este normal ceia ce se întâmplă la aliniatul „evenimentelor din primăvara anului 2009” de la Chişinău? Au trecut doi ani de la aşa numita cădere a comuniştilor de la putere, dar aproape totul continuă să meargă pe vechi şi mai spre rău ... României nici până azi nu i s-au retras învinuirile, că ar fi implicată în evenimentele din primăvara anului 2009 de la Chişinău, aduse de comunişti... Nu este normal. Guvernarea actuală n-a făcut mai nimic pentru scoaterea adevărului la iveală şi condamnarea adevăraţilor călăi...  
 
Scriu despre normalitatea lucrurilor ce s-au petrecut pe parcursul anului 2011 în societatea noastră basarabeană şi a paradoxurilor ei... Nu mi-am pus în gând să critic tendenţios actuala guvernare... dar critica vine de la sine... Este normală reacţia Chişinăului referitor la evenimentele de la Hadji-Curda? Eveniment istoric pentru românii din Bugeac... În satul Hagi-Curda, regiunea Odesa, a fost sfinţită pe 16 iulie biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” aparţinând Mitropoliei Basarabiei. „Momente neplăcute au avut loc... La vama Reni, unde două autocare cu studenţi, profesori şi reprezentanţi ai ONG-urilor din România au fost reţinuţi peste şase ore de vameşii ucraineni, interzicându-li-se participarea la sfinţirea bisericii. Studenţilor li s-au cerut de trei ori paşapoartele pentru a fi verificate. Li s-a invocat lipsa electricităţii. Erau ba scoşi afară, ba rugaţi să intre înapoi în autocar, iar în acest timp erau fotografiaţi de vameşi. Circa 100 de români nu au reuşit să participe la slujba de sfinţire a bisericii româneşti. Iar datele de mai jos vorbesc ceva dureros ... 17 iunie 2003 – enoriaşii bisericii au fost bătuţi; 21 iulie 2003 – preotul a fost legat de o maşină şi ameninţat că va fi târât până va muri; 6 iulie 2004 – uşa bisericii a fost spartă, mobilierul a fost distrus, icoanele şi podeaua au fost stropite cu motorină, iar maşina părintelui Cristea incendiată; 9 mai 2005 – li s-a interzis enoriaşilor să intre în cimitir, iar preotul a fost bătut; 9 aprilie 2006 – preotul a fost bătut de mai multe persoane neidentificate în gara din oraşul Ismail.” (Jurnal de Chişinău, 22 iulie 2011)  
 
Nu este normal or, autorităţile noastre nu au întreprins nimic pentru a preveni fărădelegile... pentru a apăra drepturile românilor din Bugeac!? (aşa cum o face Guvernul Moscovei pentru apărarea etniei ruse din alte state!) Nimic n-a făcut... Şi nici Guvernul României care trebuie să poartă răspundere în faţa îstoriei pentru orice român, fie din ţară ori aflat după hotare; plecat de voie bună ori silit de împrejurări; fugărit de sistemul de conducere ori abandonat ca basarabeanul...  
 
Dar, altfel cum să definezi acţiunile lor, decât spectacole?! Şi cel mai... spectacol este alegerea preşedintelui RM, care nu ştiu câte antracte va avea şi în anul 2012... Trupa „de forte” a anului este a lui Diacov în frunte cu „cel mai mândru ciobănel”, Marian Lupu, care după mine a jucat nu cum era de aşteptat, dar mai cinstit, mai cu onoare... De fapt, mă bucur pentru Marian Lupu, că după ruptura cu PCRM-ul are o poziţie fermă în activitate, conform acordului AIE, ceea, ce nu pot spune de trupa lui Vlad Filat. A jucat spectacole nenumărate, dar... ştiţi, bântuie o vorbă proaspătă printre „oamenii bătrâni şi înţelepţi” din Republica Moldova: „Dacă noi nu înţelegem aproape nimic din vorbele frumos ţesute ale lui Marian Lupu, apoi în acţiunile şi ideile din spectacolele lui Vlad Filat nici atâta nu înţelegem, aşa cum n-am înţeles nimic din spectacolele lui Iurie Roşca”. Este normal? Nu!  
 
Unica trupă, care joacă interesul naţional este trupa lui Mihai Ghimpu, care merită numele de trupă politică. Nu sunt membru Partidului Liberal, dar îl simpatizez pentru, că este unul dintre partidele, care este mai aproape de inima şi sufletul meu, după cum şi trupa Vitaliei Pavlicencu, care, dacă s-ar uni cu trupa lui Mihai Ghimpu ar forma un partid puternic, ce ar putea deveni o forţă prima în viitoarele alegeri parlamentare. „Dacă Alianţa pentru Integrare Europeană moare, peste patru ani, Partidul Liberal va veni la putere cu Dorin Chirtoacă şi va duce până la bun sfârşit proiectul pe care l-am asumat. Ce nu ar face Moscova sau colegii noştri, oricum noi vom duce lucrurile până la capăt”, a declarat M. Ghimpu... Eu cred în spusele lui aşa, cum cred şi în Dorin Chirtoacă, viitorul Preşedinte al României întregite. Dar, „tactica reunirii prin integrarea în UE este falsă, deoarece Republica de dincoace de Prut nu va fi integrată niciodată în UE de una singură. Uniunea Europeană şi-a închis porţile pentru foarte mulţi ani. Singura soluţie este integrarea în UE ca parte a României”, spune publicistul Mircea Popescu...  
 
 
 
Perspectiva europeană a Republicii Moldova ori perspectiva în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) care, se crede, este mai aproape sufletului nostru? Cred, că trebuie să avem dicernământ. A sosit timpul să alegem mama adevărată, ca să nu păţim ca cel, ce sugea la două ... 2011 a fost un an... care ne-a adus ceva, dar cred că nimic bun... Ce să aşteptăm de la anul, care a început din prima zi cu surprise tragice?! Oare câtă răbdare mai are acest popor?! Este normal să mai rabde?  
 
PS. Pe valurile lumii, ca şi pe valurile mării nu plutesc decât cei, ce ştiu să inoate...  
 
Iacob CAZACU-ISTRATI  
ianuarie 2012  
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Iacob CAZACU-ISTRATI - ÎNCEPUT DE AN SAU SFÂRŞIT DE RĂBDARE? / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!