CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Ediţia nr. 1105 din 09 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

HOCHEI: Cătălin Geru: “regret că acum Galaţiul nu mai are echipa de altădată”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La ce vârstă şi cum aţi ajuns la hochei? De ce aţi ales hocheiul şi nu fotbalul, ţinând cont de faptul că fotbalul a fost întotdeauna “la modă” în România ?  

Am fost adus la hochei la vârstă de 7 ani. Antrenorii Radu Şerban şi Ion Petrişor organizau selecţii la şcolile din Galaţi, a contat faptul că locuiam aproape de patinoar, mă puteam deplasa singur la antrenamente, aşa cum făcea şi marea majoritate a colegilor mei veniţi din acelaşi cartier. Tatălui meu îi datorez faptul că am ajuns să fac sport, mă lua cu el de la 5 ani la toate meciurile posibile. El era un microbist înrăit. A încercat să mă ducă la fotbal, dar hocheiul a fost iubire la prima vedere, iar astăzi, dincolo de unele probleme de sănătate şi vârsta pe care o am, mă încăpăţânez să mai joc, deoarece cred că mai sunt util echipei.  

Copiii care aveau stadionul în preajmă se îndreptau către fotbal. Mai târziu am constatat că un hocheist este de cele mai multe ori şi un bun fotbalist, aşa că cei mai mulţi dintre noi ar fi putut ajunge cu success şi mari fotbalişti. Eu vara făceam fotbal, era perioada fără gheaţă şi atunci jucam la FCM Galaţi, la copii. Mi-am dat seama repede că vreau să rămân la hochei şi asta am ales. Nu ştiu de ce, pur şi simplu aşa am simţit atunci.  

Ce antrenori aţi avut de-a lungul anilor şi care dintre ei şi-a pus amprenta pe cariera dvs. de hocheist?  

De-a lungul anilor am avut mai mulţi antrenori, în funcţie de vârsta şi echipa la care am jucat: Radu Şerban, Stelian Rusu, Gabriel Gheorghiu, Anton Crişan, Ion Ioniţă, Sorin Ciubotaru, Marius Gliga sunt doar câteva dintre numele sonore. Dl Stelian Rusu a fost indubitabil antrenorul care şi-a lăsat amprenta pe generaţia mea de sportivi, a fost cel de la care am învăţat foarte multe lucruri. Regret că acum Galaţiul nu mai are echipa de altădată pentru că ar fi meritat din plin. Prin mâinile dlui Rusu au trecut sute de copii, mulţi dintre ei ajungând la echipele naţionale, acesta a fost şi cazul meu. Dânsul a fost antrenorul care a promovat naţionala României în primele opt din Europa.  

La ce echipă aţi debutat? Unde aţi mai jucat?  

Am fost înscris la CSS 2 Galaţi, după care am trecut pentru un an la seniori în cadrul clubului Dunărea Galaţi. Am jucat pentru Steaua Bucureşti 20 de ani, iar în prezent sunt din nou acasă, la Dunărea Galaţi.  

La echipa naţională am jucat din 1986, 2 ani la U18, 2 ani la tineret, iar din 1993 la echipa mare, deşi puteam să fiu convocat şi mai devreme, însă pentru fiecare au existat şanse şi neşanse, iar la acea vreme conducerea federaţiei nu mă prea simpatiza.  

Ce număr aveţi pe tricoul de hochei şi de ce? Credeţi că v-a purtat noroc?  

Numărul 9, cu siguranţă mi-a purtat noroc: am fost cu echipa naţională la 14 Campionate Mondiale, unde am fost declarat de două ori cel mai bun jucător şi de trei ori am fost golgheterul turneului. Am câştigat 15 titluri de campionat naţional cu Steaua şi de 17 ori Cupa României, la echipă naţională am peste 150 de meciuri jucate, prin urmare steaua mea norocoasă m-a purtat pe drumul cel bun.  

Aţi avut modele în hochei?  

Da, unul singur, Doru Tureanu, fost jucător la Dinamo Bucureşti, un mare om de hochei care a participat la 17 Campionate Mondiale de Hochei pe gheaţă, a obţinut rezultate remarcabile acolo şi a fost al doilea român inclus în IIHF Hall of Fame. Eram fascinat când îl vedeam pe gheaţă. Dacă aş fi fost ceva mai mare la vremea respectivă, i-aş fi conştientizat şi mai mult valoarea şi cu siguranţă aveam ce să învăţ de la el.  

Cine v-a ales poziţia pe teren? Ce colegi de linie aţi avut?  

Cel care m-a aşezat în teren a fost Stelian Rusu. Colegi i-am avut pe Andrei Nuţu, Marius Gliga, Ionel Corciovă, Ion Ioniţă, Ion Zaharia, Viorel Radu, Eugen Radu, Ion Timaru, Cristi Daia şi mulţi alţii. Cred că am făcut parte dintr-o generaţie fericită şi norocoasă, le doresc şi puştilor care vin astăzi la hochei să aibă cel puţin rezultatele şi satisfacţiile noastre.  

Care e cea mai plăcută amintire din hochei? Dar cel mai mare succes?  

În 1988 am câştigat Cupă României cu Dunărea Galaţi. Aveam 18 ani şi acele victorii au rămas lipite de sufletul meu. După aceea vin toate titlurile de campion obţinute la Steaua. În sezonul 2010-2011 am primit trofeul “Doru Tureanu” din partea FRHG, pentru golgheterul sezonului. Acesta mi-a fost înmânat chiar de dl Tureanu, o mare bucurie pentru mine.  

Ruperea de Steaua a fost anevoioasă, v-a fost greu să plecaţi? La ce rang militar aţi ajuns ca jucător al acestei echipe?  

Nu am suferit de pe urma plecării de la Steaua. 20 de ani au fost suficienţi, naveta la Galaţi era destul de obositoare şi mi-am dorit dintotdeauna să joc acasă. Echipa se confrunta cu probleme financiare în ultima perioadă, nu fusesem plătit timp de 5 luni, aşa că am renunţat cu uşurinţă şi fără regret. Ajunsesem la rangul de plutonier ajutant, astăzi sunt pensionar.  

Ce hobby-uri aveţi? Cu ce vă place să vă ocupaţi în afara ghetei? Urmăriţi meciurile de hochei? Care este echipa favorită?  

Îmi place Moto GP, sunt fanul lui Valentino Rossi, îmi plăcea şi baschetul pe vremea lui Michael Jordan. Dar cea mai mare plăcere a vieţii este să stau cu băieţelul meu. Urmăresc, evident, şi meciurile de hochei de la televizor. Echipa mea favorită este Pittsburg Penguins.  

Ce presupune, în opinia dvs., sportul de performanţă? Care sunt obiectivele pe care le-aţi urmărit în carieră?  

Sportul presupune multe sacrificii pentru a-ţi atinge obiectivele propuse, dar şi senzaţii şi mulţumiri pe care nu le poţi trăi în alte circumstanţe. Anii aceştia sunt cei mai frumoşi, iar eu nu regret nicio clipă alegerea făcută. Mi-am propus întotdeauna să fiu cel mai bun, să dau tot ce pot pe gheaţă şi să câştig. Cu dorinţa de a da un gol intru de fiecare dată pe gheaţă, atunci când nu se poate, o pasă de gol este la fel de valoroasă. Hocheiul este caracterizat de multă muncă şi inteligenţă. Partea financiară şi lipsa patinoarelor sunt problemele noastre, fiindcă restul există.  

Interviu realizat de Tatiana Scurtu-Munteanu  

 

Referinţă Bibliografică:
HOCHEI: Cătălin Geru: “regret că acum Galaţiul nu mai are echipa de altădată” / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1105, Anul IV, 09 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!