CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Helene şi-a schimbat identitatea!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aurel Avram STĂNESCU  
 
Am cunoscut-o pe Helene Pflitsch în nişte momente dramatice pentru ea şi am continuat să corespondăm aşa cum o fac internauţii. Practic ne-am întâlnit pe marginea unui text acum mulţi ani!  
 
Am fost sincer presimţind materialul şi posibilităţile literare de care dispune, am încurajat-o şi am aşteptat să văd cum va decurge evoluţia ei. A dispărut o vreme iar când a apărut iarăşi în lumea noastră am fost uimit ... îşi tipărise prima ei carte dar schimbată din temelii! Când am început s-o citesc mă întrebam uimit ce autor clasic îmi aminteşte. Avansam cu cititul şi pe măsură ce deveneam mai nedumerit am realizat brusc că în faţa mea se află o scriitoare puternică poate de succes.  
 
Prima impresie despre Jurnalul şefei mele ... scrierile alternează pe marginea unor evenimente seci. Găseşti mostre dintr-un jurnal amănunţit şi întâlneşti texte de cea mai înaltă ţinută, cuprinzând deseori întreruperi detailate având explicaţia unei sensibilităţi neaşteptate.  
 
Jurnalul se desfăşoară dramatic încă de la început. Se trec în revistă rapid şi discret, prin cuvinte puţine dar bine ţintuite, desfăşurarea unor evenimente importante sociale şi politice la scară naţională însă şi ce simt sau trăiesc majoritatea conaţionalilor, oamenii de rând, în speţă autoarea. De aceea jurnalul este concis şi are calitatea să nu plictisească.  
 
O geometrie flexibilă în stare să răsucească acţiunea romanului leagănă şi împleteşte întâmplările sociale cu unele legate de viaţa personajului principal care parcurge o perioadă dificilă. O despărţire pronosticată lasă urme de neşters şi obsedează cu acele inevitabile mărunţişuri care îi fac viaţa un coşmar din ce în ce mai greu de suportat împingând-o în final spre o iubire care o face să uite viaţa anterioară dar ridicându-i noi probleme.  
 
Iubirea după cum bine ştim nu cunoaşte bariere, nu are limite iar o serie de impulsuri necontrolate, urnesc psihicul în acţiuni ce nu vor fi dirijate.  
 
E reliefat conflictul permanent, latent cu acea Capitală, de unde provin de obicei ,,şefii,, care nu înţeleg că provincia ridică minunăţia acestei ţări. Sunt scoase în evidenţă trăirile interioare reale şi intime ale personajului principal fără falsă pudoare, vivacitatea şi pofta de viaţă în ciuda vicisitudinilor întâmpinate de ea, ca femeie.  
 
Adevărul se joacă în culise şi explică faptul că‚ ''mulţi figuranţi ajung actori importanţi'' dar asta e viaţa! Autoarea ţine cont de puterea detaliului şi trece gradat de la scene generale la scenete minuţioase care încântă cititorul însă devin foarte importante în desfăşurarea frenetică a acţiunii.  
 
Descrierile, din roman, se bazează pe probleme studiate şi în ele sunt depozitate ideile. Faptele care duc la consecinţele posterioare se bazează pe-o etică simplă, acţiunile oamenilor generează efectul unor cauze influenţate în mod gradat.  
 
Schimbul de intersecţii e prezent în roman la tot pasul întâlnind legături periferice neagresive elaborând permanent ideea că nimic din univers, şi tot ce se află dincolo de acest univers, nu este static deci însemnând un impuls continuu.  
 
Plăcându-mi metaforele deseori m-am lăsat prins în jocul unor dedublări posibile ca cea din tren sau de la etajul unui hotel unde nu a putut pătrunde o noapte întreagă dar aşa se-ntâmplă uneori ... căutăm amănunte care par incredibile altora şi autoarea tratează faptul şi analizează detaliul privind suspicios părerea celorlalţi.  
 
Talentul incontestabil al Helenei Pflitsch îşi magnetizează cititorul. Puterea acestui roman, indicele, supapa lui de siguranţă stau în realismul împrumutat din viaţa de zi cu zi.  
 
O intrigă care merită parcursă!  
 
august 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Helene şi-a schimbat identitatea! / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 970, Anul III, 27 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!