CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

 Elena Cesar von Sachse şi „Cămaşa purpurie” a Talentului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Elena Cesar von Sachse este deja un nume în literatura pentru copii.  

Debutează în 2003 cu volumul de povestiri, sugestiv intitulat Ţara Fericirii, editat de Fundaţia Desire din Cluj-Napoca, volum cu care obţine premiul special al juriului la Festivalul Liviu Rebreanu din Bistriţa, ediţia 2005.  

Copilul din sufletul acestui OM MARE, născut pe plaiurile arădene într-o zi călduroasă de iulie 1947, are însă multe de dăruit, şi în 2006 se prezintă la Festivalul Prichindel din Nürnberg, unde obţine mai multe premii cu muzică pentru copii şi prezintă cărţile Legendele Nürnbergului şi Rotofel, cărţi editate de editura Ananmarol, Bucureşti.  

Editura Dacia publică, în 2008, În ţara poveştilor străbune, carte ce se bucură de un real succes în rândul micilor cititori. În 2009, Şugubeaţă îşi spune povestea în Antologia Cartea mea fermecată, volum editat de Irina Petraş la Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj Napoca. Editura Anamarol, Bucureşti prezintă cărţile de poveşti Drăcuşorul alb şi Hannes, iar în 2011 reeditează În Ţara Poveştilor Străbune, poveştile Morcovel şi Morcoveaţă şi Gâsca Uriaşă.  

Dragonul Roşuşi Fantezie de iarnă editate de Editura Ecou Transilvan sunt prezentate la Târgul de carte de la Cluj Napoca din primăvara lui 2013, copiii îndrăgostindu-se de aceste cărţi de la prima vedere.  

Înconjurată de copii, Elena Cesar von Sachse dă impresia că le aparţine în totalitate, că este predestinată să scrie poveşti pentru ei şi că nu e deloc întâmplător că cei dragi ai ei au numit-o dintotdeauna Puşa.  

Doar că numele ei se regăseşte şi în două antologii, Antologia prozei scurte transilvane actuale editată de scriitorul Ovidiu Pecican în trei volume, apărută la editura Limes din Cluj Napoca şi în Antologia Scripta Manes, editată de Anamarol, Bucureşti, 2013, unde este prezentă cu proză scurtă.  

Aşa cum spunea într-una din scrierile sale scriitorul elveţian Jakob Bosshart „Oamenii cu fantezie nu se plictisesc niciodată”, Elena Cesar von Sachse se numără printre cei ce nu se plictisesc şi nu ne lasă nici pe noi să cădem în moleşeală. Acum ne surprinde cu o nouă apariţie editorială, de data aceasta, un roman de fantezie Cămaşa Purpurie.  

Cămaşa Purpurie, un roman de sabie şi magie, îl are ca personaj principal pe Mortes, prins în conflicte tăioase între eroi neînfricaţi şi vrăjitori, spirite şi alte creaturi ale întunericului, care te duce cu gândul la vechile basme româneşti.  

Romanul este structurat pe două părţi. În prima dintre ele, facem cunoştinţă cu Mortes, „un tânăr cu ochi iscoditori” care trăieşte împreună cu bunicul său într-o mică căsuţă de la marginea pădurii şi care îşi doreşte cu ardoare să se realizeze în viaţă, să ajungă mai mult decât un biet vânător care să îşi ducă zilele de pe o zi pe alta. Fără să îşi cunoască adevărata provenienţă, nu are de unde să ştie că dorinţa lui fierbinte de a-şi depăşi actuala condiţie este exploatată de forţele întunericului care îl aleg datorită curajului şi îndârjirii de care dă dovadă pentru a rupe o vrajă făcută cu multă vreme în urmă.  

Condus de propriile năzuinţe, ajutat de curajul său, de spiriduşi şi alte forţe necunoscute, Mortes se trezeşte în mijlocul unui conflict dintre nobilii regatului şi regele lor. De partea binelui şi al dreptăţii se face remarcat şi îşi câştigă locul binemeritat printre nobili, care se adevereşte că îi aparţine şi prin naştere, tatăl lui fiind un înstărit şi viteaz nobil, înşelat şi omorât în final de fratele regelui său. Şi cum era de aşteptat, Mortes îşi întâlneşte şi iubirea vieţii sale, în prezenţa frumoasei Helene.  

În ce-a de-a două parte a cărţii îl regăsim pe Mortes, de data aceasta un nobil aflat la vârsta maturităţii, însurat cu aleasa inimii şi alături de cele două fiice Maria şi Ana, care îi umplu sufletul de fericire.  

S-ar părea că povestea lui, trecută prin foc şi sabie în tinereţe, nu ar mai putea să ne surprindă, Mortes ajungând acolo unde şi-a dorit, ba mai mult, a reuşit să îşi răzbune tatăl şi să facă ordine în teritoriile prădate de bande lacome.  

Doar că, forţele răului nu şi-au isprăvit misiunile, pătrund în fiica mai mică, Ana, intervenind aşa în viaţa liniştită a lui Mortes pe care Destinul îl îmbrăcase în Cămaşa purpurie. Din nou ne trezim în mijlocul unui conflict alături de fiinţele umane, spiriduşi şi vrăjitoare, magii şi alte forţe necunoscute.  

Cartea Elenei Cesar von Sachse te ţine cu sufletul la gură, fiecare pagină punându-ţi noi şi noi semne de întrebare pe care ai vrea să le descoperi cât mai repede, dar care te conduc pe piste necunoscute, deznodământul fiind de cele mai multe ori neprevizibil, în jocul deschis întrând noi şi noi elemente care măresc suspansul şi fac greu accesibil răspunsul.  

Personajele pe care Elena Cesar von Sachse le crează în cartea sa sunt atent conturate, ele poartă dialoguri vii, antrenante, întărindu-le sau scoţând în evidenţă caracteristicile cu care autorul vrea să le prezinte. De remarcat sunt descrierile amănunţite ale locurilor unde se petrec acţiunile, făcându-te pe tine, cititorul, să le vizualizezi, să te transpui acolo, auzind şuieratul suliţelor sau spadelor şi simţind căldura focului sau mirosul bucatelor îmbelşugate care nu lipsesc de la ospeţele întinse.  

Categoric Cămaşa purpurie este un roman ce poate fii citit cu aceeaşi uşurinţă şi plăcere atât de copii cât şi de adulţi, şi pentru că, nu e aşa, imaginaţia este nemărginită, Elena Cesar von Sachse pune doar un punct relativ ultimei ei fraze, lăsându-te pe tine să găseşti adevăratul sfârşit al poveştii.  

Am convingerea că vor fi tot atâtea sfârşituri câţi cititori sunt, toate putând fii la fel de interesante.  

O felicit din suflet pentru acest roman pe scriitoarea Elena Cesar von Sachse, care se pare, a fost îmbrăcată la naştere cu Cămaşa purpurie a talentului şi pentru că deja lucrează la o altă carte, am convingerea că ne va surprinde din nou în mod plăcut şi nu-mi rămâne decât să o aştept cu nerăbdare.  

Dar până atunci vă recomand cu căldură, vouă şi copiilor voştri, Cămaşa purpurie, convinsă că nu veţi rămâne dezamăgiţi.  

 

Helene Pflitsch  

Membru Liga Scriitorilor Români  

Wiehl, Germania, mai 2014  

Referinţă Bibliografică:
Elena Cesar von Sachse şi „Cămaşa purpurie” a Talentului / Helene Pflitsch : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1268, Anul IV, 21 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Helene Pflitsch : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Helene Pflitsch
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!