CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  
Autor: Valeria Iacob Tamaş         Ediţia nr. 275 din 02 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

haiku,rezultate

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Rezultatele concursului săptămânal  

 

 

 

Locul I - 35 puncte

Textul nr. 15 – Cristina-Monica Moldoveanu  


nori albi destrămaţi -
bătrâna albăstreşte
cearşafuri vechi  

 

Locul II - 20 puncte

Textul nr. 45 – Valeria Tamas  

 

vântul toamnei
deschizând toate porţile -
nici un oaspete...

Locul III - 17 puncte

Textul nr. 23 – Cristina Ailoaei  

Aniversare -
în fereastră-mi bat numai
frunzele toamnei

Locul III - 17 puncte

Textul nr. 38 – Maria Doina Leonte  

 

in geamul şcolii -
ştirbii din clasa întâi
şi-un soare cu dinţi  

 

Mentiuni

Textul nr. 34 - 16 puncte – Cezar F. Ciobica  

 

stejar desfrunzit -
o veveriţă ronţăie
luna plină  

Textul nr. 46 - 15 puncte – Valeria Tamas  

 

drumet insetat -
in adancul fantanii
soarele...  

Textul nr. 6 - 15 puncte – Vasile Coniosi-Mestesanu  

 

Joacă de toamnă-
arici printre castane
numărând puii  

 

 

Comentarii Corneliu Traian Atanasiu  

 

nori albi destrămaţi -  

bătrâna albăstreşte  

cearşeafuri vechi  

 

 

Cristina-Monica Moldoveanu  

 

Îmi place să insist asupra imaginilor pentru a descoperi aproape senzorial firele în care ele se despletesc pentru a se reîmpleti într-o ţesătură simbolică ce le reuneşte.  

 

Norii albi destrămaţidau cerului un aspect scămoşat. Seninul e mai pregnant cînd albul norilor este bine conturat şi, uneori, aurit de lumina soarelui aflat în spatele lor. Iar albastrul e mai adînc în contrast cu albul lor coagulat. Destrămarea norilor însă spălăceşte vopseaua cerului.  

 

Pentru a înţelege ideea a ceea ce face bătrîna trebuie să ne întoarcem în vremea ei şi să aflăm ce este albăstreala. Este vorba de o substanţă de culoare albstru-indigo care era folosită pentru albirea rufelor. Strămoşul unor produse de genul tide-ului din reclamele de azi.  

 

Folosind jocul de cuvinte în care albăstreşte stă pentru albeşte, joc de cuvinte pe care uzul l-a erodat, autorul ne atrage atenţia asupra sensului simbolic pe care i-l atribuie aici lui albăstreşte. Albind cearşafurile îngălbenite, bătrîna ar vrea să recupereze, într-un anume fel, miraculos, albastrul cerului spălăcit, seninătatea din vremea cînd aşternuturile imaculate erau în lada de zestre. E o activitate demodată, dar numai ea mai deţine puterea magică de a însenina spiritul înălbind cearşafuri.  

 

stejar desfrunzit -  

o veveriţă ronţăie  

luna plină  

 

Cezar F. Ciobîcă  

 

Există o unitate evidentă de intenţii între cele două imagini. Este ca şi cum stejarul desfrunzit ar fi realizat scenografia pentru evoluţia scenică fantastică a veveriţei. Organizarea spaţiului scenic este semnificativă pentru a surprinde nuanţat momentul şi locul acţiunii. Se pare că toamna nu este doar decorul unor banale întîmplări din viaţa necuvîntătoarelor, ci şi rampa de lansare pentru scene fabuloase care împărtăşesc, fără cuvinte, celor care le văd cu ochii minţii, tîlcuri nebănuite.  

 

vântul toamnei  

deschizând toate porţile -  

niciun oaspete...  

 

Valeria Tamaş  

 

Opoziţia de înţeles între cele două părţi ale poemului, aparenta descuiere primitoare a porţilor şi certitudinea faptului că niciun oaspete nu trece prin ele, zădărniceşte speranţele ospitaliere. Vîntul este autorul ambelor fapte, el zgîlţîie şi face porţile să se zbată în balamale, el a gonit toţi oaspeţii potenţiali din peisajul pustiit. Toamna se concentrează în fiinţa lui şi iradiază tristeţe peste întreaga lume. Un kigo perfect realizat prin punerea în valoare a stihiei care este vîntul.  

 

Aniversare -  

în fereastră-mi bat numai  

frunzele toamnei  

 

Cristina Ailoaei  

 

Şi poemul de mai sus, într-o manieră mai intimistă, ţinteşte aceeaşi expansiune a toamnei într-un spaţiu acum mai accentuat sufletesc. Acutizată de momentul aniversar, absenţa oaspeţilor aşteptaţi, face ca zbaterea frunzelor în vîntul toamnei să găsească o fiinţă mai sensibilizată la tristeţea pe care ele o spovedesc. Numai este cuvîntul care concentrează energia emoţională a poemului. El spune, decent, discret, că aşteptările sînt contrariate. Tristeţea are surdina concrescută.  

Referinţă Bibliografică:
haiku,rezultate / Valeria Iacob Tamaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 275, Anul I, 02 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Valeria Iacob Tamaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Valeria Iacob Tamaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!