CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Gravură laser - Icoane pe piele
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cătălin Golea, din Gura Humorului, realizează, în premieră în perimetrul bucovinean, icoane pe suport din piele. Piele prelucrată pentru produse de marochinărie, pe suprafaţa poroasă a căreia imprimă, prin gravare laser, chipul lui Iisus Hristos, al Maicii Domnului sau chipuri ale Arhanghelilor. 
  
De la gravura pe marmură şi granit, la gravura pe lemn şi piele 
  
Proprietar al unui atelier de monumente funerare, atelier pe care l-a deschis împreună cu un asociat în anul 2008, Cătălin Golea a trecut de câteva luni de la gravura pe marmură şi granit, executată cu utilaje cu comandă computerizată, la gravura pe suport de lemn şi, ulterior, pe piele. Echipamentul din dotarea atelierului, o investiţie de cca. 30.000 euro, îşi găseşte astfel o nouă utilizare. A făcut mai întâi câteva încercări, s-a familiarizat cu tehnica de execuţie, a căutat modalităţi de evidenţiere cromatică a imaginii şi formule de prezentare estetică a lucrărilor şi a ieşit cu ele în faţa publicului. 
  
Icoane prezentate în rame masive, băiţuite, din lemn de esenţă tare 
  
Un grupaj de 15 icoane gravate pe piele, prezentate în rame masive, băiţuite, din lemn de esenţă tare, au fost expuse într-o galerie privată humoreană.  
  
Sobre prin cromatică, realizate cu exactitate rigidă prin programare computerizată (imaginea fiind imprimată prin arderea cu laser a suprafeţei catifelate a pielii) piesele expuse par creaţii originale, deşi doar imaginea - model a constituit iniţial rezultatul unui proces creativ, reproducerea prin acest procedeu fiind un produs industrial, care poate fi multiplicat. Manualitatea rezidă doar în modul de prezentare a acestor icoane, pielea fiind fixată cu un adeziv pe placaj băiţuit, iar înrămarea masivă încadrând imaginea în adâncimea ramei. 
  
Icoane realizate de marii maeştri ai Renaşterii, de pictori iconari renumiţi 
  
Cătălin Golea, care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Iaşi, spune că ideea icoanelor gravate pe piele a venit din necesitatea susţinerii activităţii atelierului de monumente funerare, activitate care este mai redusă în lunile de iarnă. Aşezat în faţa computerului, Cătălin Golea selectează icoane realizate de marii maeştri ai Renaşterii, de pictori iconari renumiţi, stabileşte dimensiunile imaginilor, le prelucrează grafic şi le „comandă” apoi spre execuţie maşinii de gravat laser, care, cu puterea şi viteza programate, trece la lucru. 
  
Marginile au un contur sinuos, ca cel al papirusurilor mâncate de vreme 
  
Braţul mobil al maşinii, care dirijează fascicolul laser, se plimbă pe suprafaţa bucăţii de piele arzând-o mai slab sau mai profund, după cum imaginea memorată are gradualizări de intensitate cromatică. Încet, încet, pe suprafaţa poroasă a materialului-suport, se conturează chipul lui Iisus, al Maicii Domnului sau al unor sfinţi. În atelier se simte mirosul pielii arse şi al vopselii acrilice cu care Cătălin Golea a colorat suprafaţa de imprimare pentru a obţine efecte de fond şi pentru a evidenţia cromatic imaginea. La final, pielea este decupată cu fascicolul laser. Marginile au un contur sinuos, ca cel al papirusurilor mâncate de vreme. 
  
Este necesară şi o latură creativă, pentru ca icoanele să aibă statut de lucrări cu semnătură de autor 
  
În atelierul lui Cătălin Golea s-au adunat deja peste 30 de icoane. Sunt agăţate cu cârlige de rufe „la aerisit”, pentru a face să dispară mirosul de piele arsă. Cei care au văzut aceste icoane s-au arătat încântaţi. Au început să apară comenzi. Unul dintre cei care l-au încurajat pe Cătălin Golea, graficianul Mihai Pânzaru PIM, i-a propus acestuia să organizeze o expoziţie la Suceava. Este necesară însă şi o latură creativă pentru ca piesele să nu fie privite doar ca produse industriale, de serie, ci să aibă statut de lucrări cu semnătură de autor. Până una-alta, icoanele gravate cu laser pe lemn şi pe piele, scoase pe piaţă de Cătălin Golea, sunt produse cu valenţe estetice, care pot decora interioare de clădiri publice şi private. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gravură laser - Icoane pe piele / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 82, Anul I, 23 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!