CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

Măriuca Zaharia-copilul cu sufletul unui soldat
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Cei mai mulţi dintre noi considerăm copilăria ca pe o primă etapă de formare a caracterului nostru, în fapt învăţăm lucruri esenţiale, urmând apoi a ne defini pe parcursul vieţii.  

Măriuca este un caz excepţional, dar nu unic, al unui copil care a schimbat cursul vieţilor multor oameni, poate chiar a voastră, cei ce citiţi chiar acum. Sinteza caracterului său în câteva cuvinte: eu aş alege: devotament, curaj şi iubire faţă de ţară. Acest copil cu suflet de aur reprezintă o lecţie pentru mulţi rămaşi în viaţă de pe urma războaielor ce ne-au ameninţat pentru mulţi ani, reprezintă modul corect de a trăi, exemplu contemporanilor ei precum şi urmaşilor ei, cei care au sarcina de a cultiva în sufletele copiilor lor simţul patriotic.  

Tânăra generaţie a zilelor noastre nu beneficiază de transmiterea acestor fapte şi nu are cum să aprecieze adevăratele valori. Massmedia se ocupă doar de promovarea falselor aspiraţii, chiar a faptelor imorale care acum sunt mai mult decât tolerate. În aceste vremuri ne pierdem identitatea românească, ne uităm sau, mai rău, negăm cu determinare originile dacice/latine, faptul că suntem români şi avem un trecut glorios.  

Suntem un popor curajos, avem sânge de luptători în vene. Acest lucru l-au avut în comun şi Burebista, Decebal, Mircea, Ţepeş şi micuţa Măriuca. Atunci când te trezeşti într-o realitate terifiantă, prins între zgomote de arme şi obuze, trăind în fiecare zi sub presiunea războiului şi ameninţarea inamicilor, se pot întâmpla două lucruri: cedezi în faţa situaţiei sau te adaptezi la ea. Mărioara a avut tăria de caracter necesară unui copil neformat să se alăture soldaţilor în luptă.  

La vârsta de doar 12 ani, Măriuca a luat parte în primul război mondial. Fetiţa locuia cu bunicul său în satul Răzoare, aceştia rămânând singurii locuitori când a început lupta. Bătălia cu germanii le-a transformat livada în sediul soldaţilor români, nucul cel mai înalt fiind folosit pe post de turn de observaţie. În cele din urmă ostaşul este lovit de duşmani, pentru ca Măriuca să îşi dea viaţa în încercarea reuşită de a-l înlocui şi de a furniza informaţiile necesare înfrângerii invadatorilor. Această fetiţă a înfruntat frica, descurajarea, şi-a întrecut limitele şi a lăsat în urmă amintirea unui comportament exemplar în faţa datoriei sale.  

Consider că în vremurile acestea moderne, lipsite de toate aceste pericole ce ne pot afecta modul de a trăi, putem privi înapoi recunoscători tuturor eroilor ce au ştiut că nu se sacrifică în zadar. Cu toţii au ştiut că vor ajuta la crearea unei lumi mai bune pentru copiii şi urmaşii lor, cu condiţii mai bune şi mult mai multe posibilităţi. Au ştiut că pentru fiecare luptător căzut alte o sută de suflete îşi vor găsi liniştea în căminele lor cu fiecare luptă câştigată, făcându-i să creadă cu tot mai multă ardoare că războiul se va sfârşi curând.  

Zi de zi ne bucurăm de lucruri pe care nu noi ni le-am însuşit prin meritele noastre doar, ci pentru că bravii noşti fraţi români au luptat ca noi să le avem: autonomie, siguranţă, democraţie, învăţământ gratuit şi multe altele. Acestor exemple de oameni le mulţumim şi sperăm să nu îi dezamăgim. Moartea lor nu a fost zadarnică. Dar există încă eroi de care ne mândrim că sunt în viaţă: EROII CARE LUPTᾸ PENTRU ZIUA DE AZI CEA FᾸRᾸ DE RᾸZBOAIE! PENTRU DEMOCRAŢIE!  

 

Ariton Monica clasa a XI a B  

Referinţă Bibliografică:
Măriuca Zaharia-copilul cu sufletul unui soldat / Gigi Stanciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1186, Anul IV, 31 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gigi Stanciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gigi Stanciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!