CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

ANA MARIA BENTEA: Festivalul Concurs naţional de creaţie literară BOGDANIA şi-a premiat câştigătorii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, 14 iunie 2014, Galeriile de Artă Focşani au găzduit cea de-a treia ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Creaţie Literară „BOGDANIA”, festival organizat de Asociaţia Cultural-umanitară ”BOGDANIA”, preşedinte ing. Ionel Marin, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, director Prof. Dr. Liviu Nedelcu.  
 
Ca de fiecare dată, evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor scriitori de seamă din Vrancea, din ţară, dar şi din străinătate. Amintesc aici pe Acad. Prof. Cristian Petru Bălan, venit special de la Chicago, poetul Constantin Duşcă, poetul Anton Soare, poeta Rodica Soreanu, poetul şi editorul Constantin Marafet, inginerul Sandu Cotea, poetul Victor Rotaru, poetul Gheorghe Suchoverschi, profesor Mircea Paraschiv, scriitorul Gheorghe A. Stroia, dr. Adrian Popescu din jud. Suceava şi mulţi alţii.  
 
Moderatorul evenimentului a fost poetul Ionel Marin, preşedintele asociaţiei ,, Bogdania'' fondatorul şi organizatorul acestui festival.  
 
”Bine aţi venit! Ca în fiecare an, Asociaţia Umanitară Bogdania organizează acest festival adresat tinerilor până la 35 de ani. Anul acesta am avut concurenţi de la 17 la 34 de ani, adică elevi, studenţi şi câţiva absolvenţi de facultate. Tineri foarte valoroşi pentru literatura română. A prezentat juriul şi a citit mesajul Prof. univ. Nicolae Vasile, preşedintele juriului, din Bucureşti, invitat de onoare la un Simpozion al oamenilor de ştiinţă. Permiteţi-mi ca în continuare să dau cuvântul invitaţilor şi o să încep cu Prof. Acad. Cristian Petru Bălan” a precizat poetul Ionel Marin în deschiderea cuvântului său.  
 
Academicianul Cristian Petru Bălan şi-a început cuvântarea prin a-l felicita pe preşedintele asociaţiei Bogdania pentru strădania de a organiza în fiecare an acest festival apoi a dat citire câtorva pasaje din ultima sa apariţie editorială, ”Bagabont pe mapamond”, carte ce cuprinde impresii din călătoria domniei sale în Noua Zeelandă.  
 
A urmat un moment poetic. Comandor de aviaţie în rezervă, Victor Rotaru, poet şi epigramist din Buzău, membru al juriului, a recitat ”Rugă către tineri” şi ”Condeie moldave”.  
 
”Mulţumesc pentru ocazia pe care mi-aţi oferit-o de a mă afla astăzi aici lângă prieteni vechi şi, cred eu, lângă viitori prieteni. Mă bucur că existaţi! Daţi-mi voie să vă sărut pe suflet! Sper să ne vedem şi la anul la ediţia a IV-a a acestui festival. Este foarte important ca un oraş să aibă un festival, chiar două sau trei. Niciodată nu sunt de ajuns deoarece consider că în aceste vremuri doar printr-un act de cultură putem rezista. Îl felicit pe domnul Ionel Marin pentru că ” Viaţa asta-i bun pierdut/ Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!/... Mulţumesc! ” a încheiat în ropote de aplauze poetul şi editorul Constantin Marafet.  
 
Gheorghe A. Stroia, poet şi editor al editurii Armonii Culturale din Adjud : ”Mă bucur să mă aflu astăzi aici printre nume valoroase, printre oameni valoroşi, dornici să promoveze actul de cultură, pentru că haideţi să nu folosim cu sens peiorativ ”românul s-a născut poet” pentru că, da, în sufletul românului există întotdeauna poezie, în viaţa românului există poezie. Îi mulţumesc şi îl felicit pe domnul Ionel Marin care m-a sprijinit şi încurajat de fiecare dată, la fiecare poezie pe care am scris-o şi văd că acelaşi lucru îl face şi astăzi cu aceşti tineri pe care îi încurajează să îmbrăţişeze arta scrisului, acţiune pe care tinerii noştri, cu atâta tehnologie în jur, o fac tot mai rar. Să-i încurajăm să aducă în viaţa noastră şi a lor frumosul”. După care a dăruit academicianului Cristian Petru Bălan o carte care se află în curs de omologare la Cartea Recordurilor, este vorba despre prima adaptare completă în versuri a Vechiului Testament. Autorului, Ioan Ciorca din Cluj, i-au trebuit 23 de ani pentru a definitiva această lucrare. Cartea a văzut lumina tiparului de curând la Editura Armonii Culturale din Adjud şi trebuie precizat că a fost editată în tiraj limitat, ediţie princeps şi a fost înscrisă la concursul internaţional CEA MAI FRUMOASĂ CARTE, care anul acesta se va desfăşura la Cluj-Napoca.  
 
A urmat momentul mult aşteptat, decernarea premiilor. Au fost acordate premii la secţiunile poezie, proză şi eseu şi marele premiu, trofeul ”Bogdania”. Aşadar: la secţiunea proză, menţiune a luat eleva Rapcea Irina din republica Moldova; locul III de Bărbulescu Vasile Daniel din Baia Mare, locul II Prof. Rusu Georgeta din Bacău şi locul I Hotca Marian, student din Bucureşti.  
 
La Secţiunea proză: locul III a revenit elevului Luceac David din Rădăuţi, locul II Bobe Andreea Violeta din Galaţi şi locul I Acatrinei Cătălin, student la teologie.  
 
La secţiunea eseu s-a acordat un singur premiu II profesorului Rusu Georgeta din Bacău.  
 
Marele premiu, Trofeul Bogdania a fost câştigat de eleva Buruiană Carmen Alexandra din Botoşani care a obţinut nota 10 de la toţi membrii juriului.  
 
Deşi aparent firavă, Alexandra s-a dovedit o fire puternică şi nu a lăsat emoţia să o doboare. A mulţumit juriului şi părinţilor pentru susţinere precizând că pentru ea acest premiu înseamnă ”ascensiunea mea în lumea versurilor”. A recitat apoi una dintre creaţiile sale şi anume ”Tragedia unui artist”. Privind spre stânga îl văd pe tatăl Alexandrei cum încerca să-şi ascundă lacrimile de bucurie .  
 
Nu au lipsit diplomele de excelenţă şi de onoare. Au primit diplome de excelenţă Prof. Univ. Nicolae Vasile, preşedintele juriului, poetul Ilarion Boca, poetul Victor Rotaru, Prof. Dr. Liviu Nedelcu, criticul literar Lucian Gruia, Eugenia Enescu, editorul Constantin Marafet, poetul Ion Croitoru, Prof. dr. Teodora Fîntînaru, Prof. Tatiana Valea, poet Adrian Nicolae Popescu şi diploma de onoare pentru promovarea imaginii României în lume a fost înmânată academicianului Cristian Petru Bălan.  
 
În încheierea manifestări publicul prezent a fost delectat cu un moment de muzică clasică prin interpretarea la pian a două piese de către Lucian Vadian şi un moment folk susţinut de Ovidiu Cătălin Vâlcan, membru al Asociaţiei Bogdania.  
 
Ana Maria Bentea  
Focşani  
 
Referinţă Bibliografică:
ANA MARIA BENTEA: Festivalul Concurs naţional de creaţie literară BOGDANIA şi-a premiat câştigătorii / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1265, Anul IV, 18 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!