CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Gheorghe Drăgan         Ediţia nr. 410 din 14 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Gheorghe DRĂGAN - CÂMPUL MENTAL ŞI STAREA DE SĂNĂTATE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cancerul este mereu lânga noi 
  
Am ajuns împreună cu soţia la Sydney, Australia, în iulie 2005 pentru a da o mână de ajutor familiei fiicei noastre în creşterea copiilor şi treburile casei. A trebuit să renunţăm la activitatea profesională fiind în putere, însă am făcut-o fără ezitare şi regrete mai ales că fata era deja însărcinată. Mai mult, odată ajuns am încercat să continui activitatea pe cât era posibil având în vedere că soţia era în prim-planul problemelor casei. Am contactat o serie de instituţii şi firme, însă elanul mi-a fost repede tăiat de un mod primitiv de a privi lucrurile, aşa că încet-încet m-am retras în perimetrul casei, a unor magazine din jur şi a internetului. La început nu înţelegeam mai nimic din ce se vorbea în jur pentru că limba nu semăna deloc cu engleza pe care o ştiam. Nu era mare pagubă însă cu timpul m-am obişnuit cu limba folosită mai ales pe canalele naţionale tv şi am fost foarte surprins chiar de la început de anunţurile frecvente privind cazurile de cancer. Am considerat că mă aflu pe un teren minat unde oricând pot cade victimă, aşa că am trecut imediat pe internet să caut incidenţa cazurilor de cancer în Australia. Am avut o surpriză care cu timpul avea să ia proporţii, în primul rând datorită faptului că Australia avea statistica privind populaţia şi starea de sănătate (în special incidenţa cancerului) foarte bine pusă la punct pe perioade mari de timp şi uşor accesibilă ceea ce aveam să constat că lipseşte majorităţii ţărilor dezvoltate. Cu foarte mare greutate am reuşit să obţin date similare, însă pe perioade mai mici, din alte ţări deşi există legislaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ce obligă toate statele de a publica datele de incidenţă a cancerelor. Fiind un împătimit al prelucrării datelor experimentale, am preluat aceste date şi am descoperit lucruri foarte interesante pe care le-am publicat pe măsură ce s-au închegat în concluzii clare. Pentru cei care au curiozitatea şi răbdarea de a citi în amănunţime aceste rezultate îi invit să viziteze site-ul menţionat. Am avut ocazia de a prezenta aceste rezultate şi la câteva conferinţe şi un interviu însă nu am siguranţa că ideile au fost destul de penetrante pe motiv că oamenii care se cred sănătoşi nu se gândesc la risc, iar cei deja bolnavi au mentalul prea blocat pentru a realiza în linişte şi tihnă de unde li se trage. Pe de altă parte marea majoritate a oamenilor care devin pacienţi au încredere (de voie şi/sau de nevoie) în medicamente şi doctori. Odată cu aceste rezultate am sistematizat şi un număr mare de cazuri de cancer pe care le-am trăit în jurul meu. De exemplu lângă casa din Bucureşti în care am trăit 33 de ani (1963-1995) este o casă în care 3 generaţii la rând au murit toţi de cancer sub ochii mei. Casa este nelocuită de la ultimul deces (1994) desi este într-un cartier (Domenii) central cu un rating ridicat pe piaţa imobiliară. 
  
Concluzia cea mai importantă a acestor studii este că cancerul este o boală socială modulată de sex şi vârstă fiind rezultatul relaţiilor inter-umane.Altfel spus, cancerele care se dezvoltă pe diverse organe se declanşează perfect specific pe sex şi vârstă. De exemplu:  
  
la copii până la 20 de ani (cu maxim la 8.9 " plus/minus 0.8 ani şi preponderent pe populaţie masculină, PM) sunt cancere de creier şi sânge (inclusiv organele hematopoetice); 
  
la 22.7 " plus/minus 1.6 ani se declanşează cancerul de sân la populaţia feminină (PF); 
  
la 39.1 " plus/minus 1.3 ani se produce un maxim al incidenţei de cancer de sân la PF; 
  
la 57.5 " plus/minus 3 ani se declanşează cancerul de prostată la PM; 
  
la 77.7 " plus/minus 4 ani se produce un maxim al incidenţei cancerului de prostată; 
  
raportul incidenţei globale de cancer MP/FP este 1.53 " plus/minus 0.35 (pentru toate formele de cancer şi toate regiunile studiate), însă raportul incidenţei de cancer de prostată/cancer de sân este de asemenea supraunitar, însă sensibil diferit la fiecare regiune ceea ce înseamnă că interacţiunile între sexe sunt puternic dependente de stilul de viaţă adică de mentalitatea faţă de sex.De observat că raportul global menţionat mai sus aminteşte de raportul de aur (1.618...).  
  
Aceste date au fost obţinute pe date statistice privind incidenţa anuală a tuturor formelor de cancer pe perioade de 4-24 ani din Australia, Anglia, Scoţia, Japonia, Mumbai, USA (toate rasele), Canada şi Germania. Se observă că incidenţa şi evoluţia cancerelor este practic aceeaşi indiferent de regiune şi stil de viaţă.  
  
Pe baza a numeroase cazuri pe care le-am urmărit direct încă cu mult înainte de instalarea şi diagnosticarea acestor boli am constatat o serie de caraceristici pe care este important a le menţiona măcar foarte succint: copiii (în special băieţii) sunt sensibili la problemele din familie. Neînţelegerile, tensiunile din familie favorizează declanşarea cancerelor de creier şi sânge, scăderea imunităţii şi apariţia alergiilor, a diabetului, a hepatitelor, problemelor renale, etc. 
  
Femeile intră în problemele vieţii mult mai brutal decât bărbaţii.Se mărită de timpuriu preluând responsabilitatea familiei, a copiilor, a serviciului, fiind expuse la hărţuieli de tot felul. Sexul devine o obligaţie care duce la modificări hormonale şi de comportament. Sânul devine o antenă a semnalelor de interacţie socială care vor favoriza cancerul. Sânul feminin este atracţia PM indiferent de vârstă. 
  
Cancerul de prostată apare la indivizi care au avut o activitate sexuală neadecvată. Activitatea sexuală începe de fapt cu pregătirea mentală a actului sexual. Dacă această activitate nu este desfăşurată şi finalizată în mod armonios între parteneri loiali, actul sexual se transformă într-o luptă între doi rivali care se duşmănesc. Am constatat apariţia cancerului de prostată la bărbaţi care deveniseră impotenţi fizic însă mental erau obsedaţi de actul sexual. Adulterul afectează dramatic mentalul partenerului masculin ceea ce se reflectă în raportul MP/FP al incidenţelor de cancer menţionat mai sus.  
  
S-ar putea spune că interacţia socială care cauzează cancerul se bazează pe sex. Wilhelm Reich, elev al lui Freud, explică această idee în una din cărţile sale („Cancer Biopathy”, 1948). Din cazurile pe care le-am analizat direct, marea majoritate a cancerelor apar în colectivităţile profesionale unde se dezvoltă competiţii bazate pe invidie, minciună, viclenie, laşitate şi lovituri sub centură. Toţi am trăit şi ştim acest mediu aşa că putem realiza uşor diferenţa între cum gândim când ne ducem şi când plecăm de la serviciu. 
  
Un caz petrecut recent al unei românce venită în Australia cu soţul şi băiatul este tipic pentru a ilustra acest mecanism.S-a angajat la o firmă importantă la care ajunsesem şi eu pentru o posibilă colaborare. După o serie de discuţii la care a participat şi românca, mi-am dat seama de relaţiile foarte tensionate existente în acel colectiv. Pe de altă parte am aflat de la ai mei că românca respectivă începuse să aibă mari probleme în familie, soţul găsindu-şi altă parteneră iar băiatul adolescent pentru care de fapt ea făcuse sacrificiul emigrării, devenise independent şi nu prea mai dădea pe acasă. Femeia devenise în poziţie de şah-mat fapt pentru care i s-a declanşat un cancer de plămân şi în trei luni a decedat. 
  
Am studiat în paralel şi diabetul care are la bază aceeaşi origine şi mecanism de evoluţie şi am putut constata că de fapt starea de sănătate/boală este dictată de starea mentală atât individuală cât şi colectivă. In esenţă, omul de când se naşte duce o permanentă luptă între mentalul propriu şi mentalul social şi deşi această luptă pare inegală, resursele umane par să fie inepuizabile în a-şi construi sisteme de protecţie astfel că în final se dovedeşte bine cunoscuta zicală că ceea ce nu te omoară te întăreşte. Totuşi, omul are activ şi sistemul de autodistrugere în permanentă concurenţă cu cel de autoapărare, iar învingătorul este dictat de liberul arbitru. În ultimii doi ani medici cu experienţă recunoscută au remarcat caracterul epidemic al cancerului şi diabetului, însă fără a explicita acest fapt prin date concrete. 
  
HuPoTest = test mental 
  
Încă din 1967, imediat după căsătorie am achiziţionat un aparat de fotografiat pentru a imortaliza momentele frumoase de tinereţe. Am început să developez singur filmele şi pe hârtie mai întâi alb-negru şi apoi color. Pentru acestea din urmă rigorile de timp erau mai stricte şi trebuiau efectuate pe întuneric complet.Am fost nevoit astfel să măsor mental perioade cât mai exacte de ordinul zecilor de secunde şi am constatat că îmi reuşea destul de bine. Pentru a mă verifica am făcut rost de un cronometru digital cu rezoluţie de miime de secundă. Tot în aceeaşi perioadă constatatesem că puteam estima ora cu mare precizie mai ales până în miezul zilei. Coincidenţă sau nu, constatasem că tot până în ora 12 ziua puteam să duc la bun sfârşit activităţile planificate. Dacă cumva depăşeam această oră, acestea eşuau. Dar activităţile mele erau legate de parteneri din alte colective, iar eşecul sau succesul era de fapt un rezultat şi a contribuţiei activităţii mentale colective deci a unui câmp mental. 
  
Cronometrul digital devenise un instrument foarte preţios cu care îmi puteam etalona cronometrul mental. Am avut curiozitatea să verific şi pe cei din jur şi cu timpul am stabilit o bancă de date din ce în ce mai bogată prin care o serie de parametri calculaţi din aceste măsurători le comparam cu factori ce defineau comportamentul persoanelor testate. Intr-un interval de peste 40 de ani am stabilit HuPoTest ca test mental ce poate fi aplicat cu ajutorul unui calculator personal de oricine prin preluarea unui soft gratuit de pe pagina mea de internet. Este important de stiut că pentru testarea periodică individuală acest test trebuie efectuat in condiţii de linişte deplină (fără stimuli şi perturbaţii externe) şi de relaxare maximă. Recomand perioada 4-6 dimineaţa când persoana care se auto-testează este după un somn odihnitor iar câmpul mental social din jur este de intensitate neglijabilă. 
  
Avantajele HuPoTest: (a) nu poate fi trucat; (b) este un test cantitativ, rezultatele fiind exprimate în valori numerice; (3) aplicat în colective unde există riscul de apariţie a clusterilor (cazuri simultane) de cancere poate evalua cu mult înainte riscul de apariţie a acestora. Precizez din nou că cancerele apar în comunităţi umane în care se stabilesc pe termen îndelungat anumite relaţii inter-umane şi deci în care se va duce această luptă între câmpul mental individual şi cel colectiv. HuPoTest evaluează obiectiv mentalul individual în contextul câmpului mental înconjurător. 
  
Apa = un sensor al câmpului mental 
  
Apa este o substanţă cu mare răspândire în activităţile umane şi fără de care viaţa nu poate exista. Lucrând în cercetare chimică am început să studiez proprietăţile apei şi a soluţiilor apoase din 1983 când mi-am construit un calorimetru foarte sensibil şi versatil prin care evidenţiam interacţia apei cu diverse alte substanţe şi tranziţii ale stărilor de agregare. În general procesele de transformare sunt dependente de temperatură prin binecunoscuta lege Arrhenius care în câteva cuvinte afirmă că viteza de transformare a unui proces scade sau creşte exponenţial cu temperatura. Procesele dependente de temperatură sunt însoţite de efecte calorice adică absorb sau cedează căldură fapt ce face ca evoluţia acestora să poată fi uşor de evidenţiat cantitativ prin instrumente calorimetrice. Am reuşit să construiesc numeroase astfel de instrumente şi să studiez de asemenea numeroase procese de transformare iar rezultatele au fost publicate în reviste de circulaţie internaţională. Din 2006 când eram deja în Sydney mi-am propus să reiau studiul apei folosind o serie de materiale, instrumente şi componente electronice care le luasem din Bucureşti. Motivul era că nu puteam să beau apa de robinet de aici şi mult timp am avut probleme până când am găsit un înlocuitor. Am reuşit să construiesc o serie de calorimetre prin care să evidenţiez cristalizarea apei în condiţii de repetabilitate succesiv îmbunătăţite. Era o problemă care persista şi anume tansferând o picătură de apă de la temperatura camerei la diverse temperaturi sub 0 0C, cristalizarea se producea după perioade de timp (timp de inducţie, ti) care nu ascultau de legea Arrhenius. Am fixat mereu aceeaşi temperatură (-20 0C), m-am asigurat că condiţiile experimentale sunt înalt repetabile şi am repetat de nenumărate ori experimentul obţinând valori ti foarte diferite. În mod clar exista un parametru (potenţial) mult mai puternic decât temperatura care guverna procesul de cristalizare al apei. În majoritatea cazurilor efectuam aceste experimente dimineaţa când eram singur acasă într-un cartier foarte liniştit în cursul săptămânii. În aceste condiţii ajunsesem să obţin valori ti de ordinul 300 " 100 s, iar când intra în casă restul familiei de la seviciu valorile ti săreau peste 3000 s adică procesul era practic inhibat. Valorile ti obţinute sâmbăta şi duminica chiar singur acasă fiind erau mai mari şi mai disperse decât dimineaţa în cursul săptămânii aceasta deoarece vecinii chiar la oarecare distanţă erau în agitaţie domestică în weekend. După numeroase experimente în decurs de câţiva ani, am început să observ clar că câmpul mental chiar de la distanţă mare dar ca rezultantă a unei populaţii numeroase poate influenţa valorile ti. Am efectuat experimente în perioade de 1-3 săptămâni în care eram singur acasă pentru a elimina contribuţiile din apropiere a restului familiei care puteau fi puternic fluctuante şi am constatat că în timpul zilelor de lucru ti prezintă o variaţie de tip Gauss cu un maxim pe intervalul orelor 16-18 când un segment masiv de populaţie iese de la serviciu.În acest interval de timp toate locurile publice sunt aglomerate şi clar activitatea mentală este maximă. Câmpul mental rezultant este al unor activităţi mentale individuale orientate aleatoriu. Este important de remarcat că în intervalul 8-10 dimineaţa se produce aceeaşi aglomeraţie cu aceeiaşi oameni ce se duc la lucru, însă după cum am menţionat mai sus, activitatea mentală este mult restrânsă şi focalizată pe perspectivele îndatoririlor de serviciu.  
  
Experimente oarecum asemănătoare, calitative nu cantitative, a efectuat un colectiv din Japonia condus de Masaru Emoto (uşor de găsit pe internet). Aceştia au constatat că apa din diverse regiuni, sau supusă la tratamente mentale prin indivizi care exprimau diverse stări emoţionale, cristalizează în forme diferite. Practica homeopatică este de asemenea bazată pe memoria apei.  
  
În concluzie efectuarea experimentelor cantitative de tip HuPoTest şi cristalizare controlată a apei în diverse comunităţi umane pot evidenţia natura câmpului mental ce va determina şi starea de sănătate a indivizilor din acea comunitate. 
  
------------------------------------------ 
  
Notă: Acest text poate fi difuzat numai sub forma integrală. Folosirea anumitor fragmente şi/sau date din acesta în alte documente şi/sau publicaţii necesita acordul scris al autorului. Orice corespondenţa cu autorul pe adresa de e-mail: drăgan_gdf@yahoo.com 
  
Gheorghe DRĂGAN, dr. fizician 
  
14 fbruarie 2012 
  
www.gdfdatabanks.ro 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe DRĂGAN - CÂMPUL MENTAL ŞI STAREA DE SĂNĂTATE / Gheorghe Drăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 410, Anul II, 14 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Drăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Drăgan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!