CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Georgeta RESTEMAN - LA MULŢI ANI, OCTAVIAN CURPAŞ !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este un om împlinit: o profesie care-i aduce mulţumire şi pe care o exercită cu abilitate, o soţie minunată, tânără şi frumoasă, o fetiţă care-i aduce mereu soarele în suflet şi-n casă, un hobby ce odată i-a fost profesie – jurnalismul -, şi-o ambiţie de invidiat, toate, într-o armonizare perfectată de caracterul puternic al celui pe care mulţi dintre noi îl cunoaştem din presa românească dar mai ales din cea a diasporei de peste ocean, Octavian Dumitru Curpaş.  
 
L-am cunoscut graţie prietenului cel mai fidel al scriitorilor de limba română din întreaga lume, neobositul George Roca, cel care din momentul în care am început să scriu îmi mediatizează creaţiile; este orădean, la fel cum sunt şi eu din 1999, doar că el s-a născut acolo la 5 august 1972, a învăţat, s-a şcolit şi de ani buni, după ce a absolvit facultatea de Jurnalism orădeană, a ales să treacă oceanul şi să se stabilească în SUA.  
 
„Phoenix Misssion Magazine”, copilul de suflet al lui Tavi, cum îi spun cei apropiaţi a fost revista pe care a înfiinţat-o şi a condus-o aproape trei ani, un ambasador veritabil al spiritului românesc pe toate meridianele, a fost spaţiul care a adunat şi promovat mii de articole şi creaţii ale scriitorilor români de pretutindeni din lume, şi nu numai. Redactor la mai multe ziare româneşti din SUA, promotor cultural de necontestat, cu o vivacitate şi rapidiate de mediatizare care năuceşte de multe ori, lui Octavian Curpaş i-au trecut prin mână zeci de cărţi de versuri şi beletristică pe care le-a recenzat, publicat şi mediatizat; a intervievat o paletă variată de persoane şi personalităţi din toate domeniile – artă, literatură, religie, justiţie, medicină, etc pe care le-a publicat în nenumărate reviste şi ziare online sau pe suport de hârtie. Articole de actualitate de impact, ştiri, luări de poziţie în anumite situaţii în care simţea că trebuie s-o facă, toate publicate cu promptitudine l-au ţinut mereu aproape de comunitatea românească din diaspora dar şi de realitatea din ţară, de acasă.  
 
Deşi activează într-un domeniu în care s-a specializat în SUA şi o face cu profesionalism, afacerile imobiliare, deţinând împreună cu Roxana, soţia sa o companie prosperă, a studiat şi ştiinţele juridice şi s-a intergrat perfect în societatea americană, rădăcinile româneşti nu-l lasă în pace, punând condeiul la muncă ori de câte ori are un crâmpei de timp, iar dacă nu are şi-l făureşte în detrimentul preocupărilor care-i asigură existenţa. Anul trecut a editat primul volum de proză, subiectul acestuia fiind legat de exilul românesc, şi anume „Exilul românesc la mijloc de secol XX – Paşoptişti români în Franţa, Canada şi Statele Unite”, editura Anthem, Arizona, SUA 2011, o veritabilă retrospectivă a dezrădăcinării imeansului val de emigranţi din mijlocul secolului trecut, perioadă care marchează începuturile “ciumei roşii” în România. Sunt convinsă că paginile acestei cărţi ce poate fi numită fără ezitări „carte-document” au fost răsfoite de conaţionalii noştri din întreaga diasporă, dar au putut fi citite şi în alte limbi pentru că unele, îndeosebi cele cu referire la România, au fost traduse în franceză, engleză şi germană. Nu sunt în măsură să fac aprecieri critice însă consider că este un motiv în plus pentru a-l aşeza pe Octavian Curpaş în rândul românilor care-şi iubesc obârşia şi neamul, promovându-i cultura, tradiţia şi continuitatea.  
 
Colaborând de mai bine de doi ani cu Octavian pot să afirm, fără exagerare, că este unul dintre cei mai activi jurnalişti ai diasporei, care nu numai că scrie şi publică, dar încurajează şi îi învaţă pe cei neiniţiaţi tainele jurnalismului şi eu, deşi cu ani buni mai în vârstă ca el, mă număr printre cei care s-au bucurat de multe, multe învăţaminte de la el, transmise fără nicio reţinere. Pentru toate acestea îi mulţumesc şi sper (deşi timpul pentru jurnalistică îi este mai mult decât limitat), să nu înceteze să scrie, fiind aproape convinsă că “dragostea dintâi” – jurnalismul – nu o va uita niciodată.  
 
Astăzi, la aniversarea unei vârste a deplinei maturităţi, ce-aş putea să-i urez colegului şi prietenului nostru Octavian Curpaş? Sănătate, să poată să facă faţă ritmului cu care s-a avântat în muncă, fericire alături de Roxana şi de fetiţa lor, de viitorul ei frăţior sau surioară care se va naşte la începutul anului 2013, prosperitate, împlinire a tuturor năzuinţelor sale şi puterea de a răzbate în trecerea-i peste praguri cu demnitate şi onestitate. Să ne trăieşti, Tavi, să ai viaţă lungă, frumoasă, demnă şi plină de bine alături de cei dragi!  
 
LA MULŢI ANI, frumoşi şi buni!  
 
Georgeta RESTEMAN  
Limassol, Cipru  
5 august 2012  
 
PS. Îmi permit să intervin şi eu la competarea portretului celui sărbătorit. Numai cuvinte de laudă îi pot adresa! Un om minunat, un prieten bun, un promotor cultural de valoare, un scriitor şi jurnalist de excepţie...  
 
La mulţi ani, dragă Octavian! Sănatate şi bucurii alături de cei dragi!  
 
La împlinirea celor patruzeci de ani vom închina un pahar din tradiţionala şampanie a sufletului îndepărtat de meleagurile natale şi ne vom intersecta gândurile bune trimise spre tine, acolo la Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii unde te afli... Gânduri bune din Australia şi de pe alte continente... pentru a nu te simţi singur! Prietenii şi oamenii care te iubesc sunt alături de tine! Bucură-te de frumoasa-ţi vârstă, bucură-te de viaţă! Fii fericit!  
 
LMA XL / OC !  
Cu preţuire,  
George ROCA  
Sydney, Australia  
5 august 2012  
 
PPS: Îmi permit şi eu să intervin la completarea, nu atât a portretului pe care cei doi „antevorbitori” ai mei l-au completat de minune, ci la continuarea şirului de felicitări şi urări de bine, pe care le merită bunul nostru prieten stabilit pe teritoriu american, care a ştiut să rămână – prin tot ceea ce face şi, mai ales, prin prieteniile care le leagă – acelaşi român neaoş, cu dragoste de limbă, neam şi de tricolorul ţării sale pe care îl poartă ca talisman de mare preţ.  
 
Noi, redacţia revistei Armonii Culturale (o mare familie culturală, al cărei onorant membru este OCTAVIAN CURPAŞ), alături de cititorii şi colaboratorii săi fideli, îi urăm, din suflet, prietenului nostru: LA MULŢI ANI! Fii binecuvântat de Dumnezeu, prieten drag, cu sănătate şi bucurii alături de familie şi de toţi cei dragi! Fie ca visele tale să ţi se împlinească de îndată ce apar, iar prietenilor tăi de pe atâtea continente să le dăruieşti, în continuare, lumina superlativă a scrierilor tale!  
 
În noi şi-n fiecare,  
există timpul  
inocenţei,  
există timp  
pentru culoare.  
 
Un timp  
al fericirii,  
alt timp  
pentru durere,  
un timp  
chemând la preamărire,  
altul strigând a decădere.  
 
Dar, nu uita nicicând:  
De plouă în culori  
sau ninge  
cu-amintire,  
sufletu-i anotimp ţesut  
din... flori de regăsire!  
 
LA MULŢI ANI, OCTAVIAN CURPAŞ!  
 
Gheorghe A. Stroia  
Adjud  
5 aug. 2012  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - LA MULŢI ANI, OCTAVIAN CURPAŞ ! / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 582, Anul II, 04 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!