CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

Georgeta RESTEMAN - COLINDĂM, DOAMNE, COLINDĂ!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Huedin, judeţul Cluj, o după-amiază târzie de sâmbătă, într-un decembrie rece cu bolţi de ceaţă densă lovind în crengile încărcate de chiciură ale copacilor din jurul Casei de cultură din localitate - lăcaş în care îşi cântă atâtea doruri sufletele doldora de frumos din această parte de Românie. Grupuri, grupuri, copiii îmbrăcaţi în minunatul strai popular, alături de părinţi, dascăli şi oameni ai locurilor mândre de la poalele Apusenilor se îndreaptă cu feţele înroşite de ger spre intrare, pentru că la Huedin azi e mare sărbătoare: elevii şcolilor din zonă au venit să colinde, aşa cum e tradiţia aici, în inima Ardealului istoric, în preajma sărbătorilor de iarnă.  
 
Păşesc cu emoţie alături de grupul de copii şi profesori de la Şcoala din satul Rogojel, comuna Săcuieu, pe care-i însoţesc la invitaţia Domnului primar Gheorghe Cuc, încercând să le insuflăm curaj şi să le spulberăm emoţiile fireşti ale debutului pe scenă într-un spectacol inedit. Retrăiesc momente din vremuri demult apuse, aparţinând copilăriei mele şi mă transpun alături de micii colindători în acel crâmpei de vreme pură în care tristeţea, obida, invidia şi ura au uitat să se nască... Organizat din iniţiativa Doamnei deputat Elena Uioreanu, evenimentul a adunat peste două sute de mici colindători din comunele de la poalele Vlădesei, prin glasurile cărora au fost aduse în faţa unei săli arhipline obiceiuri şi tradiţii de o neasemuită frumuseţe, moştenite din străbuni şi prezentate într-o manieră specifică, plină de căldură sufletească şi dăruire. Şi cum zona aceasta binecuvântată de Dumnezeu cu oameni de ispravă este, oarecum, graniţa cu inegalabila Ţară a Moţilor, cum ar fi putut începe un astfel de concert altfel decât cu tulnicăresele din Beliş?!  
 
Doamna Maria Golban Şomlea, etnolog, originară din satul Frăsinet, comuna Mărgău, fiică a locurilor dar şi cunoscută şi îndrăgită interpretă a cântecului popular ardelenesc, cea care reprezintă, aşa cum bine spune Conf. Dr. Aurel Bodiu „«doina» stărilor noastre sufleteşti cu dor şi singurătate, cu jale şi înstrăinare, cu exaltare şi pesimism, cu iubiri şi speranţe”, a prezentat spectacolul într-o manieră deosebită, în care i s-a simţit din plin emoţia împletită cu bucuria de a fi în mijlocul micuţilor artişti aparţinând locurilor în care a văzut lumina zilei, acolo unde a învăţat să-şi iubească rădăcinile, tradiţiile, obiceiurile şi mai ales, horile... Din vorbele pline de drag de loc şi grai ale Domniei Sale, nu pot să nu redau o frază care mi-a mers la suflet: ”Mă bucur să fiu azi aici, între copiii locurilor mele... Văzându-i pe ei astăzi, îmi amintesc cum eram eu atunci...” Frumos, nu?! Doamna deputat Elena Uioreanu a rostit o alocuţiune cu vocea gâtuită de emoţie, invitându-i pe micii colindători să-şi descarce desagii în care-au aşezat prinosul sufletelor lor în faţa audienţei, ca apoi, în final, să plece acasă cu darurile pe care Domnia Sa, ca un „moş” bun şi darnic le-a pregătit pentru fiecare în parte.  
 
În aplauzele unei săli pline, în care s-a simţit mai degrabă spiritul Sfintelor Sărbători, au evoluat pe scenă copiii din Beliş, Călăţele, Ciucea, Măguri-Răcătău, Mărişel, Negreni, Poieni, Răchiţele, Râşca, Rogojel-Săcuieu şi Sâncrai, şi, bineînţeles copilaşii din oraşul Huedin. Câtă bucurie, câtă dragoste şi câtă lumină au transmis aceşti copii, numai cei prezenţi au putut să simtă! Straiul popular tradiţional - cu fetele îmbrăcate cu spăcele cusute în culori vii, poale din in, zadii cu bucure, buici şi pieptare tradiţionale, învelite cu binecunoscutele năfrămi specifice zonei, iar „flăcăii” cu cămăşi naţionale, sumane, pantaloni de pânză albă şi cuşme de astrahan, majoritatea purtând opincuţe în picioruşe şi fiecare în parte având tricolorul drept simbol naţional pe piept, pe căciuli sau la cingătoare - ne-a integrat întru totul în mirifica lume a satului ardelean de la poalele Carpaţilor de Apus. „Colindăm, Doamne, colindă”, „Bucură-te, Domnuţ bun”, „Naşterea Domnului nost” şi multe alte colinde în care spiritul sărbătorilor a fost înălţat la rang de rege, alături de prezentarea unor tradiţii populare specifice Crăciunului - mai ales, au animat frumoasa sală a Casei de cultură din Huedin pe parcursul a mai bine de două ore, în aplauzele a sute de spectatori prezenţi.  
 
În finalul unui concert autentic de colinde, care poate în viitor se va transforma într-un adevărat festival - după cum spunea Doamna Maria Golban Şomlea, în mijlocul copiilor a evoluat interpreta de muzică din Ardeal, Angela Rusu, cu un recital de colinde şi cântece populare din repertoriul său. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Domnul Horea Uioreanu, primarii comunelor din zona Huedin şi alte oficialităţi locale. Copiii au plecat acasă cu frumoase cadouri, iar instructorilor micilor artişti li s-au înmânat diplome de merit.  
 
E minunat ca în vremuri ca şi cele pe care le trăim în vâltoarea unei lumi nebune, total subjugate de material, în care de multe ori ne întrebăm dacă nu cumva spiritul adevăratului român a murit de tot să asistăm la astfel de manifestări culturale, mai ales când ele sunt susţinute de copii. Să învăţăm de la ei mereu şi încă o dată că suntem urmaşii unui neam cu o inestimabilă bogăţie spirituală, cu obiceiuri şi tradiţii unice în lume, şi împreună cu aceste tinere vlăstare să asigurăm continuitatea spiritului şi tradiţiilor româneşti – fundamentul identităţii noastre naţionale, acum şi-n veacul vecilor!  
 
Georgeta RESTEMAN  
Săcuieu, Cluj  
14 decembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - COLINDĂM, DOAMNE, COLINDĂ! / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1087, Anul III, 22 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!