CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Omagiu >  

Georgeta NEDELCU - OMAGIU LUI EMINESCU

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În data de 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti - Botoşani, a venit pe lume Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cel mai important scriitor romantic din literatura romană, fiind supranumit şi ,,Luceafărul poeziei romaneşti”. Mihai Eminescu este cel mai mare poet pe care l-a avut vreodată naţiunea română.  
 
***  
.  
 
Botoşaniul este, astăzi - marţi - 15 ian. 2013, Capitala culturii româneşti. Aici s-a născut în urmă cu 163 de ani cel mai mare poet şi scriitor român al tuturor timpurilor - Mihai Eminescu.  
 
În această zi de 15 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la naştere, în multe comune şi oraşe din România sunt programate a se organiza manifestări culturale dedicate poetului şi operei acestuia. Toate evenimentele sunt organizate de primării.  
 
Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în sedinţa din 25 ianuarie 1902.  
 
***  
 
Astăzi se împlinesc 163 de ani de când s-a născut „Luceafărul poeziei româneşti” Eveniment cu dublă semnificaţie culturală şi istorică: Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 163 de ani de la naşterea „omului deplin al culturii române”, Mihai Eminescu.  
 
Zeci de oameni de cultură din întreaga ţară s-au întâlnit, astăzi, pentru a aduce un omagiu poetului de geniu. Mihai Eminescu este al şaptelea copil al căminarului Gheorghe Eminovici şi al Ralucăi. Copiii familiei Eminovici sunt numeroşi : Şerban, Nicolae, Gheorge, Ruxandra, Ilie, Maria, Mihail, Aglaia, Harieta, Matei, Vasile. Ruxandra, Maria şi Vasile mor la vârste fragede iar ceilalţi cu excepţia lui Matei mor tineri şi, în câteva cazuri, alienaţi mintal. La data de 12.01.1866 debutează cu poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul” într-o broşură votitivă ,,Lăcrămioarele învăţăceilor gimnagiaşti”. Adevăratul său debut literar are loc când revista Familia îi publică poezia De-aş avea, semnată Mihai Eminescu. Poezia este însoţită de nota lui Iosif Vulcan ,,naşul” literar al poetului. ,,Cu bucurie deschidem coloanele foii noastre literare acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice transmise nouă ne-a suprins plăcut”. Se întâmpla în anul 1866. Creaţiile sale literare sunt cunoscute de o lume întreagă, fiind traduse în zeci de limbi. La data de 15.06.1889, Mihai Eminescu se stinge din viaţă.  
 
***  
 
Data de 15 ianuarie a fost decretată oficial Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate de preşedintele Traian Băsescu în 2010.  
 
***  
 
Câteva vorbe ale lui Mihai Eminescu:  
 
• „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii”.  
• „Când te laudă lumea, ascult-o, numai lauda ce ţi-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic şi cum înveţi a preţui exact valoarea propriilor tale acte”.  
• „Un om înţelept cunoaşte pe nerod, căci nerod a fost fiecare-n viaţa-i; dar un nerod nu cunoaşte pe un înţelept, căci n-a fost niciodată înţelept”.  
• „Munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nici gând”.  
• „Egalitatea nu există decât în matematică”.  
• „Am înţeles că un om poate avea totul, neavând nimic şi nimic având totul”.  
 
***  
 
La mulţi ani culturii române! În acest an, pentru a treia oară, România sărbătoreşte la 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale sub auspiciile unui moment consacrat din istoria culturii noastre: comemorarea poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naştere se împlinesc 163 de ani. Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române” aşa cum ni-l înfăţişează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reuşita de a îmbina efortul de recuperare a tradiţiei cu necesara deschidere spre modernitate. Cultura şi educaţia clădesc deopotrivă o naţiune puternică şi demnă.  
 
Ziua Culturii Naţionale ne aminteşte că avem un capital cultural şi uman însemnat, pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale. Avem o datorie comună faţă de cultura română, faţă de valorile care ne-au format şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare.  
 
Astăzi, mai mult ca oricând, în diveristatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creaţia marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit şi continuă să contribuie la expresia identităţii poporului român.  
 
De Ziua Culturii Naţionale, tuturor iubitorilor de cultură, tuturor truditorilor din cultură şi istoriei românilor, tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor acestei arte, un sincer LA MULŢI ANI!  
 
Georgeta NEDELCU  
15 Ianuarie 2013  
Craiova  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta NEDELCU - OMAGIU LUI EMINESCU / Georgeta Nedelcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 746, Anul III, 15 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Georgeta Nedelcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Nedelcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!