CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  
Autor: George Smarandache         Ediţia nr. 921 din 09 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

George SMARANDACHE - FESTIVALUL ROMÂNESC DE ARTE „DOINA 2013” – AUCKLAND, NOUA ZEELANDĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am primit cu bucurie (prin e-mail) invitaţia Asociaţiei româneşti „Doina” din Auckland de a participa cu piesa de teatru „Măgura”, la acest festival. Ce înseamnă o distanţă de aproximativ 18.000 de km, când ai la îndemână atâtea mijloace tehnice de a te conversa? Mare lucru nu, ci doar plăcerea de a face ceva şi pentru alţii, ambiţie şi responsabilitate. Aşa că am dat curs invitaţiei lansate de Adina Giurgiu şi iată-mă în Auckland, Noua Zeelandă pentru ca împreună cu actorul Claudiu Bleonţ şi cu un grup de temerari din comunitatea locală, să punem în scena piesa de teatru „Măgura”*, piesa ce la Slatina şi la Piteşti a avut un succes fulminant.  
 
Nu uşoară a fost calea până la destinaţie. Toate au fost bune şi la locul lor până am ajuns în Hong Kong, unde am fost nevoiţi să înnoptăm şi apoi la serviciul de emigrări din aeroportul din Auckland. Dar am răzbit şi am trecut toate încercările la care am fost supuşi, ceea ce ne-a întărit mai mult convingerea că ceea ce urmează să facem trebuie făcut la nivelul aşteptărilor comunităţii de români care ne-a invitat. În loc de două zile pe drum am făcut patru, asta nu că aş fi oltean ci pentru că informaţiile furnizate de anumite servicii din ţară nu au fost tocmai exacte. Dar cum zicem noi oltenii: ce fu... fu.. şi trecu!  
 
Am sosit pe data de 22 iunie şi am fost întâmpinaţi pe aeroport de familia Giurgiu, Cristi şi Adina, şi conduşi la sala de repetiţii din Ponsonby unde eram aşteptaţi de cei care răspunseseră solicitării Asociaţiei Doina, să facă parte din echipa de lucru. Eram extrem de obosiţi. O dată cu cele petrecute pe traseu... dar şi cu schimbarea de fus orar, aşa că după ce am făcut cunoştinţă cu gazdele, am vorbit în mare despre ce urma să facem şi am stabilit să ne vedem duminică, pe 23 iunie, orele 17,00 la Sala de Cinema Victoria unde urma să vizionăm piesa de teatru „Novecento”, în interpretarea lui Claudiu Bleonţ. Apoi am plecat spre casa familiei Giurgiu. Nu vroiam nimic altceva decât o cafea, o ţigară, un duş şi un pat cu pernă moale.  
 
Începând cu ziua a două ne-am integrat în programul festivalului pe care-l primisem de la Adina, un program destul de variat şi de consistent în evenimente, la care sunt aşteptaţi să participe toţi românii. Ne-am întâlnit la piesa de teatru. Obosit fiind, în ziua precedentă, nu observasem prea bine strălucirea din ochii celor care ne aşteptaseră: Delia Giurgiu, Irina Pegler, Robert Horvath, Constantin Roşu zis Pucu, Alex Stan, Laura Iugan, Dana Gascu, Sabina Giurgiu, Lavinia Macoviciuc, Mariana Popă, Calina Tănase, Dragoş Radu, Alex Stan... Cum am apărut ne-au asaltat cu întrebări, iar noi am răspuns, pentru că aşa se cade. În loc de 11 persoane veniserăm 14, aşa că m-am văzut nevoit ca împreună cu Claudiu Bleonţ să mai introducem câteva personaje în piesă. De asemenea am fost plăcut impresionat de publicul care a venit la spectacol şi de discuţiile purtate după. Seara şi a doua zi de dimineaţă am stat pe text şi am mai introdus câteva dialoguri, făcând astfel posibilă introducerea „tuturor” în piesa de teatru. Luni seara, pe 24 iunie am distribuit rolurile, textele şi am purces la repetiţii stabilind totodată şi programul. Aşa că am intrat pe făgaşul normal şi lucrurile au început să capete formă, urmând ca fondul să fie modelat până pe data de 28 iulie când va avea loc premiera piesei de teatru „Măgura”.  
 
Activităţile înscrise în program s-au derulat normal, astfel ca pe data de 28 iulie ora 20:30 am fost invitaţi la o emisiune în direct la postul de radio din Auckland, iar pe 30 iunie, ora 17:00 la aceelaşi Cinematograf Victoria, a rulat filmul „O vară de neuitat” de Lucian Pintilie, avându-l în rolul principal pe... Claudiu Bleonţ. În paralel am vizitat în nordul Insulei de Nord, localităţi cum ar fi Paihia, Russell, Whangarei şi apoi partea nord a Insulei de Sud, Christchurch, Kaikoura, locuri care ne-au impresionat profund. La Christchurch, Claudiu a susţinut un alt spectacol cu piesa „Novecento” pentru românii din acea comunitate, la care au participat şi mulţi kiwioţi. Am avut surpriza de a audia câteva piese autentice ale Madrigalului românesc interpretate de un grup mixt numit „Balcanica” avându-l ca dirijor pe Boromir, sârb de origine. Duminica pe 7 iulie am revenit în Auckland şi de la ora 16:00 am reluat repetiţiile la sala Rose Centre, locul unde se va ţine premieră.  
 
Iată deci, o mână de oameni inimoşi din sânul comunităţii româneşti din Auckland constituiţi în Asociaţia Doina, dar şi cei care au răspuns chemărilor, au depus şi depun eforturi pentru a aduce în sânul lor un crâmpei de romanism. Atât Claudiu Bleonţ, cât şi cei care ne-au invitat şi cei care lucrează alături de noi suntem mândri că le putem oferi câteva clipe de relaxare în compania unor amintiri din locurile natale şi speram că vor veni, pe data de 28 iulie 2013 orele 15,00 şi 18,00 la Rose Centre pentru a ne bucura împreună şi pentru a trăi româneşte, chiar şi pentru câteva ore.  
-----------------------------------------------------------------  
* Scriitorul George Smarandache este autorul romanului şi al piesei de teatru „Măgura” (GR)  
 
George SMARANDACHE  
Auckland, Noua Zeeelandă  
9 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George SMARANDACHE - FESTIVALUL ROMÂNESC DE ARTE „DOINA 2013” – AUCKLAND, NOUA ZEELANDĂ / George Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 921, Anul III, 09 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!