CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: George Smarandache         Ediţia nr. 932 din 20 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

George SMARANDACHE - ESPACIO NIRAM - PARADIS INTERCULTURAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Madridul - metropola în care amurgul trezeşte parcă la viaţă toată suflarea. În centru, străzile sunt animate de forfota trecătorilor de toate vârstele. De pe terasele localurilor răzbat voci vesele, în felurite limbi, exprimând tumultul vieţii de noapte în care se desfăşoară evenimente uluitoare. Intrând pe strada Independencia Nr.2, pe partea stângă te întâmpină cu o căldură un lăcaş amenajat cu bun gust, al cărui aranjament de interior, realizat cu măiestrie, te introduce într-o lume mirifică ce te poartă prin labirintul artei. Atmosfera plăcută şi privirile calde ale unor oameni sinceri şi deschişi la suflet te învăluie ca într-un nor de magie care te determină să te lepezi de cele lumeşti şi să te alături, necondiţionat, unui tărâm parcă desprins dintr-o lume lipsită de păcat, animată numai de înţelepciune şi frumos.  
 
Aşa mi-aş permite să descriu, cu puţine cuvinte, activitatea acestor oameni fără odihnă care, prin eforturi, uneori depăşind cu mult limitele fizice dar şi financiare ale condiţiei umane, reuşesc cu prisosinţă să ducă pe simezele cunoaşterii cultura de pe întregul mapamond.  
 
De o modestie şi sinceritate dezarmante, fondatorul şi sufletul acestei mişcări culturale, artistul Romeo Niram te cucereşte de la prima vedere. Hotărât şi înzestrat cu un simţ dezvoltat al cunoaşterii, bun organizator al unor evenimente de un rafinament aparte, a atras alături de el o serie de oameni de cultură de origine română, spaniolă, dar şi de alte naţionalităţi. Devotamentul său pentru promovarea culturii universale şi realizările deosebite pe care le-a obţinut l-au propulsat în rândul elitei culturii spaniole, fiind astfel primul cetăţean străin care a fost invitat să facă parte din Garda Regală a Spaniei (Reales Tercios), cu gradul de locotenent. Pentru această prodigioasă activitate, în 2009, artistul a primit decoraţia pentru merite deosebite, fiindu-i înmânată de generalul Jose Manuel Fuentes Cabrera, preşedintele gărzii Reales Tercios. În acest an, cu ocazia ceremoniei anuale de decernare a „Premiilor Reales Tercios“, Romeo Niram a primt distincţia „Premiul pentru Merite Deosebite“, pentru bogata activitate de promovare a artei şi culturii universale, pe care artistul plastic român o desfăşoară în Spania, fiind invitat şi un alt artist plastic român, Tudor Şerbănescu. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Leandro Alfonso Luis de Borbón Ruiz, unchiul Regelui Spaniei, Juan Carlos I de Borbón.  
 
Înconjurat de o mulţime de oameni consacraţi fenomenului artistic cum ar fi: Tudor Şerbănescu, fondator al Centrului Pro-Art, Fabianni Belemuscki, director la Revista Niram Art, Bogdan Ater, sculptor şi fotograf, aduc în lumina unui public numeros dar în acelaşi timp şi select, adevărate perle ale culturi universale. Febra acestei mişcări a atras astfel şi o serie de personalităţi din lumea culturii spaniole care în prezent sunt angrenate în acest proces extraordinar de promovare culturală: Miguel Angel Galan Segovia - directorul Edituri Niram Art; Antonio Calderon de Jesus, fondator al Galeriei Artejescal, Hector Martinez Sanz, scriitor şi director al Revistei culturale Madrid en Marco, Ignacio Pajon Leyra, dramaturg, director al Edituri Antigona, Tales Jaloretto, jurnalist cultural şi actor ş.a.  
 
Pornind de la premisa promovării culturii româneşti în metropola spaniolă, artistul plastic român Romeo Niram pune bazele unui puternic curent artistic prin care să atragă publicul tânăr spre arta contemporană. În decursul celor câţiva ani de activitate arealul cultural s-a extins atrăgând la sânul său valori incontestabile ale culturii româneşti dar şi valori culturale aparţinând Spaniei, Portugaliei, Moldovei, Israelului şi altor naţii care s-au bucurat în aceeaşi măsură de atenţia şi dăruirea acestei oaze de cultură, al cărui oxigen s-a răspândit cu un iureş nebun în rândul publicului madrilen.  
 
Numeroase expoziţii realizate în Galeria de Artă Nicole Blanco, din incinta Cafenelei literare Espacio Niram, fondată de două mari personaliţăţi ale culturii: Prof. Dr. Dan Caragea şi Dr. Begona Fernandez Cabalerio, au promovat o serie de artişti contemporani: pictori, graficieni, fotografi.  
 
Pragul acestui lăcaş de cultură a fost trecut de o serie de personalităţi ca: Laurenţiu Damian, Matei Vişniec, Cristian Mungiu, Doina Levintza, Ioan Es. Pop, Dan Caragea, Simion Doru Cristea, Ştefan Mitroi, Varujan Vosganian, George Roca, Ionela Flood - a căror operă culturală cuprinde de la artă la muzică şi literatură, la film şi teatru.  
 
De asemenea au fost promovaţi tineri artişti şi poeţi români: Cristina Vlasin, Maria Chirilă, Ioan Dan Tolgy, Daniel D. Marin, Ofelia Prodan, Claudiu Komartin, Ana Maria Popa, Constantin Popa, Constantin T. Ciubotaru, Marin Traşcă.  
 
Viaţă efervescentă, spiritualitatea ce sălăşluieşte în sufletele acestor „îngeri” neobosiţi, robi pe altarul artei, creează în acest spaţiu pământean situat în inima Madridului o adevărată „oază spirituală” în care, dacă pătrunzi fie şi o singură dată, spiritul ţi se descătuşează alăturându-se unui ideal ce tinde spre Univers asemenea coloanei brâncuşiene.  
 
George SMARANDACHE  
Madrid  
2010-2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George SMARANDACHE - ESPACIO NIRAM - PARADIS INTERCULTURAL / George Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 932, Anul III, 20 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!