CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: George Smarandache         Ediţia nr. 925 din 13 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

George SMARANDACHE - CU OLTENII ÎN NOUA ZEEELANDĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Măgura”, o piesa de teatru pentru inimile tuturor  
La Festivalul de Artă Românească „Doina” 2013, Auckland  
 
De ce Auckland? De ce Măgura în această parte opusă a globului? Pentru că, deşi aflaţi la o asemenea distanţă, comunitatea românilor din Noua Zeelandă ţine viu spiritul tradiţiilor româneşti, moştenire ce au purtat-o şi o poartă în suflet afişând-o de câte ori dorul de meleagurile străbune le răscoleşte amintirile.  
 
De ceva vreme, mai precis de aproape nouă ani, mă ocup, împreună un cu un colectiv de colegi din Slatina de conservarea şi promovarea tradiţiilor culturale din judeţul Olt. La început, că orice novice, nu am dat mare importanţă acestui aspect, dar pe măsură ce descopeream frumuseţea, simplitatea şi dăruirea acelor oameni care efectiv ard pentru moştenirea lor, am înţeles ce-i determină să continue să-şi susţină valorile în care s-au născut, au crescut şi îşi duc existenţa.  
 
Mi-a trebuit un sfert de secol să înţeleg frumuseţea acestora, deşi sunt născut şi crescut la ţară şi acest lucru m-a determinat să scriu şi iar să scriu pentru că ele să ajungă la cei, care din diferite circumstanţe, sunt departe de locurile natale, dar şi pentru generaţiile ce vor veni după noi. Aşa s-a născut şi piesa de teatru „Măgura”, piesa care în conţinutul ei cuprinde majoritatea evenimentelor ce să desfăşoară în sânul satului românesc. Fiecare dintre noi avem crâmpeie de amintiri cu un eveniment din viaţa noastră. Fiecare am întâlnit un „Nea Vasile” sau o „Ţaţa Leana” pe uliţa şi măcar o dată în viaţă, ne-am prins într-o horă. Discuţiile purtate cu câteva persoane din diaspora neozeelandeză mi-au demonstrat că orice om, oriunde s-ar afla şi indiferent de stătut, poartă cu el amintiri, regrete, bucurii şi speranţe. La ei am descoperit acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi eu, adică redescoperirea frumuseţii moştenirii culturale care ne identifica şi aflaţi la celalalt capăt al lumii îşi amintesc cu multă plăcere obiceiurile locurilor din care provin. Mânaţi de aceste sentimente desfăşoară o serie de activităţi culturale prin care îşi retrăiesc propriile amintiri, dar prin intermediul acestora îşi ostoaie şi dorul, care uneori îi mistuie, de plaiurile natale. Ar trebui să le vedeţi expresia feţei când vorbesc despre aceste aspecte. Uită de tot şi de toate, fetele parcă li se luminează iar ochii le radiază de fericire.  
 
Asociaţia „Doina” din Noua Zeelandă organizează astfel de evenimente culturale prin care adună împreună toţi românii din această parte a lumii. Fie întâlniri în care sunt prezentate cu drag dansurile româneşti, dansate de grupul local de dansuri populare Doina, recent înfiinţat, fie spectacole organizate în spiritul românesc cu ocazia sărbătorilor până la concerte de muzică românească şi piese de teatru cu invitaţi locali sau din România. Abnegaţia acestor oameni m-a determinat să accept invitaţia şi cred că piesa „Măgura” va răspunde pe deplin aşteptărilor lor şi perioada pe care o vom petrece împreună cu Claudiu Bleonţ şi cu aceşti oameni minunaţi care ni s-au alăturat la realizarea proiectului, să aducă un deznodământ care să le lumineze sufletele şi să le transmită energii noi tuturor românilor de aici.  
 
Un text, un regizor şi actor de excepţie, Claudiu Bleonţ şi o mână de oameni gata de sacrificiu pentru semenii lor, lucrează cu multă dăruire pentru acest eveniment. De ce spun „oameni gata de sacrificiu”, pentru că toţi cei care fac parte din piesă, dar şi organizatorii evenimentelor, au familii şi lucrează în fiecare zi, apoi vin la repetiţiile care nu sunt deloc uşoare şi care se desfăşoară până la ore târzii din noapte. Cum poţi să nu apreciezi şi să nu respecţi dăruirea acestora? Cum să nu faci toate eforturile că aşteptările lor şi ale celorlalţi să fie îndeplinite? Nu, nu poţi şi astfel te laşi dus de acest val, care parcă îşi trage energiile din ocean şi cuplezi asemeni unui mecanism pentru a pune mişcare şi în mişcare motorul care propulsează această stare de spirit.  
 
De asemenea ţin să remarc faptul că toate acestea nu ar fi fost posibile fără concursul acordat de Primăria din Auckland, Noua Zeelandă şi de Primăria municipiului Slatina din România care au înţeles importanţa acestui festival de arte româneşti şi au acordat tot sprijinul pentru realizarea lui. Dar toate acestea nu ar fi existat dacă Asociaţia „Doina” din Auckland nu ar fi avut iniţiativa şi nu ar fi conceput acest proiect.  
Pe acest link puteţi viziona secvenţe din Piesă de teatru „Novecento” susţinut la Auckland, Noua Zeelandă de Claudiu Bleonţ:  
---------------------------------  
George SMARANDACHE  
Auckland, Noua Zeelanda  
14 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George SMARANDACHE - CU OLTENII ÎN NOUA ZEEELANDĂ / George Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 925, Anul III, 13 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 George Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Smarandache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!