CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  

George ROCA prezintă: ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL - 2012
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă „Romeo şi Julieta la Mizil" a ajuns la a VI-a ediţie. Organizat de Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu" şi coordonat de profesorii Bădicioiu Laurenţiu şi Minea Victor, festivalul este un proiect sprijinit de MECTS, ISJPH şi Primăria Mizil, având ca partener media Radio România Actualităţi. Festivalul de la Mizil polarizează personalităţi culturale naţionale şi din Republica Moldova , anul acesta fiind invitat scriitorul Nicolae Dabija. La ediţiile precedente au fost prezenţi: Ştefan Cazimir, Solomon Marcus, Corneliu Leu, Mircea Ionescu Quintus, Daniel Cristea Enache, Mircea Dinescu, George Stanca, George Corbu, Mihai Stănescu, Alexandru Mironov, Sorin Roşca Stănescu, Corneliu Berbente, Dan Lupescu, Lucia Olaru Nenati, Efim Tarlapan, Daniela Vlădescu, Florian Chelu Madeva, Mircea Vintilă.  
 
La cele cinci ediţii au fost prezenţi la Mizil inspectorii şcolari generali: Gheorghe Matei, Gheorghe Borovină, Nicolae Angelescu şi Horia Toma şi dl. Doru Dumitrescu, inspector general în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Radu Gologan, preşedintele Societăţii Matematice din România, Costin Diaconescu, secretarul Societăţii de Geografie din România, Alexandru Şonea, consilier în MECTS.  
 
Premiile festivalului poartă numele unor personalităţi locale:  
 
Marele premiu "George Ranetti"  
Premiul "Grigore Tocilescu"  
Premiul "Agatha Bacovia"  
 
Numele festivalului provine de la o satiră politică omonimă scrisă de George Ranetti, născut la Mizil.  
 
La ediţia a V-a gazdele au instituit premiul „Patriarhul Festivalului” atribuit scriitorului Corneliu Leu. Tot atunci au fost inaugurate trofeele „Romeo la Mizil " şi „Julieta la Mizil " acordate participanţilor care s-au distins prin frumuseţe.  
 
Înscrierile au început pe 30 septembrie 2012 şi continuă până pe 30 decembrie 2012. La ediţia a V-a, de anul trecut, au participat 665 de concurenţi la ambele secţiuni. La prima ediţie au fost prezenţi 37 de concurenţi. Cei care doresc să participe se pot înscrie pe site-ul www.romeojulietalamizil.ro  
 
***  
 
Şi câteva comentarii despre Mizil... oraş care câştigă tot mai mare faimă!  
 
„Mizilul!... Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe - o grădină-se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara. Rar se găseşte o panoramă aşa de plăcută şi atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, şi mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaţilor; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, uşor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munţilor; în faţă, neţărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.” Fragment din schiţa lui I.L. Caragiale, „O zi solemnă”  
 
„Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc, atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. [ ... ] Să vedem, îmi spuneam cu oarecare gravitate, ce este cu acest Mizil, pe care l-a zeflemisit odată Caragiale şi asupra căruia nimeni nu s-a mai aplecat de atunci. E poate timpul să se afle în întreaga ţară ce-i Mizilul – Mi-zi-lul – cum trăiesc, cum gândesc, la ce visează, cum iubesc şi cum mor, acolo, în urbea lor, oamenii aceia peste care de atâţia ani planează, batjocoritor, zâmbetul marelui umorist.” (Fragment din „175 de minute la Mizil”, de Geo Bogza)  
 
Acad. Eugen Simion a transmis organizatorilor:  
 
„Ca să dovedească faptul că Mizilul nu-i un târg oarecare, fără vocaţie intelectuală, şi ca să întărească intuiţia lui I.L. Caragiale cum că, aici, la marginea nordică a Câmpiei Române, spiritele au o imaginaţie bogată, Mizilul, zic, şi-a ales un primar-scriitor, scoate o revistă literară, organizează anual festivaluri literare şi, iată, acum, îşi consolidează reputaţia artistică printr-un concurs de epigrame la care participă, dacă înţeleg bine, creatori de peste tot. Mi se pare o iniţiativă de mare ispravă. Felicit pe toţi care se gândesc (şi gândesc bine) că, oricât de săraci am fi şi oricât de obosiţi am fi de o tranziţie fără sfârşit şi de o criză care ne exasperează, cultura ne dă curaj şi simţul creaţiei ne dă insomnia. Epigrama este, se ştie, un gen situat între ironia bucuroasă şi umorul răutăcios, între caricatură şi desenul expresiv, între râsul muşcător şi zâmbetul plin de ambiguităţi. Este un gen al inteligenţei şi al abilităţii şi, mai ales, este un produs al spiritului comic. Judeţul nostru a dat mereu excelenţi epigramişti, dovadă că în ţara imaginară a lui Caragiale, râsul are o conjugalitate trainică şi frumoasă cu plânsul. Mă bucur că în fruntea epigramiştilor de azi se află un prahovean de marcă, Dl. Ionescu-Quintus, admirabil, om de spirit şi de talent, ajuns – graţie lui Dumnezeu – la vârsta patriarhilor. Regret că nu pot fi de faţă pentru a putea urmări duelurile Dvs. verbale şi să admir verva Dvs. ironică... Regret că nu pot fi de faţă pentru a putea urmări duelurile Dvs. verbale şi să admir verva Dvs. ironică... Oricum, vă felicit pentru această iniţiativă care deschide anul literar I.L. Caragiale.”  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA prezintă: ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL - 2012 / George Roca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 690, Anul II, 20 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!