CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

George ROCA prezintă: ICR, FIAT LUX !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Distinşi prieteni!  
 
Devenim din ce în ce mai confuzi! Pe cine să credem oare!? Am primit de curând (concomitent) două e-mailuri (vezi mai jos data şi ora trimiterilor!) în care se dezbate problema ICR şi a conducătorului ei!  
 
Ei, acum vine dilema! Eu, aici în Australia, la Sydney, sunt total rupt de realitatea de acasă... Nu trăiesc „politica de matca” decât prin intermediul spaţiului virtual! Şi nu avem (încă!!!) niciun ICR pe teritoriul acestui continent ca... să mă edific. De aceea nu ştiu pe cine să cred, cu cine să agreez? Ataşez cele două mailuri, unul pro şi unul contra! Poate cineva să facă lumină!? Cu argumente vă rog! Cu cine ţinem? Cu cine să votăm? Cu DA sau cu NU !? Care capră trebuie să piară? A domnului prim-ministru Ponta, sau a domnului preşedinte Băsescu!?  
 
Notă: Vedeţi, d'aia avem noi încă regină acilea in Ţara Cangurului!  
 
george roca  
de trei decenii stabilit la  
Sydney, Australia  
marţi, 19 iunie 2012  
 
------------------------------------  
 
PS. Parol că acest e-mail nu este un sabotaj împotriva nici unei tabere! Doar vreau... Fiat Lux! Adică, să se facă lumină în această dispută... Să fim lămuriţi!  
 
PS2. Desigur că am modificat adresele de mail ale celor două trimiteri pentru a nu se ascuţi săbiile...  
 
------------------------------------  
 
From: Pavili newsletter@paviline.org  
Sent: Monday, June 18, 2012 9:53 PM  
Subject: Scrisoare deschisă Primului Ministru privind ICR  
 
Către Guvernul României  
Primului-Ministru, domnul Victor Ponta,  
 
Organizaţia noastră, considerată de presă internaţională drept una dintre cele mai importante organizaţii culturale independente din Europa Centrală şi de Est, utilizează trei instrumente pentru promovarea culturii şi artei contemporane româneşti în întreaga lume: revista PAVILION (care apare de aproape 13 ani), BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti, aflată la cea de-a cincea ediţie şi PAVILION - centrul pentru artă şi cultură contemporană, întâmplător situat peste drum de biroul dumneavoastră.  
 
Prin această scrisoare deschisă, ne manifestăm indignarea şi consternarea faţă de adoptarea OUG 27/2012 prin care are loc trecerea, deloc lăudabilă, a Institutului Cultural Român de sub patronajul Preşedinţiei, sub cel al Senatului României. Argumentaţiile acestei decizii, de depolitizare a ICR, sunt puerile şi ridicole în contextul în care Institutul Cultural Român este singura instituţie românească care a reuşit promovarea valorilor autentice ale culturii româneşti în străinătate, neţinând cont de niciun criteriu sau argument politic. Decizia Guvernului condus de dumneavoastră afectează nu numai activitatea ICR, dar întreg spectrul artistic şi cultural românesc are de suferit, forţând actorii scenei culturale să devină slugile unui sistem politic imatur, bolnav, corupt şi îndreptat spre folosul propriu. Este evident că decizia de schimbare a statutului ICR este o decizie politică dar, vă rugăm, domnule Prim-ministru, ţineţi aceste jocuri murdare doar pentru scena politică din care faceţi parte.  
 
Este inadmisibil şi iresponsabil ca după 22 de ani, viaţa publică românească să fie condusă sub semnul aceloraşi animozităţi politice, interese personale şi jocuri de culise. ICR este parte din EUNIC (reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană), iar locul său aici este foarte bine stabilit şi câştigat pe drept. Conducerea ICR pune la dispoziţie publică un raport anual de activitate de unde puteţi afla toate detaliile legate de organizarea, funcţionarea, proiectele insitutuţiei, precum şi modul în care au fost folosiţi banii publici.  
 
Prin această ordonanţă se produce o involuţie nepermisă a instituţiei, riscând ca aceasta să redevină un focar de promovare a valorilor discutabile, a unei culturi tradiţionale şi închistate în detrimentul accentului culturii contemporane. Dacă patronajul Preşedinţiei era doar unul simbolic, cel al Senatului este clar unul politic şi aservit unei decizii luate de o majoritate politică. De asemenea, formularea OUG 27/2012 dă posibilitatea ca viitorul preşedinte al ICR să fie membru al unui partid politic. Asemenea tentative au mai avut loc şi în trecut când conducerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, apolitică la acea vreme, a fost înlocuită cu membri PSD.  
 
Semnătura Ministrului Culturii, Mircea Diaconu, ataşată acestei OUG ne arată destul de clar poziţia şi direcţia spre care va merge acest minister sub conducerea domniei-sale, demonstrând că se apelează la răzbunări politice, nepotisme, favoritism, alocare discreţionară a banilor şi resurselor dar, cu părere de rău vă anunţăm, că de data aceasta nu vom mai sta cu mâinile în buzunare aşteptând o schimbare, ci vom proceda chiar noi la ea, prin toate măsurile legale posibile, începând cu contestatrea în justiţie şi terminând cu apelul la Curtea Costituţională.  
 
Vă cerem să reveniţi fără întârziere asupra deciziei luate, să revocaţi OUG 27/2012 şi să atrageţi atenţia Ministrului Culturii că România nu este Teatrul Nottara. În felul acesta veţi dovedi că promisiunile dumneavoastră nu sunt la fel ca cele ale înaintaşilor nedemni de funcţia de Prim-Ministru şi că speranţele într-o stângă demnă şi coerentă nu sunt zadarnice.  
 
În speranţa unei demne raţiuni,  
 
prof. Eugen Rădescu  
prof. Răzvan Ion  
co-fondatori  
co-directori  
BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internaţională de Artă Contemporană  
PAVILION - jurnal de cultură şi politică  
PAVILION - centrul pentru artă şi cultură contemporană  
 
------------------------------------------  
 
---------- Forwarded message ----------  
From: "VIGIL" vigil...@yahoo.com  
Subject: Patapievici, Băsescu, MR Ungureanu şi intelectualii cu PAPIONUL  
Date: Jun 18, 2012 10:30 PM  
 
"Papionul" a devenit simbolul celor care urăsc, denigrează şi trădează România şi poporul roman. Printre figurile cele mai represzentative ale acestiui SIMBOL sunt Băsescu - cel cu flota şi cu munţii -, MR Ugureanu -cel cu cloşca cu pui adică cu tezaurul României şi doctorate în religii străine! şi fireşte Patapievici!...da-s mai mulţi!...în fruntea lor se afla Ungureanu cel ales de Băsescu să-i continue opera de distrugere a României!  
 
Toţi cei care şi-au pus "papionul" să apere un denigrator al României şi poporului roman nu sunt diferiţi de cei mai sus menţionaţi! vai de mama lor de artişti! Mă întreb de ce intelectualitatea romana - dacă cumva România a avut şi mai are intelectualitate - tăce! LAŞITATE!  
 
Vigil  
 
material primit pe internet de la cunoscuţi, felicitări autorului:  
 
Horia Roman Patapievici (născut 18 martie 1957 în Bucureşti) este un scriitor, fizician, filosof şi eseist român contemporan. Din anul 2005 deţine funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. Este fiul lui Denis (Dionosie) Patapievici, ajuns după al doilea război mondial membru al Partidului Comunist Austriac, apoi al Partidului Comunist Român (PMR, la acea dată), director al Direcţiei Circulaţie Monetară la Banca Naţională şi reprezentant al României la CAER.  
 
Şi acum, iată opiniile preşedintelui "Institutului Cultural Român" despre România şi români, despre Cultura şi limba română:  
 
GEOGRAFIA ROMÂNIEI:  
„Radiografia plaiului mioritic este că a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)  
 
POPULAŢIA ROMÂNIEI:  
„23 de milioane de omuleţi patibulari."  
(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)  
 
„Un popor cu substanţă târâtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorâţi, maxilare încrâncenate, feţe urâte, guri vulgare, trăsături rudimentare."  
(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)  
 
„Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)  
 
LIMBA ROMÂNĂ:  
„Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)  
 
ISTORIA ROMÂNILOR:  
„În toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Când i-au lăsat romanii pe daci în formă hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o”.  
 
Demnitatea noastră constă în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvântam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfârşit.  
 
„Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, având o băşică a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit."  
(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)  
 
CULTURA ROMÂNILOR:  
„Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească îşi urmează cursul până la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, până ce mintea va fi în sfârşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos."  
(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)  
 
„Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC."  
(Din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)  
 
„România are o cultură de tip second hand"  
a enunţat într-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr.24/ 2005)  
 
VIITORUL ROMÂNIEI:  
„Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană."  
(după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr. 24 / 2005)  
 
CELE de mai sus se pot verifica în partea întâia a volumului "POLITICE" apărut în 1996 la Editura Humanitas. Citate şi în Revista "ROST" NR.24/ 2005.  
 
Mai oameni buni!  
Acest „intelectual" este plătit din banii noştri!!! şi în loc să pască undeva pe un câmp, el este preşedinte al Institutului Cultural Român.  
 
-------------------------  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
George ROCA prezintă: ICR, FIAT LUX ! / George Roca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 536, Anul II, 19 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Roca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Roca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!