CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Genţiana Groza         Ediţia nr. 528 din 11 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Genţiana GROZA - CU SIGURANŢĂ, DOMNULE...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fiecare ins dornic de excursii ,,în afară” îşi propune itinerarii variate în funcţie de preferinţe. Anul acesta merge într-o ţară, mai apoi se deplasează în alta şi n-are astâmpăr până ce nu cuprinde cât mai mult din suprafaţa pământului, mânat de o datorie anume. Simte el, călătorul, că fără plimbare, existenţa lui n-are nici un chichirez, ce mai!  
 
Din copilărie am dorit să vizitez Marea Britanie şi de aceea am citit cât am putut de mult despre locurile, locuitorii şi obiceiurile lor, dar mai cu seamă am fost atrasă de literatura engleză. Am memorat strofe din poeme, am reţinut citate din opere dramatice şi am sperat că odată dorinţa de a călca pe pământ englezesc va deveni realitate.  
 
Ocazia unei excursii la Londra a sosit pentru mine cam târziu, când îmi cam trecuse dorul de vânturat lumea. Ştiam însă din experienţă că e suficient să plec de-acasă şi să scap de preocupările zilnice obositoare, şi starea aceea deosebită de a călători mă acaparează de-a binelea. Şi iată-mă „fugară” într-un grup de prieteni pe peronul Gării de Nord fremătând de emoţia plecării ... Vom fi împreună vreme de o săptămână într-un voiaj turistic pe uscat dar şi pe mare. Mă uit la companionii mei şi am impresia că fiecare s-a întrecut în a-şi lua cât mai multe lucruri de-acasă, dacă socotesc bagajele cu care „s-au înzestrat”de bună voie şi nesiliţi de nimeni.  
 
Urcăm în trenul care ne duce la Viena. Geamantanele se strecoară pe sus sau pe jos, printre picioare şi pe coridor, în dreptul uşii noastre. În compartiment conversaţia se leagă uşor, intimitatea cadrului o înlesneşte. Voia bună e la ea acasă. Nici nu ştiu când am ajuns la Viena. O scurtă escală în capitala valsului şi ne îndreptăm apoi spre Bruxelles. În fine, voiajăm în continuare o parte din drum cu un vapor drăguţ, bineînţeles, cu bagajele noastre din dotare, pe Marea Nordului, până în localitatea Ramsgate. Au trecut deja două zile din mult aşteptata noastră călătorie. Ramsgate ... Ramsgate ... de ce oare îmi stăruie mie şi acum numele acestei localităţi?  
 
M-a cuprins deja oboseala, abia aştept să ajungem odată la Londra ... Mă şi văd într-o cameră de hotel, să mă odihnesc puţin ... Aşteptăm trenul pentru ultima parte a călătoriei noastre. Un tânăr lucrător feroviar ne informează tacticos, într-o impecabilă limbă shakespeariană, de la ce linie pleacă spre Londra trenul care are în compunere „atât vagoane de clasa întâia cât şi vagoane de clasa a doua”.  
 
De îndată vom urca în compartimentele vagonului pentru care avem rezervare. Trenul soseşte cu precizie la linia anunţată. Am impresia de multă ordine şi punctualitate „aşa, ca la vestici”, îmi spun în gând. Ridicăm geamantanele, ufff ... ce grele ni se par! Abia aşteptăm să ne aşezăm pe o canapea englezească din compartiment. Săltăm valizoacele care parcă au în ele bolovani, nu alta ... şi le aşezăm să stea cuminţi la locul lor. Compartimentele sunt mai mici ca ale noastre, cu atât mai rău pentru bagajele care ne însoţesc fidele. Canapelele sunt cochete, curate şi sunt întregi. Becurile din plafon dau o lumină prietenească şi observăm că sunt toate la locul lor.  
 
Poate un singur „amănunt” le-a scăpat feroviarilor englezi: geamurile sunt stropite rău, probabil că au spălat vagoanele şi au uitat le şteargă. Păcat! Cum o să mai vedem peisajul englezesc, gările, oamenii? Ei, nici o problemă, bine că ne-am văzut noi în tren, restul nu mai contează!  
 
N-apucăm să ne bucurăm prea mult că în uşa compartimentului nostru apare - nechemat, desigur - tânărul lord feroviar, cel care ne poftise mai 'nainte puţin în vagoane, şi glăsuieşte politicos:  
- Vă rog să coborâţi din tren, zice, fără vreo introducere.  
- Cum? De ce? Nu-i acesta trenul de Londra? se impacientează unul dintre noi.  
- Of course (desigur), domnule, acesta este trenul spre Londra, zice imperturbabil lordul feroviar.  
- Atunci de ce să coborâm? întreabă soţul meu, feroviar şi el.  
- Trebuie să se şteargă geamurile, domnule, vine replica nemiloasă.  
- Dar bine, domnule, trenul pleacă în cinci minute, intervine un turist dintre noi, bine informat.  
- Cu siguranţă, domnule. Cum o să aibă trenul întârziere chiar de la plecare? Vă rog să vă grăbiţi, domnilor!  
N-avem de ales. Trebuie să coborâm cât mai repede ...  
 
Şi înşfăcăm rapid valizoacele de pe lângă canapele, de pe sus ... Cât pe ce să ne cadă una în cap! Sunt aşa de grele bagajele noastre că parcă au în ele geamanduri din Marea Nordului! Ne opintim şi ne strecurăm cocoşaţi, în şir indian, pe culoarul vagonului englezesc, îndreptându-ne hotărât spre ieşire. Coborâm toţi în viteză şi culmea culmilor! Când şi ultimul pasager pune piciorul pe peron, ne dăm seama că trenului i se dă plecarea. Realizăm într-o secundă că mecanicul nu glumeşte şi se pregăteşte să mâne năluca spre Metropolă ... Dar nici cu noi nu-i merge! Doar n-o să rămânem în Ramsgate, în comitatul cu nume de tabac ... Kent! Ca la un semnal, prindem din nou bagajele, „de ce sunt oare, acum mai uşoare?” şi ţuşti! Ne strecurăm iar în vagoane şi le cărăm înapoi în compartiment ... acelaşi ca mai nainte şi cu geamurile la fel de murdare. Nici vorbă să le fi şters cineva, nici n-ar fi fost timp pentru aşa lucru de fineţe. Pe canapea, lângă noi, un englez grijuliu, ne întreabă mirat, văzându-ne agitaţi şi fiind sigur că am greşit locurile:  
 
- Ştiţi, domnilor că acesta este un compartiment de clasa întâia?  
- Of course (desigur) domnule, îi răspunde unul dintre noi pe limba lui, şi ştiu după mimică ce dedicaţie îi face în gând.  
- Ce ţi-e domnule şi cu punctualitatea englezească! mă gândesc. Şi aşa, după o astfel de aventură, ne îndreptăm cu trenul spre Londra, pregătiţi şi pentru alte surprize ... surprize ...  
 
Genţiana GROZA  
Cluj-Napoca  
iunie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Genţiana GROZA - CU SIGURANŢĂ, DOMNULE... / Genţiana Groza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 528, Anul II, 11 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Genţiana Groza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Genţiana Groza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!