CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Generozitatea faţă de confraţi se cunoaşte după fapte
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
Generozitatea faţă de confraţi se cunoaşte după fapte  
  
Zilele trecute am primit, printr-un intermediar, un volum antologic semnat de cunoscutul profesor universitar din SUA, scriitorul paradoxist, Florentin Smarandache,( propus pentru Premiul Nobel, ) original de pe meleagurile vâlcene. Despre apariţa acestui volum aflasem de la autor, în urmă cu câteva luni, promiţându-mi că mi-l trimite cât de curând. Aşteptam cu nerăbdare volumul de suflet,ce se intitulează “Popasuri scriitoriceşti pe Olt şi Olteţ “, apărută la Editura Sitech & Education Publisher, 2013, în condiţii grafice deosebite. 
  
Aşa cum specifică autorul pe ultima pagină a cărţii ”acest volum antologic urmăreşte evolutiv parcursul scriitorilor din partea de nord a judeţului Dolj şi judeţul Vâlcea “. Prezenta crestomaţie, având caracter de istorie literară şi dicţionar, scrisă cu acribie şi araşament sufletesc , cuprinde un vast evantai de creatori din arealul unei zone pitoreşti, cu vetre de cultură dezvoltată în Mănăstiri, încărcate de istorie, scriitori care s-au remarcat în literatura română, în ştiinţă, artă, cultură, pe parcursul timpului, prin operele şi faptele lor, aceştia înscriindu-se cu numele în Panteonul spiritualităţii româneşti. 
  
Lucrarea, dedicată de Florentin Smarandache părinţilor săi Maria şi Gheroghe şi fiilor Mihai şi Silviu, cuprinde fişele de autori, cu fotografia lor, enumeraţi în ordine alfabetică, inclusiv fiind publicate părţi reprezentative din operele lor. Întocmită cu inteligenţă creatoare şi având o structură academică, acest volum antologic se deschide cu Valeriu Anania, născut în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, şi continuă cu Bogdan Amaru, cu 18 personalităţi din comuna Tetoi, printre care Dumitru Mitrana, istoric şi critic literar, cu Ion I. Părăianu, poet şi publicist, Nicolae Bălaşa, Ştefan Dumitrescu, personalităţi din Valea Mare, printre care Dumitru Gherghina, Nicolae N Mageranu, general, cavaler al ordinului “Mihai Viteazu “, academician Gheorghe Ştefan, alte personalităţi din Rusăneşti, printre care medicul Ştefan Marinescu membru al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, continuând cu Virgil Ierunca, Gib I. Mihăescu, alte personalităţi din Bălceşti, printre care Florentin Smarandache, academician Gheorghe Neagoe, prof.univ.dr.Adriana Iliescu, dr. Aurel Popescu-Bălceşti, Cârstoiu Ion, Alexandru Oprea, Petrache Poienaru, sumarul continuă Ioan Şt. Popa, Irineu Popa, Marin Popescu-Dinculescu, Elena Adriana Răducan, Dinu Săraru, Beatrice Silvia Sorescu, George Sorescu, Ion Sorescu, Marin Sorescu, George Ţărnea şi Al.Florin Ţene. De remarcat faptul că la personalităţi din municipiul Drăgăşani sunt trecuţi, doar, scriitorul Gib Mihaescu, Guvernatorul Bănci Naţionale Mugur Isărescu şi scriitorul, eseistul, criticul literar, fondatorul Ligi Scriitorilor Români Al.Florin Ţene. La biografia acestuia este trecută şi poeta Titina Nica Ţene. La alte personalităţi din Lăpuşata este menţionat, pe scurt, scriitorul Constantin Zărnescu. 
  
Lucrarea mai conţine o Harta judeţului Vâlcea pe care sunt punctate localităţile unde s-au născut personalităţile menţionate în acest volum antologic. 
  
Citind această lucrare pot concluziona, parafrazândul pe Eugen Lovinescu, aceste peraonalităţi menţionate în volumul lui Florentin Smarandache, nu sunt numai talente remarcabile, ci puncte din frontiera hărţii noastre sufleteşti. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Generozitatea faţă de confraţi se cunoaşte după fapte / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1118, Anul IV, 22 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!