CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Gavril Moisa-Alergând după fluturi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Gavril Moisa 
  
Alergând după fluturi 
  
Poet al mesajului, Gavril Moisa în noul său volum de poeme apărut în condiţii grafice deosebite la Editura PRIMUS,Oradea,2008,coperta semnată de pictorul Mircea Bonda şi desenele aparţinând autorului,are o destul de largă disponibilitate afectivă(Petre Poană,Prefaţă), dar şi un exponent al emisiei lirice clujene.Volumul structurat în două cicluri: Alergând după fluturi şi Trădarea îngerilor este un tot unitar al frisonării eului în contact cu marile întrebări ale existenţei omului care trece prin multitudinea de sentimente:iubirea, dragostea, relaţia cu Dumnezeu, credinţa, etc:În faţa Eului meu/Îngenunchiat,/Trupul străin/Şi sufletul pătat,/Mărturisesc că/Umbra mea,/ Şi îngerul meu...Şi eu,/L-am înşelat/Şi l-am vândut,/Pe Dumnezeu.(Alergând după fluturi). 
  
Este un volum compozit în care descoperim o percepţie acută a interirităţii şi o proiectare metodică a trăirilor în discursul sentenţios, net şi persuasiv.Uneori o atmosferă bacoviană inuntă versurile:Plouă mărunt de zile-n şir/Din răsărit până-n amurg,/Peste câmpiile-n delir/În doruri apele îmi curg.(Joc de primăvară).Un optimism melancolic se desprinde din versurile lui Gavril Moisa. Revelaţia provine din exultanţa confesiunii,vizunea fiind o formă de autoscopie a sufletului.În fuziunea contemplaţiei cu meditaţia,poetul pune un strop de eleganţă şi demnitate, îndepărtând cu grijă manifestările intime ale crizei de sensul lor funabulesc.Atenţia se îndreaptă mai degrabă spre valoarea aforistică a observaţiei cu care se încheie mai toate poemele:Pe podium timpul,triumfător şi râzând/Pe culoarul cu vise Eu,o umbră de rând.(Concurenţă neloială),sau Ea arde-n foc/Din lumea ei,cu iz de busuioc.(Mama). 
  
Se vede că poetul conectează poemul la o tensiune înaltă şi lăsându-se străbătut de curenţii trăirilor intense, la limita dintre agonia fantastă şi vibraţia interioară, ne face să fim electrocutaţi decel mai frumos păcat, am citat din poemul Femeia. 
  
În general poetul este un romantic lucid care îşi sondează starea naturală, plenitudinea vitală,ca moduri de protecţie a fiinţelor iubite,cum ar fi :mama.iubita, familia, în care adamismul e recuperate prin senzaţii hiperbolice.E aici şi o reactualizare, în formă poetică, a trăirismului proclamat de interbelici, doctrină care punea la olaltă neliniştea şi furia profetică, experienţa descătuşată şi inocenţa. 
  
Poeziile scrise în dulcele viers clasic au, înainte de toate,o notă de hieratism şi solemnitate.Poetul profesează un lirism mesianic echilibrat, oracular în sensul bun,închipuindu-şi eul în postura unui arheu melancholic.La judecata vieţii,renaşte-mă din lut/Şi-nalţă-mă la Tine, cu cel ce m-a vândut.(Îţi cer iertare Doamne). Rostirea are strălucire şi densitate echilibrată,spre deosebire de optzecişti care au densitate incoerentă şi dezechilibrată.Poetul Gavril Moisa a ştiut să ridice criza la solemnitate, ceea ce arată nu doar o sensibilitate în expansiune, ci şi o conştiinţă în stare de veghe la hotarele divinităţii, a iubirii de familie, de femeie şi la înaltele mituri ale umanităţii. 
  
AL.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Gavril Moisa-Alergând după fluturi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 384, Anul II, 19 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!