CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Minipoeme > Haiku >  
Autor: Genţiana Groza         Ediţia nr. 811 din 21 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Gabriela Genţiana GROZA - HAIBUN (3) - MIEII ŞI ZĂPADA LOR

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
S-au dus Babele-  
miros de pământ reavăn  
sfinţeşte livada  
 
În urmă cu doi ani, primăvara, eram la Gurbediu, în Bihor, împreună cu soţul meu, la mormântul părinţilor săi, aflat în cimitirul satului, la marginea unei păşuni. După ce ne-am recules şi am lăsat la căpătâiul lor zambile, ne-am îndreptat spre ieşirea din cimitir. Dinspre şosea, venea o turmă de mioare şi 2 câini ciobăneşti. Un cioban tânăr mâna oile şi mieii, mai cu zor decât te-ai fi aşteptat. În graba lor, vreo două dintre ele au dat să intre pe poarta cimitirului. Am închis-o de îndată, astfel că animalele şi-au continuat drumul spre stâna din apropiere. După câteva minute a apărut o oaie behăind tare şi alergând singură, după celelalte. Se vedea că doreşte să le prindă din urmă. În strigătul ei, era ceva special. Ne-am lămurit curând despre ce era vorba. Pe câmpul cu iarba abia încolţită am văzut un alt cioban care ţinea în braţe un miel abia fătat. Era rodul mioarei pe care o prinseseră chinurile facerii pe când era cu suratele ei la păşunat. Mieluşelul încerca să „glăsuiască” şi el, chemând-o pe mamă-sa, dar puterile îi erau încă slabe. O parte a mieilor din turma celor doi ciobani urmau să fie crescuţi spre a fi puşi în vânzare şi sacrificaţi de Sfintele Paşti. Viaţa blândelor fiinţe devine efemeră, precum e zăpada care le poartă numele. Mi-a revenit în minte imaginea mielului fătat pe câmp, zilele acestea, când din nou se nasc mieii care vor fi sacrificaţi şi a căror existenţă e atât de scurtă. Când credeam că primăvara era la ea acasă, a căzut peste case şi pomi neaua, în vreme ce în staul, pe paie, oile fată mieluţii.  
 
Alb de Mărţişor-  
staulul înviorat  
de glasuri de miei  
 
Brăduţul din curte, care are vârsta lui Teo, s-a împodobit cu steluţe albe. Creştetul fântânii a-ncărunţit dintr-odată, iar ghioceii s-au îmbrăcat în mantie rece. Peisajul e strălucitor, zăpada s-a aşternut peste tot. Splendoarea n-a durat prea mult căci zăpada mieilor e efemeră.Fulgii au fost topiţi de razele calde ale soarelui primăvăratic. Căci e mare nevoie să crească plantele, să ne bucure cu portul lor şi să ne susţină traiul nostru zilnic, aşa cum a lăsat să fie Bunul Păstor.  
-------------------------------  
Haibun – Compoziţie litarară (de origine japoneză) care combină proza cu haiku  
 
Gabriela Genţiana GROZA  
Cluj-Napoca  
februarie 2011  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gabriela Genţiana GROZA - HAIBUN (3) - MIEII ŞI ZĂPADA LOR / Genţiana Groza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 811, Anul III, 21 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Genţiana Groza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Genţiana Groza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!