CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Furtuna de Titina Nica Ţene
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

 

 

Furtuna 

 

La început am avut o vacă pe nume Bujoara şi un bou căruia îi spuneam Nelu. Mama ne trimitea pe izlazul comunal, sau pe câmp, să păştem animalele. 

Eu cu sora mea, care era mai mică cu doi ani ca mine, nu prea voiam să ne ducem.Ni se părea ziua prea lungă şi ne plictiseam. 

Dar mama rupea din gard trei nuiele. Două ni le dădea nouă să mânăm vitele şi cu una ne mâna ea spre câmp, pe noi. 

Când ajungeam în Milovanul lăsam vitele să pască, iar noi ne jucam de mama focului. Legam de o salcie o sfoară şi ne dădeam huţa. Adunam pietricele şi ne jucam cu ele. Făceam un adevărat campionat. Sora mea, Torica, întotdeauna se dădea mai deşteaptă ca mine. 

De fapt, fiind şapte fraţi, eram mereu în competiţie, ne vorbeam urât, ne credeam care mai de care mai deştepţi. Pe la ora prânzului am scos din traistă turtă cu castravete, am mâncat cu mare poftă şi am băut apă rece din fântâna cu cumpănă de la marginea câmpului. Apoi ne-am culcat în iarbă, cu faţa spre cer şi am început să numărăm norii care începuseră să se ivească pe cer. 

Împărţeam cerul în două. Eu am găsit opt nori, iar Torica zece. Întotdeauna era mai cu moţ. Spunea că norii ei sunt mai frumoşi, că la mijloc sunt negri, iar pe margini albi. În acest timp ei se învârteau pe cer.Se suprapuneau unii peste alţii şi am început să ne certăm care sunt ai ei şi care ai mei. 

Într-un târziu când am observat că s-a întunecat am zis:”hai să mergem acasă, că e noapte “. Întotdeauna credeam că dacă se întunecă, imediat e noapte. 

Sora mea, filozoafa, mi-a zis: “ nu e noapte, proasto! E abia trecut de prânz “. În acelaşi timp picături mari şi reci de ploaie au început să ne stropească faţa. În jur nu mai era ţipenie de om. Am început să mânăm vitele spre casă. Vântul bătea cu o furie nemaipomenită şi nu am mai putut înainta. O femeie din vârful dealului ne-a strigat: “lăsaţi animalele şi fugiţi, că ne omoară Dumnezeu! “ 

Din cer a început să cadă grindină mare cât un ou de găină. Abia am reuşit să ajungem la gardul de mărăcini din marginea drumului, unde ne-am ascuns capetele să nu ni le spargă grindina. 

Curgeau şuvoaiele pe drum de parcă era pârâul Beica. Noi ne bucuram că mergem desculţe, prin gheaţă până la genunchi. Alunecam, cădeam şi iar mergeam. Când am ajuns acasă, mama, în loc să se bucure că am ajuns sănătoase, ne-a luat la rost. 

-Nu v-am spus, fă, proastelor că atunci când vedeţi nori pe cer să veniţi acasă? Dacă vă omora potopul? O să mă bagaţi în pământ! 

Puţin mai târziu pe drum a trecut o căruţă cu şase bărbaţi care stăteau culcaţi nemişcaţi ca şi statuile. O femeie mâna căruţa şi plângea. Noi curioase priveam prin ulucile gardului. Mama ieşită la poartă cu basma neagră legată peste gură a întrebat : 

-Ce s-a întâmplat, ţaţă Floare? 

-Au fost trăzniţi, fă Măriţă, au stat sub un păr şi i-a trăsnit Dumnezeu. Acum mergem să-i băgăm în gropi şi îi acoperim cu pământ să se ducă curentul . Doftoriii sunt departe de sat, nu le place să stea în noroaiele Beicii!  

Şi căruţa scârţâind a mers mai departe. Doar din când în când o auzeam pe femeie strigând la boi:”Cea Bujor! Hăis căline! “ 

Spre seară o vecină a venit la mama şi ne-a spus că patru oameni au înviat, iar doi au murit. 

Într-una din zilele următoare ne-am dus iar la păscut cu animalele.dar eram mult mai atente la cer. Pe la prânz, când am văzut trei nori pe cer, am plecat acasă. 

Mama când ne-a văzut, şi-a făcut cruce. 

-Ce e, fă, cu voi acasă, năroadelor?! 

-Păi, nu ai spus matale că atunci când vedem nori să venim acasă? 

A luat o bâtă ce o ţinea lângă scara ce ducea în prispa casei şi a început să alerge după noi. 

Găinile speriate ne-au sărit în cap. Am fugit, de ne scăpărau călcâiele până la Dadeş, unde Torica mi-a zis: 

-Ţi-am spus eu că vine furtuna numai atunci când se acoperă cerul de nori, dar tu nu mă asculţi! 

 

Mai târziu, când veneam în vacanţe acasă de la şcolile din oraş, ea avea să-şi dea seama că nu e chiar aşa. 

 

Titina Nica Ţene 

Referinţă Bibliografică:
Furtuna de Titina Nica Ţene / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 205, Anul I, 24 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!