CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Geo Stroe         Ediţia nr. 1159 din 04 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Fundaţia Academia DacoRomână - COMUNICAT: NICOLAE HERLEA – CEL MAI BUN BARITON AL LUMII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Luni 24 februarie 2014, a încetat din viaţă, după o grea suferinţă, la vârsta de 86 de ani, unul dintre cei mai mari artişti ai Românei, cel care a fost Figaro, din opera „Bărbierul din Sevilla“, de Gioachino Rossini. Baritonul Nicolae Herlea a interpretat acest rol de peste 550 de ori, pe cele mai mari scene ale lumii, fiind elogiată interpretarea de excepţie de la Metropolitan Opera din New York din 1966 şi care, de atunci, a strălucit pe toate scenele mari ale lumii cum sunt Teatrul Scala din Milano, Opera de Stat din Viena, Teatrul Balşoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.  
 
Nicolae Herlea, cel care reprezintă un simbol inegalabil al Operei Naţionale s-a născut la Bucureşti la 28 august 1927, a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca şi a debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în anul 1951, cu rolul Silvio din opera „Paiaţe“ de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru „Regina Maria". În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene pînă la vârsta pensionarii.  
 
De neuitat sunt şi rămân şi interpretările rolurilor principale de bariton din „Rigoletto“, „Paiaţe“, „Bal mascat“, „Trubadurul“, „Tosca“. A reprezentat România cultă pe cele mai importante scene ale lumii, în perioada controversată a comunismului. Nicolae Herlea constituie un model absolut, de neînlocuit, în prezent. Trecerea sa în eternitate sa este o mare pierdere pentru lirica românească de opera vie, contemporană. În calitatea de preşedinte al juriului Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclee“ de la Brăila, a sfătuit şi încurajat pe cei mai talentaţi tineri cântăreţi români din noua şcoală dacoromânească. „Cu Nicolae Herlea a plecat un prieten drag şi un imens artist a cărui voce, cu timbrul ei sublim, va entuziasma şi va mîngîia în veci sufletele noastre“, a declarat presei soprana Mariana Nicolesco - un adevărat simbol feminin al muzicii româneşti. Vocea maestrului român a susţinut roluri legendare ale muzicii în opere arhicunoscute. Voci recunoscute de maeştri internaţionali au afirmat despre Nicolae Herlea lucruri superbe, iar marele Roberto Alagna sublinia că Nicolae Herlea „este, fără îndoială, cel mai bun bariton al lumii“. Tot astfel, la superlativ l-au apreciat Placido Domingo, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov şi alte nume de legendă ale liricii mondiale.  
 
Noi, generaţiile de azi am crescut cu nume de legendă ca Ludovic Spiess şi Nicolae Herlea. Prin timbrul său unic, irepetabil şi prin stilul în care a dat viaţă unor personaje ca Marchizul de Posa din «Don Carlos» –ul verdian sau bărbierului din capodopera lui Rossini şi multe altele, Nicolae Herlea rămâne pentru totdeauna în sufletul şi în mintea contemporanilor.  
 
Nicolae Herlea este o bijuterie naţională, dar aparţine în egală măsură şi patrimoniului cultural, imaterial, artistic al umanităţii. Nicolae Herlea rămâne în istoria muzicii româneşti prin talentul şi dăruirea sa, care vor continua să inspire tinerele generaţii de muzicieni, prin interpretările excepţionale pe care le-a avut pe cele mai mari scene ale lumii, cu care a reuşit să ducă arta şi cultura dacoromânească la înălţimea valorilor spiritului.  
 
Cunoscîndu-i modestia sa, specifică oamenilor mari care îşi ating cu cinste idealul credem că acest dac liber este nemuritor prin împlinirea spirituală a celui mai nobil crez în frumos, bine şi cinste bine cunoscutele valori zamolsiene eterne. În componenţa personalităţii sale a vieţuit constant şi intens de la începuturi deosebitul respect manifestat spre perfecţiune, măiestrie, desăvârşirea artistică a şlefuirii glasului. Maestrul însuşi mărturisea că deţinea „darul lui Dumnezeu“ şi a iubit vocaţia de interpret liric, iar spectaculoasa sa ascensiune a adus faimă artei româneşti în toată lumea. Nicolae Herlea a rămas pentru români aşa cum a rămas un Şaliapin pentru Rusia.  
 
Maestrul a obţinut premii importante cum sunt Medalia de Aur şi Marele Premiu la Festivalul Primăverii de la Praga în 1954, Laureat al Concursului Internaţional de Canto de la Geneva în 1955, Medalia de Aur şi Marele Premiu la Concursul de Canto de la Verviers în 1957, Medalia de Aur "Giuseppe Verdi" în 1963 (Milano), Cheia oraşului Detroit. A fost recompensat cu numeroase alte titluri şi decoraţii, printre care cel de "Artist al Poporului". De asemenea, în 2007, maestru a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.  
 
Cînd apărea pe scenă - îşi mai amintesc prietenii noştri? – în Rigoletto sau Bărbierul, timp de 5 minute, nici nu putea să deschidă gura datorita aplauzelor furtunoase din sală. Senatul Academiei DacoRomâne cu cîteva luni în urmă a conferit maestrului Nicolae Herlea diploma şi titlul suprem de Doctor Honoris Causa al Academiei DacoRomâne – onoare pe care maestrul a primit-o cu mare bucurie şi onoare. Totodată, un alt membru fondator al ADR, maestrul Pierre Georgescu-Dedy a realizat bustul în bronz marelui nemuritor – marea voce a secolului trecut care va rămîne mereu alături de Hariclea Darclée, de Maria Callas, de Cathleen Ferier, de Elisabeth Schwartzkopf şi alţii.  
 
Membrii Academiei DacoRomâne sunt alături de toţi artiştii Operei Naţionale Bucureşti şi de întregul colectiv al teatrului şi îşi exprima adîncă durere pentru pierderea unui solist nepreţuit, care a adus glorie eternă primei scene lirice a ţării, identităţii naţionale ca una dintre marile valori culturale ale României contemporane – un model de artist cetăţean al patriei şi al muzicii ca limbaj universal al culturii.  
 
Nicolae Herlea a fost, este şi va rămâne suflet în sufletul muzicii româneşti şi universale. Un centru de cercetare şi creaţie muzicală al A.D.R. îi va purta numele, iar un premiu Nicolae Herlea va fi acordat periodic unor continuatori ai artei sale interpretative pe scena Operei Române în semn de pioasă aducere aminte întru nemurirea talentului creator al muzicii naţionale şi universale.  
 
Dumnezeu să îl odihnească în pace!  
 
------------------------------------------------  
 
Pentru SENATUL FUNDAŢIEI ACADEMIA DACOROMÂNĂ  
„TEMPUS DACOROMÂNIA COMTERRA”  
dr. Geo StROE şi dacii liberi  
Bucureşti, nr.5 din 24 februarie 2014 (10 014 după Calendarul dacoromânesc)  
E-mail: geostroe@gmail.com  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Fundaţia Academia DacoRomână - COMUNICAT: NICOLAE HERLEA – CEL MAI BUN BARITON AL LUMII / Geo Stroe : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1159, Anul IV, 04 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Geo Stroe : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Geo Stroe
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!