CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  

Frumosul purifică, descătuşează. Chiar şi atunci când este un strigăt de disperare
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Frumosul purifică, descătuşează. Chiar şi atunci când este un strigăt  
  
de disperare” 
  
Interviu cu Al.Florin ŢENE, preşedintele LIGI SCRIITORILOR ROMÂNI.Membru corespondent al Academiei Americană Română. 
  
de prof.DOINA DRĂGAN 
  
Interviu acordat de Domnul Al. Florin Ţene, preşedintele fondator al Ligii  
  
Scriitorilor din România, scriitor şi promotor cultural, profesoarei Doina Drăgan, redactor şef al revistei Heliopolis, din Timişoara.  
  
1.Sunteţi născut în România, unde v-aţi petrecut copilăria şi adolescenţa, unde a-ţi studiat, unde a-ţi scris 34 de volume de versuri şi proză şi eseuri, unde a-ţi fost premiat de nenumărate ori şi a-ţi primit Diplome şi Medalii.Care a fost cea mai mare realizare din punct de vedere literar a Dunmeavoastră, de până acum? Ce noi lucrări aşteptăm de acum înainte?  
  
1-Despre copilăria mea petrecută în oraşul meu natal Drăgăşani, oraşul romancierului Gib.I. Mihăescu, ar fi multe de spus, dar având în vedere că spaţiul tipografic este limitat am să mă rezum la evenimentele esenţiale care au marcat evoluţia mea pe parcursul vieţii. Aici, în oraşul de la poalele Dealului Viilor, am urmat Liceul Teoretic,(pe care l-am absolvit în 1960 ), cu profesori excepţionali, dovadă că acest liceu a dat un prim ministru, Radu Vasile, care mi-a fost coleg de clasă, pe Mugurel Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu care am copilărit.Fiind şi prieteni de familie.Inclusiv câţiva profesori universitari şi academicieni.Locuind pe o stradă alături de locuinţa lui Gib I.Mihăescu am avut ocazia să copilăresc cu una din fetele autorului romanului”Rusoaica “, de la care împrumutam cărţi scrise de tatăl ei, interzis pe vremea aceea.Pentru acel fapt şi pentru că am editat o publicaţie literară scrisă la maşina de scris, în zece exemplare, în clasa a 11, am fost eliminat din şcoală, după o critică ”tovărăşească “în Comitetul UTC şi la direcţiunea liceului.Eram dornic de libertatea cuvântului. Şi pentru acest fapt am suferit.Şi atunci şi acum.Fiindcă nu ştiu, cum fac alţii, una să gândesc şi alta să spun.Urmare acestui incident am fost nevoit să urmez ultima clasă de liceu la fără-frecvenţă.După terminarea liceului am urmat facultatea de filologie la Institutul Padagogic de 3 ani din Baia Mare şi pe cel de istorie din Târgu Mureş. În timpul liceului am înfiinţat în cadrul Casei de Cultură din Drăgăşani cenaclul literar “Orizont “, care mai târziu după ce Gib I.Mihăescu n-a mai fost interzis, l-am botezat cu numele lui.Acest cenaclu funcţionează şi azi. La Baia Mare, pe timpul studenţiei, am înfiinţat cenaclul “Nord “, împreună cu regretatul poet Vasile Radu Ghenceanu şi cu pictorul Oros, azi în Germania.Cenaclu funcţionează şi azi.  
  
Filozoful grec Constantin Tsatos spunea că “Omul de cultură este copilul durerii “. Tot ce am trăit am trecut prin suferinţă şi durere. Spuneam odată, că la baza edificiului de mai târziu, pe care l-am construit cu ajutorul creaţiei, se află o rană.  
  
Doamna Doina Drăgan, mă întrebaţi unde am scris atâtea cărţi, în prezent sunt 36 de cărţi publicate şi altele câteva aşteaptă să vadă lumina tiparului.Premiile şi medaliile primate semnifică răsplata, simbolică, a trudei mele pe ogorul creaţiei .Fie că le-am primit la diferite concursuri în ţară, fie ca recunoştiinţă a activităţii mele venită de la organizaţii din străinătate, acestea numărându-se peste 53.  
  
Cele mai mari realizări a activităţii mele literare şi ca promotor literar a fost scrierea şi publicarea trilogiei romanescă “Insula viscolului “, formată din romanele ”Chipul din oglindă “, “ Insula viscolului” şi “Orbul din Muzeul Satului “.Acestea, însumând peste o 1000 de pagini , se constituie într-o frescă a societăţii româneşti, cu rele şi bune, din secolul XX. Şi ca promotor cultural înfiinţarea Ligii Scriitorilor Români.Asociaţie profesională care îmi ocupă o mare parte de timp şi consumarea unui efort intelectual şi administrativ considerabil. 
  
În sertare am câteva lucrări terminate, un roman, un volum de versuri şi unul de eseuri.  
  
2.După ce a-ţi participat cu o bursă la Bruxelles, în urma unei Diplome de junalist European oferită de Comisia Europeană în 1996, cu ce noi idei v-aţi întors în ţară?  
  
2-La Bruxelles am fregventat, împreună cu sculptorul de origine română, stabilit acolo, Marian Sava, şi cu poetul Vasile Val Telceanu, care avea la Namur o editură, unde, de fapt, am publicat o carte de poeme, spuneam că am frecventat cercurile scriitoriceşti din capitala belgiană, din Namur, din Anvers şi Bruge. În urma acestui fapt am constatat că în Belgia sunt mai multe asociaţii scriitoriceşti, 5 erau, toate cu aceleaşi drepturi şi obligaţii.După aceea am constatat că numai în România a rămas o singură Uniune a scriitorilor. În toate celelate ţări, din fostul lagăr socialist Uniunile de creaţie s-au desfinţat şi s-au înfiinţat, democratic, mai multe asociaţii scriitoriceşti.În urma acestei constatări am luat hotărârea, împreună cu alţi scriitori, să înfiinţăm Liga Scriitorilor. Nu ca o cotrapondere la Uniunea Scriitorilor, ci pentru a acoperi un sector din lumea scriitoricească ne cuprinsă de Uniune. Pentru democratizarea mişcării scriitoriceşti,( să nu uităm că Uniunea Scriitorilor a făcut jocuri politice în perioada trecută, dar şi acum, excluzând din rândurile ei mari scriitori, ca Blaga, Radu Gyr, Crevedia, etc. ) şi contribuirea la promovarea literaturii române în ţară, dar şi în străinătate. Uniunea Scriitorilor, şi atunci şi acum, nu a înţeles ceea ce spunea Ion.D.Sârbu:”Fără libertate, cultura e simplă modă după care oftăm“.Încă unii scriitori nu au înţeles că orice este frumos are şi valoare morală, într-o accepţiune mai largă a termenului. Poate nu serveşte eticii sociale, dar creează ethos. Frumosul purifică, descătuşează, chiar şi atunci când este un strigăt de disperare. Îl exprimă ori pe om, ori divinitatea.Acest lucru nu l-au înţeles politrucii din toate timpurile. 
  
3.Constituirea Ligii Scriitorilor din România a fost urmarea experienţei Dumneavoastră din străinătate.Care au fost principalele argumente care v-au determinat să luaţi această hotărâre?  
  
3-Spuneam mai înainte o parte din argumentele care au contribuit la luarea hotărârii înfiinţării Ligii Scriitorilor.Dar mai sunt şi altele.Printre care democratizarea mişcării scriitoriceşti din ţară, dar şi din diaspora română. Aşa cum după 1989 s-au înfiinţat mai multe partide, în contextual democratizării politicii, aşa şi în domeniul scriitoricesc şi artistic este nevoie strigentă de mai multe organizaţii profesionale scriitoriceşti.Vorba lui Moş Ion Roată:”unde-s doi puterea creşte “ ! 
  
Zilele trecute, îmi spunea un academician că a urmărit evoluţia Ligii Scriitorilor şi că organizaţia noastră a ajuns a doua forţă, în numai trei ani, după centenara Uniune.Avem 11 reviste, o mică editură aflată în stadiul de ... debut. Am început să înfiinţăm biblioteci în satele izolate. Până acum am înfiinţat două astfel de lăcaşuri de cultură.Dar, mai sunt multe de făcut ...  
  
4.Cum vă simţiţi ca leader al Ligii Scriitorilor din România?  
  
4- Rău! Visele pe care le am o iau înainte şi nu reuşesc să mă ţin după ele. Efortul fizic şi intelectual este mare.Mulţi din colegi spun din gură că sunt alături de mine, dar când este vorba de fapte, mă lasă să fac tot eu, ce am hotărât împreună. 
  
5.Care este cel mai mare obiectiv de viitor, respectiv cea mai mare şi importantă dorinţă de viitor pe plan profesional şi personal cât şi pentru Liga Scriitorilor din România pe termen scurt, mediu sau lung?  
  
5- Obiectivul principal pe care-l am ca preşedinte este obţinerea statutului de asociaţie de utilitate publică pentru Liga Scriitorilor. Chiar vineri, 28 ianuarie, am primit vestea că dosarul depus la Parlament este incomplect. Trebuie depuse trei Situaţii Bugetare.Întrucât Încheirea civilă nr.1531/CC/2007, este din 5 iunie 2007, noi am depus Execuţia Bugetară în 2009 pentru 2008, în mai 2010 pentru 2009, iar în mai anul acesta, 2011, depunem pentru 2010. Deci, după luna mai anul acesta complectăm Dosarul cu a treia execuţie bugetară , aşa cum cere Ordonanţa 26 din 30 iunie 2000.  
  
6.În cadrul LSR a-ţi reuşit să creaţi 30 filiale din care 18 în ţară şi 12 în diaspora. Ce calităţi apreciaţi cel mai mult la colaboratori?  
  
7.Ce vă deranjează cel mai tare în cooperarea cu unii colaboratori?  
  
7-Imobilismul, lipsa de iniţiativă. Se aşteaptă să primească ordine de la centru.Aşa cum se proceda în regimul trecut.Fiecare preşedinte de filială are toată libertatea de a organiza multiple activităţi culturale şi cu cartea, în colaborare cu alte organizaţii de profil. Dar acest fapt cere pasiune...  
  
Încă există între colegi o râcă ne productivă.Nu înseamnă că dând din coate poţi ajunge în vârful ierarhiei. Numai vremea va vremui prin judecată ce am scris, şi Dumnezeu. Există o mişcare secretă a cărţilor pe raftul biblioteci. Ce este azi în primul rând, mâine poate ajunge pe rândul doi sau trei.Zaharia Stancu, Beniuc, Veronica Porumbacu , Martia Banuş, aveau cărţile pe primul raft, azi acestea putrezesc la subsol.Nu se ştie ce soartă vor avea cărţile celor ce dau din coate şi care se laudă că sunt în vârful ierarhiei...Fiindcă, aşa cum spunea Adrian Marino „Succesul literar este imprevizibil, efemer şi deci relativ prin definiţie „  
  
Trecând acum într-un registru mai personal ne puteţi spune :  
  
8. Care este culoarea Dunmeavoastră preferată?  
  
8-Mov cu nuanţe spre argintiu.  
  
9.Care este mâncarea Dvs. preferată? 
  
9-Ciorba de vasole, vasole bătută.dar fără ciolan afumat cum fac ardeleni. 
  
10.Aveţi vreun hobby ?  
  
10.Să scriu! Să colecţionez antichităţi şi tablouri. 
  
11. Puteţi găsi un cuvânt cheie care vă defineşte cel mai bine?  
  
11.Luptător.Dar ce păcat că , aşa cum spunea Monseniorul Vladimir Ghika,”Omul este una dintre făpturile care se alcătuiesc cel mai încet şi care trec cel mai repede “. Vremea vieţii mele se îndreaptă spre apus şi ...  
  
12. Redaţi câteva cuvinte sau îndemnuri care pot transforma viitorul României în spre mai bine!  
  
12-Trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Nu trebuie să aşteptăm, cum am fost obişnuiţi, să ni se dea.E vremea să facem noi ce trebuie făcut pentru înbunătăţirea vieţii noastre personale şi a societăţii. Am fost obişnuiţi să vedem pădurea şi nu copacul.Acum e necesar să protejăm şi să stimulăm creşterea copacului ( omul ) şi atunci pădurea ( societatea) se va dezvolta. Lucian Blaga spunea:” Dacă vrei să ajungi la fericire, atunci pune-ţi orice ca ţintă, numi un singur lucru nu: fericirea.“  
  
Vă mulţumim pentru colaborare. Timişoara,24.01.2011.  
  
Doina Drăgan. : 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Frumosul purifică, descătuşează. Chiar şi atunci când este un strigăt de disperare / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 262, Anul I, 19 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!