CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 96 din 06 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

Florin Popescu - Pentegos
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Prezentare şi grafică - Ion Măldărescu, Agero  
Absolvent al Liceului de Arte Plastice din Râmnicu Vâlcea, a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul Universitaţii Ecologice din Bucureşti. Printre abilităţile profesionale se regăseşte experienţa în grafică digitală, cu practicarea softurilor: Photoshop, Ilustrator, Dreamweaver, Flash, Maya 3D, Corel Draw. Genul de artă pe care il practică Florin Popescu-Pentegos se încadreaza la categoria Space Art.  
 
Expoziţii colective şi de grup:  
- 1991 - Expoziţie colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.  
- 1992 - Expoziţie colectivă - Muzeul Judeţean de Istorie Rm. Vâlcea.  
- 1993 - Expoziţie colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.  
- 1994 - Expoziţie colectivă - Galeriile Artex ale UAP Rm. Vâlcea.  
- 1994 - Expoziţie colectivă - Casa Memorială Anton Pann.  
- 1994 - Expoziţie colectivă - Bucureşti.  
- 2001 - Expoziţie colectivă - Galeria de Sud Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art  
Agency.  
- 2001 - Expoziţie colectivă - Galeria de Nord Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art  
Agency.  
- 2002 - Expoziţie colectivă - Galerya.ro Rm. Vâlcea - Dan Tudor Art Agency.  
- 2009 - BIENALA BAPALARV- Expozitie de grup - Galeriile Artex ale UAP Rm.  
Vâlcea.  
A primit Premiul III pentru grafică la concursul “Children can not defend themselves from AIDS” organizat de Arhigraf Rm. Vâlcea  
Lucrările sale se află în colecţii particulare din România, Olanda, Germania, SUA şi Anglia.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FLORIN POPESCU PENTEGOS - SPACE ART  
Maria Diana Popescu, Agero  
Ion Măldărescu, Agero  
 
 
Progresele ştiinţifice devin din ce în ce mai importante, iar pictura începe să împrumute elemente tehnice. Florin Popescu-Pentegos îşi imaginează prin arta sa lumi neaflate ale Universului, iar prin picturile sale părticele din ele sunt aduse la viaţă. Pentegos ştie să le caute, dar mai ales ştie cum. Fantasticul irumpe intempestiv într-o realitate previzibilă în esenţă şi în detaliu, frizează o imaginaţie extraordiară, miza ficţională fiind cartografierea unor realităţii aflate doar în mintea sa (neoexistenţialism pictural?), dar care generează o miză considerabilă de semnificaţii. Prima privire îndreptată spre lucrările artistului plastic Florin Popescu-Pentegos conturează confirmarea ideii de provocare artistică, a senzaţiei austere ca şi revelaţie a creativităţii de factură Space Art. Artistul nu solicită privitorului o simplă percepţie virtuală, mai mult sau mai puţin avizată şi estetizată, el îi sugerează regândirea motivelor tratate sub imperiul propriei inspiraţii. Florin Popescu-Pentegos combină într-o manieră stilizată viziuni spaţiale cu detalii „selenare”, alternând pensulaţiile stilului propriu, cu anumite conexiuni salvadordaliene. Simţul artistic ponderat şi bine controlat al policromiei îşi trage esenţa din îmbinarea a două stări sufleteşti, implicit plastice: evocarea spaţiului intergalactic şi legătura cu „solul” necunoscut şi sordid al planetelor „X”, dihotomia între dinamica generoasă a sugerării infinitului spaţial şi impactul cu noile „civilizaţii”.  
 
De remarcat forţa şi îndrăzneala pe care plasticianul o dovedeşte, alăturând în compoziţiile sale o serie de tonuri şi semitonuri prin care îmbogăţeşte conceptele plastice ale cromatismului. Pictorul adaugă sedimentelor sale vizual-estetice, distilate laborios, unghiuri noi, personalizate, de panoramare, dispersare şi transfocare a elementelor constitutive, printr-un subtil joc de lumini şi umbre nepămîntene. Agentul acestor apariţii şi corpuri cereşti neobişnuit de armoniaose este culoarea, care îşi manifestă tonurile şi rafinamentele, trecînd peste formele şi figurile spaţiale imaginare ca un burete viu. Substanţa comună care circulă diferenţiat prin imagini, felul lor de a fi de faţă, fie ca vorbim despre un arbore intergalactic, despre un sol care îşi aştepată locuitorii sau tace resemnat în pustiul de verde şi albastru, toate formele deţin o tensiune de rafinată apariţie şi dispariţie cromatică, de aceeaşi intensitate şi factură, de acelaşi straniu important şi sugestiv. Imaginaţia pictorului care aproximează lumi noi, neştiute şi culorile vii sau pastelate care le identifică, se întîlneşte cu măiestria redării, cu exuberanţa cromatică, toate surprinzînd imediateţea comunicativă a unui tot ştinţifico-fantastic, derulat sub ochii privitorului. Pentegos fixează pe pânze aproximări ale universului imaginat, restituiri ale unor forme înăbuşite în cenuşa Universului, a căror fundamentală justificare este dată de picturalitatea pe care ne-o oferă. De la fiecare unghi pînă la ţâşnirile nonpământene, respiră o geometrie aleatorie, a cărei spaţialitate pustie şi relaxată se traduce în calităţi coloristice generatoare de lirism pictural. Microcosmosurile sale, fie de consistenţă cristalină, fie evanescent-vaporoasă, aflate sub un fel de secetă sau îngheţ astral, îşi oferă registrul virgin, cerând totodată o atitudine contemplativă înaltă, cheltuindu-şi specificul din substanţa colorismului, din felul în care Pentegos aproximează lumi înainte de Facere, lucruri inexistente pe linia de vibraţie, printr-un recurs decisiv la culorile care dau credibilitate formelor, le conferă identitate, asigură repertoriul de nuanţe, de la fior la straniu pînă la acceptare, inventând o atmosferă, producînd o viaţă încremenită în esenţă.  
 
Genul fantasy în pictură este acum deschis, publicul şi-a format un apetit pentru astfel de picturi. Artiştii, dacă vor să abordeze cu succes acest segment, trebuie să vină cu idei noi, să construiască motive inedite, simboluri care nu au mai fost până acum folosite. Acest lucru face Pentegos şi reuşeşte să vină cu elemente noi. Interferenţa dintre spaţiul nedefinit şi muchiile ondulate ale „dunelor” alcătuiesc o structură imagistică amintind de aspiraţii impresioniste, dar cromatica primeşte un plus de picturalitate, refuzând însă decorativismul. Prin derulările sale picturale, Florin Popescu-Pentegos se înscrie în eşalonul novatorilor tineri în materie de expresie plastică.  
 
Maria Diana Popescu, Agero  
Ion Măldărescu, Agero  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Florin Popescu - Pentegos / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 96, Anul I, 06 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!