CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

FLORIN GRIGORIU LECŢII DE HAIKU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

LECŢII DE HAIKU  

Florin Grigoriu:  

,,REFLEXIILE UNUI MAESTRU”  

Vom repeta cuvintele poemului, pentru că se obişnuieşte în citirea haikuului (se scrie haikuului, pentru că acest termen este intrat, încetăţenit, în limba română, cum şi kimono, radio, fadou, embargou la început neologisme; sufixul se scrie legat de cuvânt, fonetic, iar poeţii sunt haijini, nu haikuişti sau altfel spus).  

Elisabeta Iosif  

“ Iar este toamnă – rostogolit în flăcări/ copacul arde”  

şi vom comenta încet-încet: iar (repetare de cicluri vitale, tristeţe ascunsă, resemnare), este (concreteţe, realitate ce nu poate fi negată, este acum, aici, văzută de poet-poetă) toamnă (cuvânt sezonal, precizie a vremii acţiunii poetice), – (pauza de respiraţie, de schimbare de viziune, apropiere sau îndepărtare de primul vers de 5 silabe, kireji, cezura, pauza putând fi şi după al doilea vers de 7 silabe sau în interiorul celor 5-7 silabe , 5-7-5, tăcerea existentă între două acţiuni), copacul (transfocare pe elementul concret, el putând fi un pom singuratic, un arbore oriunde în lumea aceasta, deci haikuul are o prezenţă de oricând şi de oriunde, un copac din Rucăr sau din Viena, Tokyo, Varna…singurătate totodată), rostogolit (nu oricum a ajuns copacul în flăcări, ci datorită trecerii vremii, căzut. Dacă pământul se mişcă, noi de ce nu cădem, mamă? Întreabă copilul), în flăcări (se subînţelege în soare, fineţe de exprimare, copacul de pe dâmb pare că arde în flăcări o dată cu trecerea soarelui înspre somnul său de noapte, realitate văzută, surprinderea lui AH, copacul arde în soare!), arde (se transformă, luminează şi el, ardere la propriu sau doar aparentă, mister, nu ştim de ce totuşi trebuie să ardă pomul, un fenomen neraţional) .În 5-7-5, haiku clasic, autoarea surprinde simplu materialitatea unui fapt părelnic sau nu (Poate copacul chiar arde în foc, rostogolit de cineva sau de-un cataclism, dar aceasta îi este menirea atunci şi acum, când comentăm, să ardă). Şi totuşi – Un detaliu, o gândire aparte mă face a spune că textul este un haiku perfect, simplu, curat ca imagine, antologic, nu se întâmplă nimic neadevărat, nu este nimic forţat în scriitură, totul este conform vorbirii curente, banal chiar, un copac arde în flăcări; da, dar el este viaţa noastră, noi adică, noi ardem în flăcări, rostogoliţi de timp. Iar este toamnă şi iar inima noastră rostogolită în soare, în frumuseţea veşnică, în dragoste, arde. Elisabeta Iosif a reuşit să scrie un haiku de antologie. Şi am scris aceasta, eu, un copac rostogolit de întâmplare, am deschis saitul revistei Cetatea lui Bucur şi am ars o clipă citind, încă o clipă comentând şi în a treia secvenţă iscălind,  

Florin Grigoriu şi postând (nu postind, hrănit de flăcările haikuului).  

Referinţă Bibliografică:
FLORIN GRIGORIU LECŢII DE HAIKU / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 687, Anul II, 17 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!