CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Flori pe planeta PERLA-22 - Partea I-a - Povestire SF
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Flori pe planeta PERLA-22 
  
Priveşte acolo în vale! Poţi vedea acele cupole rotunde ale elegantelor palate răsărind printre coroanele zvelte ale platanilor? Acolo se află Sediul Central al Academiei Mondiale de Cosmonautică din Platoul Munţilor Anatoliei. 
  
Acest loc mă fascinează prin atâtea amintiri pline de nostalgie. Simt fiori numai când aud pomenindu-se numele locului: Oraşul Studenţilor din Platoul Anatoliei. Academia de Cosmonautică - for ştiinţific de prestigiu, de tradiţie, loc în care s-au format zeci de generaţii de exploratori ai Cosmosului. Parcă şi acum îmi vin în minte imaginile acelea cu aleile, parcurile, fântânile arteziene, terenurile de agrement şi, mai ales, colinele de promenadă din jurul Academiei. 
  
Suntem în anul 2210. E toamnă. Coroanele copacilor se poleiesc cu frunze de aur. 
  
Cu sute de ani în urmă aceste locuri erau aproape pustii. Dar proiectele grandioase le-au schimbat faţa: a fost adusă apa acolo unde prin tradiţie lipsea, a fost fertilizat solul, au fost sădite întinse zone de flori în uriaşul parc. Iar aerul răcoros şi pur al înălţimilor muntoase dădea senzaţia unui loc de paradis, sub acel cer senin, curat, pe care călătoreau romantici nori albi. 
  
Însă farmecul deosebit al Oraşului Studenţilor se datora optimismului specific lumii studenţeşti - când eşti tânăr şi visător, toate par mai frumoase, mai pline de sens. 
  
Ce repede, însă, au trecut anii! Adio, laboratoare! Adio, Observator Astronomic şi simulatoare de nave cosmice! Gaudeamus igitur! Alte generaţii vor continua tradiţia!... 
  
Era toamnă în Oraşul Studenţilor de pe Platoul Munţilor Anatoliei. Tocmai se încheiase şi ultima oră de curs din ultimul an de studii. Seara a fost organizată o serbare oferită în onoarea absolvenţilor, festivitate care urma să aibă loc la faimosul Patinoar Studenţesc al Academiei. Cât entuziasm, câte emoţii, câte amintiri! 
  
Urma să mă întâlnesc cu prietena mea, Hernanda, originară din Argentina. Fată frumoasă, cu păr negru ca pana corbului, ochi albaştri, veselă şi spirituală. Era o mândrie pentru mine că Hernanda era prietena mea. Părea cea mai frumoasă dintre fetele din promoţia noastră. Era colega mea nedespărţită din amfiteatre, zone de agrement şi din plimbările prin împrejurimi cu micro-avioane din incinta studenţească. Când treceam la braţ cu ea, toată lumea întorcea privirea după noi. Eram însă coştient că, cele mai multe priviri îi erau adresate Hernandei. 
  
Ne-am stabilit întâlnirea în parc, pentru a merge împreună la serbare. Hernanda veni îmbrăcată în cea mai frumoasă rochie pentru patinaj. Intrăm în somptuosul Salon unde deja am găsit o atmosferă de optimism şi bună dispoziţie. Pereţii sălii erau o feerie în ceea ce privea tehnica construcţiei. Imagini dinamice din Cosmos erau proiectate pe ecranele uriaşe ale sălii. Muzica solemnă, sau de dans, răsuna armonios din toate părţile sălii, dând o ambianţă de vis. În sală profesorii, mai tineri sau mai vârstnici, studenţii, fete şi băieţi, stăteau la discuţii pe armonioasele holuri ce înconjurau arena de patinaj. Se discuta, se făceau proiecte grandioase, se puneau la cale expediţii cosmice dintre cele mai interesante. 
  
Când am intrat în incinta Patinoarului împreună cu Hernanda colegii noştrii de promoţie, o parte din ei, erau deja prezenţi în sală şi ne-au întâmpinat cu aclamaţii: 
  
- Ura!... Salut, graţioasă Hernanda! Salut, Mark!... (Mark era numele meu de împrumut, pe care mi-l dăduseră colegii, mai exact, fetele). 
  
- A!... Voi eraţi deja aici? întreba surâzătoare Hernanda. Ceilalţi pe unde sunt? 
  
- Salut, frumoasa şi graţioasa Hernanda! i se adresă direct, printr-o reverenţă, colegul şi prietenul meu de studii, Maximilian, originar din Mexic (eu îl tachinam în mai multe feluri: Max, “mexicanul“, “western“). 
  
- Ce faci tu, Max, “western“ înrăit! Tot de glume te ţii? Numai veselia se leagă de tine!... 
  
- Cum poţi să nu fii vesel când vezi atâta frumuseţe în jur? 
  
Hernanda cercetase deja, în viteză, întreaga sală. 
  
- Dar ce-i atâta linişte? Şi de ce-i aşa de puţină lume? 
  
- Dacă ai venit tu, Hernanda, au venit toţi! îi aduse din nou un compliment Maximilian. Apoi, nu vedeţi şi voi, acolo, mai deoparte, profesori şi studenţi stând la un pahar de juice, clădind lumi peste lumi? Iar şi mai încolo, un grup de chineze frumoase, stând liniştite pe o canapea şi ascultând muzică? 
  
- Hai să intram pe gheaţă! propuse Hernanda. 
  
Ideea ei electriză de îndată cuprinzătorul Salon. Băieţi şi fete coborâră de îndată pe luciul gheţii şi începură să alunece zglobii în sunetele muzicii, formând perechi pe arenă. Toată lumea era fericită. 
  
Numai eu arătam nefericit, fiindcă toate privirile erau aţintite asupra Hernandei. Toţi voiau să patineze alături de ea. Amicul meu Maximilian, “western“-ul, era foarte spiritual şi-i făcea mereu complimente, dintre cele mai alese, iar Hernanda părea că le savurează din plin.  
  
După o vreme Hernanda parcă a uitat de mine, patinând mai tot timpul cu “mexicanul“. 
  
- Signore Mark! Îmi permiteţi să patinez cu domnişoara Hernanda? 
  
- Cum să nu!... E după voia ei!..., răspundeam eu întorcându-mi faţa ca să nu par îmbufnat. 
  
Ce puteam să fac? Tăceam şi mă prefăceam mulţumit de cum mergeau lucrurile la serbare. În pauză Hernanda vine spre mine, îmbujorată toată. Mă prinde de mâini şi-mi zice: 
  
- Mark, nu fi supărat pe mine! Aşa sunt eu, îmi place mult să patinez! Hai să ne mai plimbăm prin saloane, să mai vedem lumea! 
  
I-am iertat totul. Eram din nou mulţumit, se întâmplase exact cum începusem să aştept cu ardoare de la un timp. Am mers pe holuri şi ne-am împărtăşit impresiile despre sfârşitul studenţiei noastre. 
  
- Câtă nostalgie în aceste zile! zise Hernanda. Ce mult regret că s-a terminat studenţia! Oare putea să fie ceva mai sublim? 
  
Erau gândurile ei, iar eu eram de acord cu ce gândea ea. Până la următoarea întâmplare. Trecând pe lângă grupul de chineze, Hernanda se opri o clipă din explicaţii, privind curioasă spre una din fetele din grup. Mi s-a parut că, la rândul ei, fata o privi şi ea cu insistenţă. Dar Hernanda încercă îndată să reia firul conversaţiei cu mine, deşi nu reuşi. 
  
- Hai să bem un juice! zise ea în cele din urmă, mai mult pentru a ieşi din impas. 
  
După pauză, Hernenda păru şi mai spirituală, şi mai dispusă să patineze pe luciul reînnoit al gheţii. “Mexicanul“ începu din nou să roiască în jurul ei. Acaparase aproape total atenţia Hernandei, care patina acum mai mult cu el. Am devenit din nou cât se poate de nefericit! 
  
Am început să patinez şi eu alături de o colegă de promoţie. După un timp am simţit o privire care mă urmărea de departe. Am recunoscut-o pe chineză, cea care reuşise să-i tulbure starea Hernandei. Fata mă privea în continuare, insistent. 
  
M-am simţit cuprins de un sentiment neobişnuit. Am încheiat cât de repede am putut numărul de patinaj şi m-am aşezat pe o bancă să aştept melodia următoare. Când a început o nouă melodie, m-am dus direct la ea şi am rugat-o să patinăm împreună. Simplu şi curajos. 
  
Ea a acceptat bucuroasă. Patina uşor, ca un fulg. Mă urmărea cu privirea ei atât de caldă, cu ochii ei sclipitori şi frumoşi. Ah, de ce pierdusem atâta timp în seara aceea? De ce n-am văzut-o până acum pe fata asta frumoasă ca un înger? 
  
Nici nu ştiu când s-a terminat melodia. 
  
- Mă cheamă Katy! zise ea. 
  
Atât am reţinut din ce mi-a spus când ne-am oprit din patinat. Eram ameţit, parcă vrăjit. M-am trezit complet abia când a apărut lângă mine Hernanda şi m-a luat de braţ, spunându-mi: 
  
- Mark, vrei să mă conduci la cămin? Serbarea s-a terminat! 
  
(va urma) 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Flori pe planeta PERLA-22 - Partea I-a - Povestire SF / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1109, Anul IV, 13 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!